Maduro Şidet Yanlısı Grupları Hedef Aldı - Son Dakika
Güncel

Maduro Şidet Yanlısı Grupları Hedef Aldı

Maduro Şidet Yanlısı Grupları Hedef Aldı

Venezuela'da sağ muhalefetin başını çektiği devlet başkanı Nicholas Maduro karşıtı gösteriler sürerken, Maduro "Cumhuriyete ve halka karşı silahlanmış grupların" aranmaya başlanması için emir verdi.

04.05.2017 11:27

Venezuela'da sağ muhalefetin başını çektiği devlet başkanı Nicholas Maduro karşıtı gösteriler sürerken, Maduro "Cumhuriyete ve halka karşı silahlanmış grupların" aranmaya başlanması için emir verdi.

Başkent Karakas'ta dün yapığı konuşmada halka "Sizler daha fazla şiddet mi istiyorsunuz?" diye soran başkan Maduro şöyle devam etti: "Onlar şiddete çağrı yaparken ben kurucu meclise çağrı yapıyorum. Onlar şiddet yanlısı grupları harekete geçirirken ben halkı egemenliğini kullanmaya, barışın ve birliğin kurucu meclisini seçmek için oy vermeye çağırıyorum."

Muhalefete meydan okudu

Sağ partilerin oluşturduğu muhalefet koalisyonu Demokratik Birlik Masası'nın (MUD) liderlerine "Henry Ramos Allup ve Julio Borges korkuyor musunuz?" diyerek meydan okuyan Maduro "Kurucu meclise muhalefetin katılıp katılmayacağına halk karar verecek. Ben halka ve zafere güveniyorum" şeklinde konuştu.

Başkan Maduro, kurucu meclisi işaret ederek dün Ulusal Seçim Konseyi'ni (CNE) de dağıttı.

Yeni kurucu meclis ile çoğu sağ muhalefet üyelerinden oluşan ulusal meclisin önünün kesilmesi amaçlanıyor. Maduro'ya göre  yeni meclisin oluşturulması ile muhaliflerin ülkeyi tehdit etmesi engelleneceği için ülkedeki siyasi kriz son bulacak.

Başkan Maduro yeni bir kurucu meclis ve anayasa kararını, anayasanın "devleti dönüştürmek" amacıyla kurucu meclis toplayabileceğini söyleyen 347. maddesine dayanarak almıştı.

Lopez'in durumu iyi

Muhalefetin tepkisi ise dinmek bilmiyor. MUD tarafından sosyal medya hesaplarından yapılan yeni kurucu meclisi protesto etmek için dev gösteri çağrılarına uyan protestocular pek çok kentte barikat kurdu.

Cezaevindeki muhalif lider Leopoldo Lopez'in, hastaneye kaldırıldığı ve durumunun ağır olduğu yolundaki iddialar üzerine Lopez'in sağlık durumunun yerinde olduğunu gösteren bir video yayınlandı. Buna rağmen süren olaylarda aralarında 6 milletvekilinin de bulunduğu en az 180 kişi yaralandı.

"Meşru hükümeti yıkma çabası"

Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes ise dün basın mensuplarına gönderdiği mektup aracılığıyla Venezuela muhalefetinin Ulusal Meclis'te çoğunluk elde ettiği günden itibaren Maduro'nun meşru ve anayasal hükümetini devirmek üzere güçler üstünlüğünü feshetme kararı aldığını söyledi. Venezuela ve Bolivarcı Devrim'e karşı bir savaş ilan edildiğini vurgulayan Reyes, bu savaşın ekonomik, finansal, medyatik, diplomatik ve psikolojik olarak pek çok cepheden yürütüldüğüne dikkat çekti.

Politik ve ekonomik krizin içindeki Venezuela'da başını ABD destekli sağ muhalefetin çektiği Başkan Maduro karşıtı protestolarda nisan ayı boyunca 29 kişi hayatını kaybetmişti. - Madrid

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Maduro Şidet Yanlısı Grupları Hedef Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement