Macar Kralı Thököly İmre Anıldı - Son Dakika
Güncel

Macar Kralı Thököly İmre Anıldı

Macar Kralı Thököly İmre Anıldı

Ülkesinin kahramanı Macar Kralı Tökeli İmre ölümünün 309'uncu yılında Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'ne bağlı Karatepe Köyü'ndeki anıtı önünde anıldı.

13.09.2014 15:37  Güncelleme: 16:14

Avusturya'ya karşı amansız savaşlar yapan ve 1701 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na sığınarak geldiği İzmit'te 1705 yılında ölen Macar Kralı Tökeli İmre (Thököly İmre) ve eşi İliona Zrinyi için, yaşadıkları Kartepe İlçesi'ne bağlı Karatepe Köyü'nde geçen yıllarda anıt yaptırıldı.

Cenazesi daha sonra bugün veski sefa Fabrikası arazisi olan ve parka dönüştürülen alana defnedilen, yıllar sonra da Macaristan Hükümeti tarafından ülkesine götürülen Tökeli İmre için, burada da bir Türk-Macar Dosttluk Evi yaptırıldı.

Karatepe'deki anma etkinliğine Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Macaristan Milli Meclis 1'inci Başkan Yardımcısı Martha Matrai, Tökeli İmre Dostluk Derneği Başkanı Ertunç Baykal, Macaristan Kocaeli Fahri Konsolosu Alparslan Kaya, Tökeli İmre Dostluk Derneği Başkan Yardımcısı Numan Gülşah, Türk ve Macar dostları ve çok sayıda kişi katıldı.

Tören saygı duruşu ve iki ülkenin Milli Marşları'nın okunması ile başladı. Ardından Karatepe Köyü Ortaokulu'nun kız öğrencileri tarafından Türk ve Macar şarkılar seslendirildi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Macar Dili Bölüm Başkanı Prof. Dr. Naciye Güngörmüş tarafından yazılan İmre Thököly'nin İzmit Günleri isimli kitap tanıtıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Macaristan'ın Avrupa'da dost bir toprak olduğunu anlatırken şöyle devam etti:

"İki asil milletin tarihteki yol arkadaşlığı görülmeye değer. Macar dili ve Türk dili akrabadır. Tarih kitapları da bizi dost olarak yazmıştır. Hayat tarzları ve kültürlerimiz arasında müthiş bir yakınlık vardır. Macar Kralı Thököly İmre bizleri bu anlamda buluşturan en önemli isimdir. Macaristan bizim için Avrupa'da dost bir topraktır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Macar Kralı Thököly İmre Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement