Mersin Bu Yıl Kovanlardan Bal Akıyor - Son Dakika
Güncel

Mersin Bu Yıl Kovanlardan Bal Akıyor

Bu yıl kovanlardan bal akıyorMERSİN'in Erdemli İlçesi'nde, Torosların zirvesinde arı yetiştiriciliği yapan arıcılarda bal hasadı heyecanı yaşanıyor.

31.07.2017 11:56

Bu yıl kovanlardan bal akıyor

MERSİN'in Erdemli İlçesi'nde, Torosların zirvesinde arı yetiştiriciliği yapan arıcılarda bal hasadı heyecanı yaşanıyor. Rekolde geçen yıla oranla iki kat arttı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Davut Keleş, bu yıl kış aylarının karlı, yağmurlu ve serin geçmesinin ardından bin bir renkli çiçeklerden arıların aldığı polen ve balözü sayesinde bu yıl Toroslar'daki arıcılar için hasadın bol olacağını söyledi. 2 bin 200 metre yükseklikteki Toros Dağlarının eteklerinde hasadına başlanan balın rekoltesinin iki kat arttığını belirten Keleş, Musa Bozuldu Yaylası'nda enstitü bünyesindeki arıcılık ve arı araştırmaları faaliyetlerinin Alata Enstitü Müdürlüğü Arıcılık Bölümü Başkanı Hamza Başaran başkanlığındaki ekiplerin Toroslar'ın zirvesine 250 adet üretim amaçlı, 75 adet de AR-GE çalışması amacıyla arı çıkartıldığını söyledi. Keleş, buradan elde edilen bilginin üretim esnasında oluşan tecrübe, araştırmalar arıcılık faaliyeti yapan kurum kuruluş ve diğer arıcılar ile paylaşıldığını da anlattı. Keleş, "Enstitü olarak amacımız, bölgemiz için daha verimli daha kaliteli bal verimi yüksek, hastalıklara dayanıklı arı tür ve çeşitleri geliştirmektir. Enstitümüz bünyesindeki arıcılık bölümü sadece sağlıklı arı ya da kaliteli bal üretimi yapmıyor aynı zamanda arıcıların kullanabileceği kovan türleri hakkında da araştırmalar yapıyor. Araştırma sonuçlarını da rapor, teknik toplantı, arıcı eğitimleri, yayın şekillerde tüm arıcılarla paylaşıyoruz. Bu yıl çiçek ve flora çok zengindi. Bundan dolayı da bal verimi geçmiş yıllara oranla iki kat yüksek. Bu da üreticiler ve tüketiciler açısından oldukça iyi. Ümit ediyoruz ki burada yapılan çalışmalar, Türk arıcılığına faydalı olur. Çünkü arıcılıkla uğraşan kesim en alt gelir grubudur. Bundan dolayı burada yapacağımız en ufak iyileştirme bizim için çok önemlidir. Arıcılarımız için yeni sezonda bol ürün elde etmelerini diliyoruz" diye konuştu.

REKOLTE 2 KAT ARTTI

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Arıcılık Bölümü Başkanı Ziraat Mühendisi Hamza Başaran ise Musa Bozuldu Yaylası Yuva Kuyu mevkiinde 2 bin 200 rakımda 250 bal üretim kolonisinden bal sağımı yapıldığını, dönem itibariyle hasattan dolayı tatlı bir heyecan yaşadıklarını söyledi. Başaran, geçen 5 yıla oranla bu yıl iki kat daha fazla bal beklediklerini vurgulayarak şunları söyledi:

"Normalde bir kovandan 16 kilo bal alınırken bu yıl 30-35 kiloya çıktı. Bir yıl boyunca verdiğimiz emeklerin karşılığını bal sağımını gerçekleştirince alıyoruz. Bu yıl Toroslar'ın zirvesine güneş enerjili solar sistemi kurarak enerji ürettik. Motorlu devirli süzme makinesinde bal sağılıyor. Bu sistem arıcılık için bir devrim ve iyi bir hamle sayılabilecek sistem. Peteklerdeki balları sağımda bize zaman tasarrufu sağlıyor, hız kazandırıyor. Eskiden 10-15 gün süren bal sağımları şimdi 3-4 günde tamamlanıyor. Bu yıl bal tüketicilerine daha sağlıklı ve kaliteli bal üretmenin mutluluğunu yaşıyoruz."

Türkiye'de sadece Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bünyesinde 2 yıl sürecek olan ve TAGEM destekli 'Farklı kovanlarda arı yetiştiriciliği' başlığı altında proje çalışması yürüttüklerini ifade eden Başaran, çalışmaları ahşap, strafor ve plastikten oluşan kovanlarda yürüttüklerini kaydetti. Başaran, yürüttükleri çalışmanın 2 yıl süreceğini ve bu çalışmada arı gelişimi, bal hasadı, arıların hastalık ve zararlıya direnci, hırçınlığı ve kışlama kabiliyetlerini araştırdıklarını sözlerine ekledi.

Mersin Bu Yıl Kovanlardan Bal Akıyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mersin Bu Yıl Kovanlardan Bal Akıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement