Belçika'da, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını kabul etmediği için partisinden ihraç edilen Türk asıllı milletvekili Mahinur Özdemir karara itiraz etti.
Demokratik Hümanist Merkez (CDH) partisinin merkez karar yönetim kuruluna itiraz dilekçesi gönderen Özdemir, partinin ilkelerine, tüzük ve yönetmeliklerine aykırı ihraç kararının iptalini istedi.
CDH yönetimi ihraca gerekçe olarak Mahinur Özdemir'in daha önce imzaladığı ve Belçika, Avrupa Birliği ve uluslararası toplum tarafından tanınan soykırımları kabul ettiği yönündeki metne aykırı davranmasını gösteriyor. Fakat 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını ne Belçika hükümeti ne Avrupa Birliği ne de uluslararası mahkemeler tanıyor.
Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, parlamentoda 1915 olaylarına ilişkin Nisan ayında yaptığı konuşmada soykırımın Birleşmiş Milletler tarafından 1948 yılında kabul edilmiş, spesifik anlam taşıyan hukuki bir terim olduğuna işaret ederek, "Soykırım demek mahkemelerin işi" ifadelerini kullanmıştı.
Yine Nisan ayında Avrupa Parlamentosu'nda (AP) 1915 olaylarıyla ilgili sembolik karar tasarısı görüşülürken AB Komisyonu adına konuşan Başkan Yardımcısı Kristalina Georgieva, bazı parlamenterlerin ısrarına rağmen "soykırım" ifadesini kullanmayı reddetmiş ve 1915 olaylarını "trajedi" olarak nitelendirmişti.
AP'deki oturumda üye ülkeleri temsilen söz alan AB Dönem Başkanı Letonya'nın Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Zanda Kalnina-Lukasevic de 1915 olaylarıyla ilgili "trajedi" ifadesini kullanmıştı.
1915 olayları hakkında, bu konuda uluslararası tek yetkili organ olan Birleşmiş Milletler mahkemeleri tarafından da alınmış bir karar bulunmuyor.
Özdemir, itiraz dilekçesinde bu hususlara dikkat çekerek, bu nedenle ihraç edilmesinin gayrımeşru olduğunu ve kendisine, partinin seçilmiş diğer üyelerinden farklı muamele yapılmasının ayrımcılılık oluşturduğunu belirtti.
Mahinur Özdemir, parti tüzüğüne göre etik komitesinin böyle bir karar alamayacağını ve konunun MKYK'da görüşülmesi gerektiğini ifade etti.
İhracın gerekçesini açıklayamadı
Belçika'da Fransızca yayın yapan devlet televizyonu RTBF'ye konuk olan CDH Genel Başkanı Benoit Lutgen ise Özdemir'i "neden hukuka aykırı şekilde ihraç ettikleri" sorusuna konuyu değiştirerek cevap vermekten kaçınırken dönüş kapısını kapattı.
Lutgen, Özdemir'in parti değerlerine aykırı hareket ettiğini savunarak, "Geri dönemez" dedi.
Benoit Lutgen, Özdemir'in "parti etik komitesi önünde soykırımı tanımayı reddettiğini ve hala reddetmeye devam ettiğini" belirterek, CDH'de diğer Türk kökenli seçilmişlere veya diğer milletvekillerine aynı uygulamayı yapmayacaklarını, etik komitesine çağırıp 1915 olaylarıyla ilgili yeni bir metin imzalatmaya çalışmayacaklarını söyledi.
Son Dakika › Güncel › Mahinur Özdemir İhraç Kararına İtiraz Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?