Memur Emeklisi İçin Kampanya - Son Dakika
Güncel

Memur Emeklisi İçin Kampanya

Kamu-Sen Genel Başkanı, brüt maaşları ve çalışma süreleri aynı olan memur ile işçilerin emekli maaşlarını karşılaştıran bir araştırma yaptı.

22.02.2013 11:46  Güncelleme: 11:43

Fatma Can - Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Ar-Ge merkezlerinin, brüt maaşları ve çalışma süreleri aynı olan memur ile işçilerin emekli ikramiyelerini ve maaşlarını karşılaştıran bir araştırma yaptığını belirterek, "İşçilerin emekli aylıklarının memurlarınkinden yüzde 15 ile yüzde 60 oranında daha fazla olduğu ortaya çıktı. Yaşanan bu adaletsizliğe

'dur' demek için Türkiye genelinde bir dilekçe kampanyası başlattık" dedi.

Koncuk, AA muhabirine, memurlara çalışırken döner sermaye, ek ödeme, ek ders ücreti gibi ödemeler yapıldığını ifade ederek, ancak bu tür ödemelerin prime esas kazançtan sayılmadığına ve bu ödemelerin emeklilikte aylıklara dahil edilmediğine dikkati çekti.

Bu tür ödemelerin emeklilik maaşlarına yansımamasının, memurların çalışırken aldıkları maaşla emekli aylıkları arasında büyük bir uçurumun oluşmasına neden olduğunu vurgulayan Koncuk, "Bu durum, devlete yıllarca hizmet etmiş memurların emekliliklerinde yoksulluk sınırının altında aylık almalarına neden oluyor" dedi.

- Memur, işçiden daha az emekli ikramiyesi alıyor"-

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin bir araştırma yaparak, çeşitli statülerde görev yapan memurlar ile işçilerin emekli aylıklarını ve ikramiyeleri karşılaştırıldığını anlatan Koncuk, şöyle konuştu:

"Araştırma, çalışırken brüt maaşları ve çalışma süreleri aynı olan bir memur ile işçinin emekli olması durumunda, işçilerin aylıklarının memurların aylıklarından yüzde 15 ile yüzde 60 oranında daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Benzer durum, emekli ikramiyelerinde de görülüyor. Özellikle memurların emekli ikramiyesi hesaplanırken 30 yıldan sonraki çalışmaları dikkate alınmıyor. Bu nedenle 30 yılın üzerinde kamu hizmeti bulunan memurlar, işçilere oranla yarı yarıya daha az emekli ikramiyesi alıyor.

Örneğin, 35 yıl çalışmış, ek ders ücretini tam alan, ek ödeme ve sosyal yardımlardan faydalanan ve brüt ücreti 3 bin 347 lira olan bir öğretmen emekli olduğunda bin 681 lira aylık alırken, aynı şartlardaki bir işçinin emekli aylığı ise 2 bin 214 lira oluyor. Buna göre, öğretmen brüt maaşının ancak yüzde 50'si kadar emekli aylığı alabilirken, işçi ise brüt maaşının yüzde 66'sı kadar emekli aylığı alıyor.

Öte yandan bir öğretmen 35 yıllık kamu hizmetinin ardından 55 bin 24 lira emekli ikramiyesine hak kazanırken, aynı şartlarda çalışan bir işçi 104 bin 400 lira kıdem tazminatı hak ediyor. Buna göre, bir işçi, brüt maaşı ve çalışma sürelerinin aynı olduğu bir öğretmenden 533 lira daha fazla emekli aylığına hak kazanıyor ve 49 bin 376 lira daha fazla emekli ikramiyesi elde ediyor."

-"Kamudaki mühendise brüt maaşının yüzde 53'ü oranında emekli aylığı bağlanıyor"-

Araştırmaya göre, kamuda 3 bin 920 lira brüt maaşla 35 yıl çalışman bir mühendisin emekli olduğunda 2 bin 76 lira emekli aylığı aldığına işaret eden Koncuk, aynı şartlardaki işçinin emekli aylığının ise 2 bin 692 lira olarak belirlendiğini vurguladı. Söz konusu brüt maaşla kamuda çalışan mühendisin 68 bin 874 lira emekli ikramiyesi aldığını belirten Koncuk, brüt maaşı ve çalışma süresi aynı olan bir işçinin ise 108 bin 692 lira kıdem tazminatına hak kazandığını dile getirdi. Koncuk, "Kamuda çalışan mühendise brüt maaşının yüzde 53'ü oranında emekli aylığı bağlanıyor. Kamudaki mühendis, kendisiyle aynı şartları taşıyan işçiye göre aylık 615 lira daha az emekli aylığı alıyor. Emekli ikramiyesindeki fark ise 39 bin 818 lirayı buluyor" dedi.

-"Kamu ve özelde çalışan doktorların aylıklarında büyük farklılıklar oluşuyor"-

Koncuk, devlet hastanelerinde görev yapan, döner sermaye ve ek ödemeden faydalanan ve brüt 6 bin 575 lira ücret alan bir doktor ile aynı tutarda brüt maaş ile özel hastanede çalışan bir doktorun emekli aylığı ve emekli ikramiyesinde de büyük farklılıklar oluştuğunu belirtti. Söz konusu brüt maaşla 35 yıllık çalışma süresinin ardından kamudan emekli olan bir doktorun 2 bin 826 lira emekli aylığına hak kazandığını ifade eden Koncuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aynı şartlarla özel hastaneden emekli olan bir doktorun emekli aylığı ise 4 bin 551 lirayı buluyor. Kamu hastanelerinden emekli olması durumunda ancak 68 bin 873 lira emekli ikramiyesi alabilen doktor, özel hastaneden emekli olması halinde ise kıdem tazminatı tavanı olan 108 bin 692 lira emekli ikramiyesine hak kazanıyor. Böylece kamudan emekli olan doktor, özel sektördekine göre ayda bin 724 lira daha az emekli aylığı alıyor.

Brüt maaşı 2 bin 644 lira olan bir memur ise bin 475 lira emekli aylığı ile 47 bin 836 lira emekli ikramiyesi alırken, aynı durumdaki işçinin emekli aylığı bin 799 lirayı ve emekli ikramiyesi ise 83 bin 828 lirayı buluyor.

Kamuda görev yapan, sosyal yardımlar ve ek ödemelerle birlikte brüt maaşı 2 bin 142 lira olan bir hizmetli ancak brüt maaşının yüzde 59'u kadar yani bin 262 lira emekli aylığı alırken, benzer şartlar taşıyan işçinin emekli aylığı bin 448 lira olarak belirleniyor. Kamuda görev yapan hizmetlinin alacağı 40 bin 350 lira emekli ikramiyesine karşılık, aynı şartları taşıyan işçi 66 bin 388 lira emekli ikramiyesi alıyor."

-"Adaletsizliğe 'dur' demek için dilekçe kampanyası başlattık"-

"Memur ile işçinin emekli aylıkları ve ikramiyeleri arasındaki adaletsizliğin kabul edilemez" olduğunu söyleyen Koncuk, işçilerin emekli aylıklarının ve kıdem tazminatlarının yüksekliğini değil memurların emekli aylığı ve ikramiyelerinin düşüklüğünü ve yaşanan adaletsizliği dile getirdiklerini belirtti.

Emekli olan memurun gelirinde yaşanan düşüşün memurlar için emekliliği bir kabusa dönüştürdüğünü ifade eden Koncuk, memurların mutlu bir emeklilik hayali kuramadığını, emekli olanların çoğunun geçimini sağlamak için ikinci bir iş aradığını dile getirdi. Geçim sıkıntısının, memurun emekli olmasının önündeki en büyük engel olduğunu belirten Koncuk, şunları kaydetti:

"Hükümet, işçi memur ayrımında yaşanan bu adaletsizliği görmelidir. Türkiye Kamu-Sen olarak yaşanan bu adaletsizliğe 'dur' demek için Türkiye genelinde bir dilekçe kampanyası başlattık. 15 Nisan 2013'e kadar sürecek kampanya dahilinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlileri, emeklilikte yaşanan aksaklıkları ve adaletsizlikleri içeren dilekçeleri imzalayarak sorunun çözülmesini isteyecekler. Yurt genelinde toplanacak dilekçeler, 16 Nisan'da tüm Türkiye'de eş zamanlı yapılacak basın açıklamalarının ardından Başbakanlık'a gönderilecek. Kampanya ile emekliliği kabusa dönüşecek 2 milyon memurun tamamına ulaşmayı hedefliyoruz. Kampanya sonunda işçilerle memurlar arasındaki bu adaletsizliğin giderileceğini umuyoruz."

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Memur Emeklisi İçin Kampanya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement