Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Darbe bir çete tarafından yapılır, bu çetenin içinde Silahlı Kuvvetlerden de olan vardır. Ancak bu mikrofonun önüne gerek Mısır'da gerek Türkiye'de gerek her yerde silahlı kuvvetler mensuplarını koyuyorlar. Yoksa, silahlı kuvvetler kurumsal olarak darbe yapmaz" dedi.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Meclis Genel Kurulu'nda Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında bilgi verdi.
-DARBEYİ ANLATTI-
Darbeyi Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yapmadığını belirten Milli Savunma Bakanı, "Kurumsal olarak yapmaz. Darbeyi yapan Bakın, Mısır'da da olmuştur. Önde kim vardır? Mikrofona bir asker konuşuyor. Arkasında kim var? Yargı. Arkasında kim var? Üniversite. Arkasında kim var? Siyasi partiler. Önde her zaman, Türkiye'de de öyle olmuştur Darbe bir çete tarafından yapılır, bu çetenin içinde silahlı kuvvetlerden de olan vardır. Ancak bu mikrofonun önüne gerek Mısır'da gerek Türkiye'de gerek her yerde silahlı kuvvetler mensuplarını koyuyorlar. Yoksa, silahlı kuvvetler kurumsal olarak darbe yapmaz" dedi.
-TASARIYI ANLATTI-
Sözleşmeli erbaşların çalışma süresinin yedi yıla çıkarıldığını, sözleşmeli er ve erbaşların iç güvenlik bölgesi dışında da çalıştırılabilmelerine imkan tanındığını belirten Milli Savunma Bakanı, "Sözleşmeyi yenileyebileceklerine dair irade beyanında bulunamayacak durumda olanların sözleşme süreleri resen uzatılmakta, terörle mücadele sırasında alıkonulan ve kaybolanların özlük hakları 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu doğrultusunda devam etmekte, yedi yıl çalışmaları ve sair şartları da taşımaları kaydıyla kamuda istihdam edilebilmelerine imkan tanınmaktadır" dedi.
Milli Savunma Bakanı, gerek yedek subaylardan gerekse er ve erbaşlardan askerlik yükümlülüklerini yerine getirirken ölenler veya sakatlananlara mevcut mevzuata göre bir aylık bağlanmamış veya bir tazminat verilmemiş ise hak sahiplerine bir defaya mahsus olmak üzere tazminat ödemesi hükmü getirildiğini söyledi.
Askerlik Kanunu'nda değişiklik yapılarak erlere otuz günden fazla izin veya acemi eğitimi sırasında fevkalade hallerde özür izni verme yetkisinin alay komutanlığına verildiğine işaret eden Milli Savunma Bakanı, "Erlerden firar edenlerin dosyası eskiden askerlik şubelerine gönderildi, şimdi askeri mahkemelere gönderiliyor. Firar olanlardan haklarında yakalama kararı çıkarılanlar, kolluk kuvvetlerince aranacağı hükmü getirilmektedir. Askerlik görevi yapanlardan mesleki liyakatleri olana da kendi mesleki liyakatleri doğrultusunda komutanlarınca yine hizmet, görev verilmesi imkanı sağlanmaktadır" dedi.
Askeri lise ve yüksekokulların ilgili kanunlarında değişiklik yapılarak bu okullarda öğretmen olarak görevlendirilecek personelin kapsamının da genişletildiğini belirten Bakan Yılmaz, şöyle dedi:
"Askerlik mesleğinin ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görev tanımı değiştirilmekte ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının siyasi faaliyetlerde bulanamayacağı hüküm altına alınmaktadır.
Yine, Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu'nda değişiklik yapılarak, er ve erbaşların askerliğe sevk edilince aylığa hak kazanacakları hükmü getirilmekte.
Yine, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda değişiklik yapılarak, "Terörle mücadele sırasında alıkonulan veya kaybolanların maaşlarının tam olarak ödeneceği, bunlardan kuruma dönenler hakkında teşkil edeceği kurul tarafından inceleme yapılacağı, inceleme sonucuna göre kusursuz bulunanların terfilerinin gerçekleştirileceği, kusurlu bulunanların yargıya havale edileceği, sonuçta yargının vereceği karar doğrultusunda sair işlemlerin yapılacağı.' düzenlenmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na astsubaylıktan subaylığa geçip halen görevde olan binbaşı ve yarbayların yaş hadleri de düzenlenmektedir. Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'nda yapılan değişiklik ile de terörle mücadele kapsamında Bakanlar Kurulu kararıyla askeri veya özel güvenlik bölgesi ilan edilebileceği, acil hallerde de valilerin on beş güne kadar özel güvenlik bölgesi ilan edilebileceği hükmü getirilmektedir.
Madalya ve Nişanlar Kanunu'nda değişiklik yapılarak madalya ve nişan sahibinin vefatı halinde madalya ve nişanın aksi vasiyet edilmemişse en büyük evlada verileceğine dair düzenleme yapılmaktadır.
Uzman Erbaş Kanunu'nda değişiklik yapılarak sözleşmeli erbaştan uzman erbaşlığa geçiş yaşı 29'a yükseltilmekte, uzman erbaşlardan terörle mücadele sırasında alıkonulan veya kaybolanların hizmet sözleşmelerinin resen uzatılabilmesine imkan tanınmakta.
sözleşmeli subay ve astsubayların da sözleşmeyi uzatma beyanını irade edemeyecek durumda olması halinde de sözleşmelerinin kendi komutanları tarafından resen uzatılacağı da belirtilmektedir.
Harcırah Kanunu'nda değişiklik yapılarak -daha ufak birkaç kanunda daha var- bulunduğu yerden başka bir yere intikal eden birliklerdeki Mehmetçiklerin konaklama ihtiyacı karşılanamayanlara kısmi gündelik ödenmesi imkanı da getirilmektedir."
- Ankara
Son Dakika › Güncel › Milli Savunma Bakanı: Darbe Bir Çete Tarafından Yapılır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?