Makedonya Heyeti Karaman'da - Son Dakika
Güncel

Makedonya Heyeti Karaman'da

Makedonya Heyeti Karaman\'da

Uğurlu: "Karaman balkanlarda yaşayan Türklerin ana vatanıdır"

25.12.2012 16:25

Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu Balkanlarda yaşayan Türkler'in yüzyıllar önce Karaman'dan göç ederek Balkanlara yerleştiklerini ve Balkanlar'da yaşayan Türklerin ana vatanının Karaman olduğunu söyledi.

Bir süredir Türkiye'de bulunan akademisyen, iş adamı ve diplomatlardan oluşan Makedonyalı heyet, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ile birlikte Karaman'a geldi. İlk önce Karaman Valisi Murat Koca'yı Makamında ziyaret eden heyet sonrasında Karaman Belediyesini ziyaret ettiler.

Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, heyeti kabulünde yaptığı konuşmada birçok kez Makedonya'ya gittiğini Makedonya'yı ve orada yaşayan halkı çok iyi bildiğini sandığını belirtti.

Karaman'da bu heyeti görmekten, ağırlamaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Uğurlu, şunları kaydetti:

''İnşallah bu günden sonra bu ziyaretler ve dostluk artarak devam edecek. Karaman mütevazi bir Anadolu kenti. Karaman nüfus ve yüz ölçümü olarak orta ölçekli bir kent olmasına rağmen, ekonomik sıralamada Türkiye'de 15'ncisi. İşsizlik oranı sıfır. Özelliği olan bir il. Sosyolojisi, ekonomisi, kültürü ile özel bir kent. Karaman her hangi bir yer değil. Balkanlarda yaşayan Türkler yüzyıllar önce Karaman'dan göç ederek Balkanlara yerleşmişler. Balkanlarda yaşayan Türklerin ana vatanı Karaman. Karaman'da sizin atalarınızın bıraktığı çok derin izler var. Biz onları muhafaza etmeye çalışıyoruz. Sizlerin atalarınızın hatıralarınızı canlı tutmaya çalışıyoruz. Sizin atalarınızdan önce yaşanmış, Hristiyanlık için önemli yerler var. Biz her yıl dil bayramında Makedonya'dan 40 aileyi Karaman'a  getirir, ağırlarız. Ata topraklarına ayak bastırırız. Kendi imkanlarımızla gönüllerini hoş tutmaya çalışırız. Bu sene bu uygulamanın 4'ncüsünü yapacağız. Mükemmel Türkçe konuşurlar. Karaman Türkçesi konuşurlar. Burada onları göz yaşları arasında kabul ederiz.''

Ak Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan'da yaklaşık 1 ay önce Makedonya'da olduğuna vurgu yaparak, ''Gezme fırsatı buldum. Hatıralarımda devamlı kalacak anılarım oldu. Buralar sizlerin ata toprakları. İlişkilerimizi güçlendirmeliyiz. Karşılıklı iş birliklerine girmeliyiz. Daha somut adımlar atmalıyız. İş birliği yapacağımız konuları değerlendirmemiz lazım. Karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesi lazım. Bu sayede birbirimizi daha iyi tanıyıp kaynaşabiliriz. Bu son derece önemli'' diye konuştu.

Ak Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ise Türkçe'nin başkentinde Makedon heyetini görmekten mutlu olduğunu belirterek,'' Makedonya ya gitmek tanımak istiyorum. Bu en büyük dileğim. En kısa sürede gideceğim. Gitmedim ama Karaman da bir Makedonya'lı gördüğümde Toroslar'da yaşayan Yörükleri görüyorum. Osmanlı ruhunu balkanlarda yaşatmanız çok önemli'' dedi.

Heyet adına konuşan Makedonya Bilim ve Sanat Akademisi Başkan Yardımcısı Numan Aruç, bu sene Allah'ın Türkiye'ye gelmeyi nasip ettiğini ve çok heyecanlı olduğunun altını çizerek, ''Genç bir ekiple buraya geldik. Bürokraside, bilimde çalışan, iş adamlarından oluşan 20 kişilik bir ekip. Çeşitli programlara katıldık. Biz oranın Müslümanlarından, Türk'lerindeniz.

Çanakkalede şehitlikleri, Konya'da Mevlana'yı ziyaret ettik. Karaman da bulunmak bir şereftir. Allah bu vatana millete zeval göstermesin. Biz Makedonya Türk'leri olarak hep şunu deriz. Ana vatanımızın gölgesi bile yeter bize. Büyük olun ki gölgeniz bize yetişsin. Ana vatan Türkiye, Baba vatan Makedonya'' diyerek konuşmasını bitirdi.

Başkan Uğurlu, daha sonra heyettekilere Karaman'la ilgili hediyeler verdi. Ziyarete heyetin yanı sıra Karaman Valisi Murat Koca ve Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'da katıldı.

Ziyaretten sonra tarihi kültürel yerleri gezen heyet Karaman'dan ayrıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Makedonya Heyeti Karaman'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement