Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda Hasan Ferit Gedik'in ölümü, 3 kişinin de yaralanmasıyla ilgili olaya karıştıkları iddiasıyla 22'si tutuklu 35 kişinin yargılandığı davada, mahkeme heyeti davanın nakli konusunda Adalet Bakanlığına yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesine ve cevabın akıbetinin sorulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik, babası İbrahim Gedik ve taraf avukatları katıldı. Tutuklu ve tutuksuz sanıklar ise salona getirilmedi.
Mahkeme heyeti başkanı Mahir Merdun, dosyanın davanın nakli talebiyle Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderildiğini ancak henüz cevap yazısının gelmediğini bildirdi.
Duruşmada söz alan Gedik ailesinin avukatlarından Güray Dağ, birçok davada adliyede konferans salonunun tahsis edildiğini belirterek, "Davanın nakli denen bir tiyatroyla karşılaşıyoruz. Niye nakil? Şimdiye kadar başlasaydık aşama kat etmiş olacaktık. Yargılama yapmaktan kaçıyorsunuz. Bu karardan rücu edin" dedi.
Mahkeme heyeti başkanı Merdun ise "Bu şekilde konuşmayı kabul etmiyorum. Neden davanın görülemediğini siz de biz de biliyoruz" şeklinde konuştu.
Bu sırada söz alan Hasan Ferit Gedik'in babası İbrahim Gedik de bugüne kadar davada hiçbir adım katedilemediğini savunarak, şunları söyledi:
"Benim ciğerim yanıyor. Oğlum uyuşturucu satıcılarına karşı mücadele etti. Sizin de başınıza gelebilir. Bizim ciğerimiz yandı, sizin de yanabilir. Vicdanınızı sorgulayın. Ben canımı kaybetmişim. Ben artık yargılamanın bir şekilde başlamasını istiyorum. Adalet sağlansın istiyorum."
Müşteki avukatlarından Ebru Timtik de adliyede başka davaların büyük salonda görüldüğünü dile getirerek, "Davanızı geri isteyin. Örgüt faaldir, başka olaylar da yapmaktadır. Faaliyetlerine devam eden bu sanıkların tutukluluk durumları devam etmelidir" diye konuştu.
Mahkeme Başkanı Merdun ise "35 sanıktan 22'si tutuklu nasıl faaliyetlerine devam ediyor?" ifadelerini kullandı.
Müşteki avukatlarından Ömer Kavili ise duruşmada ses ve görüntü kaydı yapılmamasına rağmen, salonda bulunan mikrofon ve kameraların ışığının yandığını ve duruşmanın bir istihbarat tarafından dinlendiğini savundu.
Sanık avukatları da tutuklu sanıkların tahliyelerini talep etti.
Bu sırada yeniden söz alan İbrahim Gedik sanık avukatlarına yönelik "Bunların çocuğu çeteler tarafından öldürseydi aynı şekilde savunabilirler miydi? Sizleri vicdanlarınızla baş başa bırakıyorum" dedi.
Mahkemenin ara kararı
Bir süre müzakere odasına çekildikten sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Heyet, kamu güvenliği nedeniyle davanın nakli konusunda Adalet Bakanlığına yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesine ve cevabın akıbetinin sorulmasına hükmetti.
Duruşma salonunda bulunan mikrofon ve kameralarda bu celse kırmızı ve yeşil ışıkların yandığını ve mahkemeye kayıt yapılacağı konusunda bilgi verilmediğini ifade eden heyet, salonda bilgi verilmeden kayıt yapılıp yapılmadığı, cihazların mevcut şekliyle kayıt yapar durumda olup olmadığının sorulması için İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasını kararlaştırarak duruşmayı erteledi.
Üye hakim karşı oy kullandı
Bu arada üye hakim Özlem Pınar Haktanır Ağakoç davanın nakli konusunda karşı oy kullandı.
Devletin ceza yargılaması yapma görevinde yüklendiği edimin mahkemeler için yer ve imkan sağlamak olduğunu belirten Ağkoç, davaya bakma yetkisinin suçun işlendiği yer mahkemesine ait olduğunu vurguladı.
Gedik: "Oğlum toprağın altında adalet bekliyor"
Duruşmanın ardından Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Oğlum toprağın altında adalet bekliyor. Koskoca adalet sarayında maalesef Hasan Ferit'e yer yok. Bakanlığa gittik avukatlarımızla, heyet olarak görüştük. Koskoca adalet sarayında nasıl yer yok diye güldüler. ve görüyoruz hala bir yer verilmedi, tahsis edilmedi, sürekli erteleniyor" dedi.
Baba İbrahim Gedik de oğlunun çeteler tarafından katledildiğini savunarak, "Benim oğlum analar, babalar uyuşturucuya karşı mücadele etsin, ölmesin, acılar çekmesin diye katledilmiştir" şeklinde konuştu.
Olayın geçmişi
Maltepe'de Gülsuyu Mahallesi'nde 30 Eylül 2013'te gösteri yapan gruba ateş açılması sonucu Hasan Ferit Gedik vurularak hayatını kaybetmiş, 3 kişi de yaralanmıştı.
Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, 22's'i tutuklu 35 şüphelinin, 11 ile 269 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları isteniyor. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Maltepe'deki Silahlı Saldırı Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?