Mısır - Son Dakika
Güncel

Mısır

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Posner, Mısır'daki muhalefet partilerine meclis seçimlerine katılma çağrısında bulundu.

13.02.2013 00:04

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Posner, Mısır'daki muhalefet partilerine meclis seçimlerine katılma çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı'nın Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışmadan sorumlu yardımcısı Posner, resmi temaslarda bulunmak üzere Mısır'a gerçekleştirdiği 4 günlük ziyaretinin ardından Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr ve muhalefetin önde gelen isimleriyle ortak basın toplantısı düzenledi.

Posner, yaptığı konuşmada, başta Ulusal Kurtuluş Cephesi olmak üzere seçimi boykot edeceklerini açıklayan Mısır muhalefetini 25 Şubat'ta hazırlıklarına başlanacak meclis seçimlerine katılmaya çağırdı.

ABD'nin Mısır'a siyasi ve ekonomik desteğinin süreceğini belirten Posner, görüşmelerin Cumhurbaşkanlığı için erken seçime gidilmesi ekseninde devam ettiği yönündeki iddiaları, "ABD, seçimlerde kazananı belirlemeyecek ya da herhangi bir tarafı tutmayacak" diyerek yalanladı.

"Mısır toplumu şu anda bölünmüş bir durumda" ifadesini kullanan Posner, şöyle devam etti:

"Mısır'daki siyasi tarafların içinde bulundukları anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için şiddete son verip, diyalog kurması gerekiyor. Şiddetin siyasette yeri yok. Şiddet ancak ekonomiye zarar verir"

Göstericilere güvenlik güçleri tarafından uygulanan orantısız güç kullanımı konusuna da değinen Posner, yetkililere, gösterilerdeki güç kullanımı, göz altındakilere ölüme sebebiyet verecek derecede işkence yapılması konusundaki raporlardan duydukları endişeyi aktardıklarını belirtti.

Muhalefeti, hükümetle işbirliği yapmaya çağırdığını kaydeden Posner, hükümete de demokrasiyi en iyi şekilde uygulayacak olan gençlerin isteklerine kulak verme tavsiyesinde bulundu.

Posner, Mısır ile birçok alanda ortak çıkarlarının olduğunu ifade ederek, ABD parlamentosunda Mısır'a demokrasiyi yeniden inşa etmesi için ekonomik destek sağlamak konusunun görüşüldüğünü sözlerine ekledi.

Demokrasi ve insan haklarının her şeyden önemli olduğuna işaret eden Posner, Mısır'a düzenlediği ziyaretin tüm tarafların fikirlerini dinleme amacını taşıdığını da sözlerine ekledi.

Muhabir: Temim Alyan/Hacer Bal/ Mustafa Yıldız

Yayıncı: Tarkan Demir - KAHİRE

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement