Merkez Bankası Başkanı Başcı Dolarda Uzun Vadede Öngörümüz 1.8 Tl - Son Dakika
Güncel

Merkez Bankası Başkanı Başcı Dolarda Uzun Vadede Öngörümüz 1.8 Tl

Merkez Bankası Başkanı Başcı Dolarda Uzun Vadede Öngörümüz 1.8 Tl

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı, enflasyonu hedeflenen orana düşürmek için sıkı para politikasını sürdüreceklerini bildirirken, dolar kurunun sermaye akımları başlaması halinde uzun vadede 1.8 TL'ye düşmesini öngördüklerini, faiz oranlarında...

24.09.2013 16:32

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı, enflasyonu hedeflenen orana düşürmek için sıkı para politikasını sürdüreceklerini bildirirken, dolar kurunun sermaye akımları başlaması halinde uzun vadede 1.8 TL'ye düşmesini öngördüklerini, faiz oranlarında yükselme veya düşme beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Denizli Ticaret Odası, Denizli Sanayi Odası'nın ev sahipliği yaptığı Para Politikaları konferansında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı merakla beklenen ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Pamukkale Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki konferansa Denizli iş dünyası yoğun ilgi gösterdi. Dünya Gazetesi yazarı Osman Arolat'ın yönettiği, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer'in konuşmacı olarak katıldığı konferans Başcı, Denizli Valisi Abdülkadir Demir ve Belediye Başkanı Osman Zolan'ı makamında ziyaret etti. Başçı, 3 ayda 1 konjüktür değerlendirmesi yaptıklarını, ekonomik gelişmeleri paylaştıklarını anlattı. Başcı, para politikaları sunumunun ana vurgularının enflasyonun önümüzdeki dönemde düşmeye devam edeceği, yurt içi nihai talep ve ihracatta ılımlı büyüme eğiliminin korunduğunu, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin süreceği olduğunu, Merkez Bankası olarak gerekli kararları almaya devam edeceklerini söyledi.

YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ 6.2-7.4 ARASI

Enflasyonu düşürmek için sıkı para politikasını sürdüreceklerini belirten Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı, şöyle dedi Enflasyon oranları bizim en son Temmuz enflasyon raporunda verdiğimiz tahminle, şu ana kadar uyumlu gidiyor. Burada, düşüşün devam etmesini bekliyoruz. Fakat oradaki tahminimiz 6.2'ydi. Bu tahminin arkasındaki faiz varsayımı, para politikası varsayımını paylaştık. Fakat döviz kuru varsayımımızı paylaşmamıştık. Temmuz raporunda döviz kuru varsayımımız dolar için 1.92. Eğer dolar 1.92'de sabit kalsaydı biz 6.2'yi rahatlıkla yıl sonunda yakalardık. Şimdi geçici olarak yükseldiği için oradan bir miktar tortu gelecek, 6.2'nin bir miktar üzerinde bitireceğiz. Fakat bizim anket beklentileri 7,44, konsensus beklentileri 7.4. Onun da altında bir yerde bitirmeyi biz öngörüyoruz. 6.2 ile 7.4 arasında bir tahmin. Büyük ihtimalle orta vadeli program verecek yakında. Aradan günler geçtikçe ufak tefek ayarlamalar yapılabilir ama fikir bu.

ENFLASYON DÜŞTÜKÇE DOLAR DÜŞECEK

Başcı, dolar kurunun yıl sonu hedefine ne kadar yakın olursa enflasyonun da tahmine o kadar yakın olacağını belirterek, şöyle devam etti 1.92'ye ne kadar yakın olursa enflasyon tahminimiz de 6.2'ye o kadar yakın olur. O yüzden biz döviz kurlarındaki bu artışın geçici olmasını arzu ederiz. O yüzden de sıkı temkinli bir para politikası duruşuna geçtik. Enflasyon tahminlerle uyumlu hale gelene kadar sağlam para politikası duruşuna devam edeceğiz. O zaman bizden faiz artışı beklemeyin 6.75-7.75. Bu parametrelerde değişiklik beklemeyin. Yakın planda indirim de beklemeyin. Enflasyon düşene kadar biz bu şekilde sağlam duracağız. Döviz kurları da buna olumlu yönde tepki verecektir. Türk Lirası bir miktar bu açıdan da değer kazanabilir.

Küresel ekonomide büyüme hızlarında yavaşlama gördüklerini, küçük oranlı büyümelerin bir süre daha süreceğini beklediklerini belirten Başçı, 'Gelişme hızı gelişmekte olan ülkelerde yüzde 8'den 4'ler seviyesine kadar düşmüş durumda. Küresel bir hadise. Bunu bilerek politikalarımızı hareket etmeliyizö dedi. DOLAR 1.80'İ GELECEK YIL GÖREBİLİR

Türkiye'ye sermaye akımlarının güçlenmesi halinde gelecek yıl dolar kurunun 1.80'e düşebileceğini belirten Başcı, şöyle konuştu Reel efektif döviz kurlarındaki hareketliliğe baktığımızda piyasa şartlarında Türk Lirası'nın değeri kendi içerisinde düzeltir. Burada aşırı bir reaksiyon vardır. Döndüğü zaman nereye döner kabaca euro-dolar paritesi içerisinde bakarsak 1.80. Olur mu böyle bir şey, olma ihtimali var. Gelecek sene, sermaye akımları tekrar güçlenirse, bu para politikaları belirliliği sonucunda sermaye akımları tekrar başlarsa bizde şöyle bir problemle karşı karşıya kalabiliriz. Başkan aşırı değerlendi, ihracatçı olarak zor durumdayız, yardım et bir şeyler yap, 1.80'e gelmesini engelle. Böyle bir senaryoyu dışlayamayız, böyle bir ihtimal var. Bu piyasa şartları içerisinde kendiliğinden oluşur. Olmaz mı olmaya da bilir. Döndüğü zaman orta noktalarda bir yerde olur. Oralarda 1.92 civarlarında bir yer. Dolayısıyla aslında şu anda bu konuşmayı yapmak o kadar da riskli değil bence.

TÜRKİYE CARİ AÇIĞI FİNANSE EDİYOR

Türkiye'nin cari açığını finanse edebilecek bir ekonomik güce sahip olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı, 'Genelde iyileşme var döviz kurları oynaklığında, cari açığın finansman tarafını farklı ele alıyoruz. Ciddi şekilde cari açık fazlasıyla finanse edildi, döviz biriktirdik, rezerv opsiyonlarımızı devreye soktuk. Türkiye cari açığını gayet güzel finanse eder, ediyor. Bankaların ve firmaların yurt dışı borçlanmalarında sıkıntı yok, doğrudan yatırımlar devam ediyor. Bunlar devam ettikçe Türkiye cari açığı finanse eder, Kamu maliyesi bütçe disiplini normal devam ettiğini sürece cari açığın finansmanı sıkıntısı yaşanmaz. Bu kadar büyük ayarlama olmayacak cari açık kademeli olarak iyileşecek. Merkez Bankası rezervlerini kullanır ve döviz kuru oynaklığını azaltır, emniyet sübabımız var dedi.

FED, NET FİYATLAR VERİNCE PİYASALAR DÜZELDİ

ABD Merkez Bankası'nın (FED) Haziran'da aldığı kararlar ve verdiği mesajların daha çok gelişmekte olan ülkeleri etkilediğini, Türkiye'nin de bu ülkelerden biri olduğunu, Türk Lirası'nın döviz kuru oynaklığından yaklaşık yüzde 10 dolayında değer kaybettiğini söyleyen Başcı, şöye konuştu Türkiye güçlü bir politika tepkisi verdi, kısa zaman içerisinde likidite politikamız sayesinde. Piyasa daha fazlasını bekledi. 'Yakın zamanda bu kadar sıkılaşma yeterlidir' dedi ve kısa vadeli faizler düştü. 18 Eylül itibariyle politika tepkisine uyumlu hale geldi. Kısa vadeli faizlerin oranı para politikaları kurulundadır, bizdedir. Kontrol tamamen bizde, uzun vadeli faizler ve döviz kurları piyasada belirlenirö dedi. Başcı, 'FED ne kadar net bir mesaj verirse piyasalar daha olumlu değerlendiriyor. Mesajın ne olduğu önemli değil, net bir persfektif vermesi önemli. 19 eylül'deki toplantıda olumlu gelişme olarak bunu öne çıkarıyoruz.

Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli'nin ürettiğinin yüzde 90'ının ihraç eden 3 milyar dolar ihracata yapan il, dünyayla entegre olmuş bir şehir olduğunu girişimciler olarak istikrarlı faiz ve istikarlı kur beklediklerini söyledi. Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ise Merkez Bankası'na güvendiklerini belirterek, Dışarıdan gelen kaprisli sıcak paraya güvenerek büyüyemeyiz. İhracatımızı özendirmeli, yatırımlarımızı üretime dönük özendirmeliyiz. Biz sanayiciler sizin dediğinizi yapmaya hazırız, size inanıyoruz, güveniyoruz dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Merkez Bankası Başkanı Başcı Dolarda Uzun Vadede Öngörümüz 1.8 Tl - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement