Manisa'nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden ocağında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde çıkan karar gereği yeniden keşif yapan bilirkişi heyeti incelemelerini tamamladı.
Müdahil ve sanık avukatlarının da katıldığı keşfi değerlendiren Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, "Bu bölgede tabii ki önce küllenip sonra açılmasından dolayı da birçok delilin ortadan kaldırılmış olduğunu facia anında görülmesi gereken birçok delilin olmadığını gördük. Her ne kadar bu maden ocağı içeresinde yeniden dizayn işlemi yapıldıysa da ayrıntılarda delillerin gizli olduğunu gördük" dedi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinin 4 Ocak 2016 tarihli karar duruşmasında almış olduğu karar doğrultusunda bugün facia ocağında keşif yaptıklarını belirten Arslan şöyle dedi: "301 işçimizin şehit düştüğü Soma maden faciası ile ilgili olarak mahkemenin keşif kararı doğrultusunda keşif gerçekleştirildi. Aytaç Ballı Başkanlığındaki mahkeme heyeti ile birlikte ocakta hazır bulunduk. Yapılan görüşmelerden sonra facianın gerçekleşmiş olduğu maden ocağına 5 sanık vekilinin 5 de müdahil vekilinin girmesine karar verildi. Güvenlik anlamında ocakta sorun çıkabileceğinden sayı mahkeme heyeti tarafından kısıtlı tutuldu. Bu anlamda bilirkişi heyeti ile birlikte mahkeme heyeti, avukatlarla birlikte 25 kişi olarak facianın meydana geldiği ocağın içeresine girildi. Tabi daha öncesinden alınan önlemler neticesinde içeride güvenliği sağlayan diğer arkadaşlarımızda Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından gönderilen ve madende çalışan diğer emniyetçilerle birlikte ocağa girdik."
DELİLLER AYRINTILARDA GİZLİ
Ocağa girdikleri andan itibaren ocağın tekrar elden geçirildiğini yeniden dizayn edildiğini fark ettiklerini kaydeden Arslan, "Bizim facianın meydana geldiği yer anlamında ulaşabildiğimiz yer 4. bandın yani yangının çıktığı bantın yandığı bölgeye ulaşabildik. Daha önceden biliyoruz ki gördüğümüz kadarıyla da 4. bandın tamamı ve U3 bölgesi S panosunun olduğu bölge daha önce birçok işçimizin vefat ettiği revirin olduğu bölge kül basılmak suretiyle kapatılmış doldurulmuş. Bu keşif anında gördüğümüz olay şu. 4. bantın yanmış olduğu bölgede 70 metre civarında bir bölge yeniden açılmış ama geri kalan 100 metreye yakın olan kısım yine kapalı bir konumdaydı. Biz mahkeme ve bilirkişi heyeti ile bu bölgeye girdik. Bu bölgede tabi ki önce küllenip sonra açılmasından dolayı da birçok delilin ortadan kaldırılmış olduğunu facia anında görülmesi gereken birçok delilin olmadığını gördük. Her ne kadar bu maden ocağı içeresinde yeniden dizayn işlemi yapıldıysa da ayrıntılarda delilerin gizli olduğunu gördük. Bu da bilirkişilerin tespitleriyle ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.
BİLİRKİŞİLERİN İNCELEMELERİ DEVAM EDECEK
Arslan konuşmasını şöyle tamamladı: "Bilirkişiler önümüzdeki süreçte başka tespitlere de ocakta devam edecekler. Sondaj işlemleri yapılacak. Bilirkişi heyeti mahkemeden ayrı olarak yine gelip çalışmalarını bu ocakta devam ettirecek. Bugün yapmış olduğumuz keşifle ulaşmak istediğimiz amaca ulaşabildik mi? Tabi ki bu mümkün değil. Sıcağı sıcağına ulaşılabilecek delillere bugün ulaşmak mümkün olmadı. Ama yine de ocağa girip bilirkişilerin kendi gözleriyle bazı durumları görmesi tespit etmesi olayların bu faciadaki gerçeğin ortaya çıkmasında yardımcı olacağını düşünüyoruz. Bugün keşfi yaptık. 16 Şubat tarihinde de Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde de 6. duruşmamız başlayacak. Bugüne kadar raporun yetişmesi zaten mümkün değil. Bugün mahkeme, bilirkişi heyetine raporu 3 aylık süre içeresinde sunmak üzere kendilerine süre tanıdı. Bu zorunlu bir süre. Bilirkişi sürenin uzatılmasını istediğinde bu sürenin uzatılması mümkün. 16 Şubat tarihinde yine dinlenilmesi talep edilen tanıklar, müdahiller var. Bunların dinlenmesiyle mahkeme heyeti duruşmayı devam ettirecek. Bu arada eksikliklerde tamamlanmaya çalışılacak." - Soma
Son Dakika › Güncel › Manisa Baro Başkanı Arslan: 'Birçok Delil Ortadan Kaldırılmış' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?