Mesleklerini Yaşatmak İçin 3 Nesil Bir Arada Çalışıyor - Son Dakika
Güncel

Mesleklerini Yaşatmak İçin 3 Nesil Bir Arada Çalışıyor

Mesleklerini Yaşatmak İçin 3 Nesil Bir Arada Çalışıyor

Diyarbakır'da yaşayan Ali Öztürk, ayakkabı tamirciliğini sürdürmek için iki oğlu ve bir torunuyla zor şartlar altında mücadele veriyor Öztürk: "Amacım çocuklarımın ve torunumun benim gibi bu mesleği öğrenmesi ve ekmeklerini bu işten kazanmalarıdır"

04.08.2014 12:44

AHMET KAPLAN - Diyarbakır'da yaşayan Ali Öztürk, kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında gösterilen ayakkabı tamirciliğini iki oğlu ve bir torunuyla sürdürmek için mücadele ediyor.

Merkez Yenişehir ilçesinde bulunan tamirci dükkanında iki oğlu ve bir torunuyla mesleği sürdürmeye çalışan 58 yaşındaki Öztürk, yaklaşık yarım asırdır tamircilik yaparak geçimini sağlıyor.

Öztürk, AA muhabirine, ayakkabı tamirciliğine ayakkabı boyacılığıyla başladığını belirterek, bugüne kadar yanında çırak olarak çalışan 20 kişinin usta olduğunu söyledi.

Kendisini doktora, dükkanını da hastaneye benzeten Öztürk, "Bir müşteri dükkanıma gelince elindeki ayakkabıya ne tür bir tedavi uygulayacağımı planlıyorum. Müşteri bana müdahale ettiğinde, 'Doktor size ilaç yazdığında müdahale ediyor musunuz?' diye soruyorum. Ben ayakkabı doktoruyum ve işimi biliyorum" dedi.

"Eskisi gibi müşteri yok"

Öztürk, tamir için kullandıkları malzemelerin pahalı olduğunu kaydederek, bu nedenle müşterilerin ayakkabılarını tamir ettirmek yerini yenisini almayı tercih ettiğini anlattı.

Vergi ve kira masraflarının yüksek olması ve Çin malı ayakkabıların piyasada ucuza satılması nedeniyle de mesleğin eskisi gibi kazanç sağlamadığını dile getiren Öztürk, "Malzeme alıp uğraş veriyorum ancak kimi zaman maliyetini ancak kurtarıyor. Eskisi gibi müşteri de yok" şeklinde konuştu.

Yanında çırak olarak yetiştirdiği iki oğlunun usta olduğunu vurgulayan Öztürk, sokaklarda dolaşmaları yerine meslek öğrenmeleri için yanına aldığı çocuklarına mesleği öğrettiğini belirtti.

Öztük, şöyle konuştu:

"Eğer bir devlet kapısında iş imkanları olsa idi onları burada çalıştırmazdım. Yine de daha güvencesi bulunan bir iş bulurlarsa onlara, 'yanımda kalın' demem. Amacım çocuklarımın ve torunumun benim gibi bu mesleği öğrenmesi ve ekmeklerini bu işten kazanmalarıdır."

Öztürk'ün oğlu Abdulaziz Öztürk, çıraklıkla başladığı mesleği 28 yıldır sürdürdüğünü söyledi.

Bu işte kazançlarının yüksek olmadığını ifade eden Öztürk, "Malzemeler çok pahallı. Bu işte el emeği ise çok ucuz. Bizim vergimiz ile bir kuyumcu veya  tüccarın vergisi aynı tutuluyor. Tamircilik el emeği yoğun bir iş. Bu nedenle vergimiz biraz düşük tutulsa hem kazancımız hem de bu mesleğe ilgi artar. Ama görünen o ki birkaç yıla kadar biz de bu işi bırakacağız"  diye konuştu.

Kazandıklarının ancak mutfak masraflarını karşıladığını dile getiren Öztürk, şunları kaydetti:

"Bu işten maddi bir birikim sağlayamıyoruz. Bildiğimiz tek iş bu. Başka bir iş elimizden gelmediği için mecburen bu işi sürdürüyoruz. Çin malı ayakkabıların piyasada çok olması ve malzeme pahalılığından birçok meslektaşımız bu işi bıraktı. Eskiden bir semtte 4 ayakkabı tamircisi varken şimdi bir tane ancak bulunuyor."

Öztürk, oğlunu da bir meslek öğrenmesi için yanına aldığına işaret ederek, "Oğlum bu işi seviyor. Okuldan arta kalan zamanlarda burada bizimle çalışıyor. İmkanım olursa oğlumu okutmak istiyorum" şeklinde konuştu.

Abdulaziz Öztürk'ün oğlu Emre Öztürk de (11) dedesi ve babasının yıllardır ayakkabı tamirciliğini sürdürdüklerini, amacının onların yolundan ilerlemek olduğunu sözlerine ekledi. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mesleklerini Yaşatmak İçin 3 Nesil Bir Arada Çalışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement