Sağlıklı yaşam için önemli bir yere sahip sütün daha çok tüketilmesini teşvik etmek için Kayseri'de 'Mehter'li 'Süt Yürüyüşü' yapıldı.
Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Kocasinan Ziraat Odası yetkilileri ile Refika Küçükçalık Ortaokulu öğrencileri, Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın öncülüğünde Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Mehter takımının seslendirdiği marşlara yürüyüştekiler ve çevredeki bazı kişiler de eşlik etti. Meydanda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, sağlıklı nesiller yetiştirmek, sütün önemini anlatmak ve toplumdaki her yaştan bireye süt içme alışkanlığını kazandırmak amacıyla Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında aldığı kararla 21 Mayıs'ın 'Süt Günü' ve o haftanın da 'Süt Haftası' olarak kutlandığını bildirdi. Kayacan, şöyle dedi:
"Dünyada kişi başına ortalama yıllık süt tüketimi 109.1 kilo süt eşdeğerindedir. Bu rakam gelişmiş ülkelerde 300 kiloya kadar çıkarken, gelişmekte olan ülkelerde bu rakam 70 kilonun altındadır. Ülkemizde ise kişi başı içilen sütün yıllık 37.3 kilo olduğu tahmin edilmektedir. Kayseri'de son 10 yıldaki süt üretimi yüzde 30 artışla 261 bin tondan, 339 bin tona yükselmiştir. Bu rakam Türkiye süt üretiminin yüzde 1.82'sini oluşturmaktadır. Dengeli ve sağlıklı beslenme için özellikle gelişme çağındaki çocuklar günde 2 bardak süt içmeliler."
"SOKAK SÜTÜ YERİNE, PASTÖRİZE SÜT"
İl Müdürü Özkan Kayacan, Türkiye'de en yaygın süt pazarlama yönteminin sokak sütçüleri tarafından yapıldığını anlatırken, "Süt içip sağlıklı ve dengeli beslenmek isterken, sokaktan süt alarak tükettiğimizde hastalıkları da davetiye etmiş oluruz. Çünkü uygun koşullarda soğuk zincir aracılığıyla pazarlanmayan sütlerde çok kısa sürede bakteriler ürer ve bu da kişinin hastalanmasına neden olur. Bu nedenle bizler sokakta katılan sütleri kesinlikle önermiyoruz. Biz, uygun soğuk zincir ortamında paketlenen pastörize sütlerin tüketilmesini öneriyoruz. Diğer yandan, mikropları öldürebilmek için evlerde uygulanan aşırı kaynatma, sütteki çeşitli besin maddelerinin kayıplarına yol açmaktadır" diye konuştu.
İl Müdürü Kayacan, Türkiye'de ilk olarak Kayseri'de modern cihazlarda inekten sağılan sütü takip ettiklerini ve sütünü ineğin memesinden sağdıktan sonra 2 saat içerisinde soğuk zincir sistemine ulaştırmayan üreticiye ceza uygulandığını da bildirdi. Açıklamaların ardından, meydanda kurulan stantta, halka süt dağıtıldı. Kayacan, Berat Kandili'nde 5 bin paket süt dağıttıklarını, meydanda ise 3 bin paket süt dağıtacaklarını kaydetti.
- Kayseri
Son Dakika › Güncel › Mehter'li Süt Yürüyüşü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?