Metal İşçileri 'Esnek Çalışmaya, Kiralık ve Taşeron İşçiliğe Hayır' Dedi - Son Dakika
Güncel

Metal İşçileri 'Esnek Çalışmaya, Kiralık ve Taşeron İşçiliğe Hayır' Dedi

Metal İşçileri \'Esnek Çalışmaya, Kiralık ve Taşeron İşçiliğe Hayır\' Dedi

İzmit'te Birleşik Metal-İş Sendikası'na bağlı işçiler Hükümetin meclise sevk ettiği özel istihdam büroları eliyle işçi kiralama sistemi ve kıdem tazminatı konusunda eylem yaptı.

20.04.2016 19:04

İzmit'te Birleşik Metal-İş Sendikası'na bağlı işçiler Hükümetin meclise sevk ettiği özel istihdam büroları eliyle işçi kiralama sistemi ve kıdem tazminatı konusunda eylem yaptı.

Sabri Yalım Parkı'ndaki eyleme Birleşik Metal-İş Genel Sekreteki Özkan Atar, Mali Daire Başkanı Ali Gündüz, Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı, Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik ve işçiler katıldı. Grup 'Emeğe uzanan eller kırılsın', 'Direne direne kazanacağız', İş ekmek yoksa barış da yok' sloganlar attı. Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'nun özel bir nedenden dolayı katılamadığı eylemde açıklama yapan Genel Sekreter Özkan Atar kıdem tazminatıyla ilgili olarak bazı grup ve işverenlerin tarihin her döneminde suistimal ettiğini söyledi. İşçilerin kıdem tazminatıyla ilgili her dönem sıkıntılar yaşadığını söyleyen Atar konuşmasına şöyle devam etti:

"Kıdem tazminatıyla ilgili olarak ülkede bazı sermaya grupları ve işverenler bunu tarihin her döneminde suistimal etmiş ve bazı emekçileri mahkum etmişlerdir. Onların alınterini çalıp gasp ederek onları mağdur etmişlerdir. Bir hak çiğneniyorsa devlet olarak size düşen görev o hakkı tamamıyla ortadan kaldıracak düzenlemeleri getirmek değildir. Siz devlet ve hükümet olarak her türlü yasayı çıkaracak kudrettesiniz. Meclisin gündemine getirin. 1 yılın altındakı çalışma sürelerine kıdem tazminatına hak edilir diye bir düzenleme getirin. Bir diger yandan kıdem tazminatı ödenmeksizin işçi atılması yasaktır hükmünü meclis gündemine getirin."

İşçilerin kıdem tazminatını hortumlayan işverenlerin özel mülkiyet ve mal varlıklarına uzanacak derecede bir düzenleme getirilmesi gerektiğini söyleyen Atar, "İşçilerin kıdem tazminatını hortumlayan işverenlere karşı onların kendilerinin ve aile bireylerinin özel mülkiyetlerine ve şahsi mal varlıklarına kadar uzanacak derecede bir düzenleme getirin o zaman bizler de şapka çıkartalım sizlere. Ama onlar bunu yapmıyorlar. Onlar işçilerin aylıkları, ikramiyeleri, yan yardımları ve tüm kazançlarıyla birlikte ortalama 8.3 gibi olan kıdem tazminatı ortalamasını yüzde 3,5 lere çekerek ayrıca fon adı altında kendilerine kaynak yaratma peşindeler. Biz Türkiye'de fonların nasıl kullanıldığını kimlerin nasıl gasp ettiklerini çok iyi biliyoruz. İşsizlik fonu var bu fonda birikenler miktarı oranları yüzde 10 bile değil. O zaman bu fonlar kuruluş amacına göre hizmet edilmiyor. Bu fonlar sadece sermaya ve kaynak aktarılmakta kullanılıyor. Bizler metal işçileri olarak kendi birikimlerimizi alın terimizin kimseye peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz. Eger ki kıdem tazminatımızla ilgili gaspları içeren bir yasa değişikliği meclis gündemine gelirse metal işçileri bu ülkede üretimden gelen güçlerini kullanarak fabrikada üretimi durduracaktır." diye konuştu.

FOTOGRAFLI

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Metal İşçileri 'Esnek Çalışmaya, Kiralık ve Taşeron İşçiliğe Hayır' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement