Mısırlı birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu (STK) İsrail'e karşı "Uluslararası Boykot Tecrit ve Yaptırım Hareketi"ne (BDS-Movement) katıldığını açıkladı.
Kahire'deki Gazeteciler Sendikası'nda düzenlenen basın toplantısında, birçok siyasi parti ve STK'nın, İsrail'in Mısır'daki Bahr el-Bakar İlkokuluna düzenlediği hava saldırısının 45'inci yıl dönümü münasebetiyle BDS-Mısır adı altında uluslararası boykot kampanyasına katıldığı belirtildi.
Basın toplantısında, "Kuşaktan kuşağa seni düşman bileceğiz ey İsrail" ve "Ey Filistin... Ey Filistin... Kanın kanım... Dinin dinimdir" şeklinde slogan atıldı.
Sembol, Mısırlı asker Süleyman Hatır
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Devrimci Sosyalist Hareket yöneticilerinden Heysem Muhammedeyn, kampanyanın İsrail'le mücadelede Mısır halkının çabalarının bir uzantısı olduğunu söyledi.
Muhammedeyn, "Kampanya Mısırlı asker Süleyman Hatır'ı kentine sembol olarak seçti. İsrail'in uluslararası boykotu 'düşman kampanya' olarak sınıflandırması nedeniyle BDS'nin hedefine ulaştığını görüyoruz" dedi.
Mısır'da İsrail uzantılı bazı şirketlerin olduğunu vurgulayan Muhammedeyn, BDS-Mısır'ın büyük bir boykot hareketiyle bu şirketlerin ülkeden çıkması için baskı oluşturacağını kaydetti.
İsrail-Mısır sınırında vazifesini icra eden Mısırlı asker Süleyman Hatır, 5 Ekim 1985'te ülkeye sızan 7 İsrailli askerini öldürmüş veya yaralamıştı. Olayın ardından Mısır tarafından askeri mahkemede yargılanan Hatır, hapishanede kendisini asarak intihar etmişti. Hatır'ın Bahr el-Bakar katliamını da gördüğü ifade ediliyor.
BDS kurucu üyesi Rami Şaat, Mısır halkının birçok ülkenin yer aldığı bu kampanyaya, Filistin'le dayanışmanın bir göstergesi olarak katıldığını belirtti.
İsrail'e uluslararası destek
Dustur (Anayasa) Partisi Sözcüsü Halid Davud, Filistin davasının uzun yıllar boyunca Mısır'ın iç işlerini etkilediğini ifade ederek, "Birçok uluslararası şirket İsrail'e, ekonomik ve askeri destek veriyor. Bu şirketler kesinlikle boykot edilmeli" görüşünü dile getirdi.
Sosyalist Halk Koalisyonu Partisi yöneticilerinden Azze Matar, BDS'nin 2005 yılında başladığını ve zamanla uluslararası topluma yayıldığını anlattı.
Matar, dünya çapında STK'ları, öğrenci derneklerini ve partileri boykot kampanyasına katılmaya davet ederek, bazı ülkelerin uğrayacakları maddi zararı göze alarak, kamu şirketlerinin İsrail'deki merkezlerinin kapatılmasını istediğini dile getirdi.
Azze Matar, BDS-Mısır'ın ülkede İsrail'le çalışan tüm resmi ve özel oluşumların irtibatlarını kesmesini ve bunun tüm alanlarda uygulanmasını hedeflediğine değindi.
İsrail hava kuvvetlerinin 8 Nisan 1970'te Eş-Şarkiyye ilinin merkezi El-Hüseyniyye'deki Bahr el-Bakar İlkokuluna düzenlediği hava saldırısında 30 öğrenci hayatını kaybetmiş, 50 kişi yaralanmıştı. Söz konusu olaydan yaklaşık 2 ay önce de İsrail Mısır'daki bir fabrikayı vurmuş ve 89 işçi hayatını kaybetmişti.
BDS-Mısır'a katılan partiler ve STK'lar arasında, Halk Akımı, 6 Nisan Hareketi, Mısır Bağımsız Öğrenci Birliği, Mısır Sosyal Demokrat Partisi, Mısır Komünist Partisi, Meydanların Sesi Öğrenci Hareketi, Anayasa Partisi, Güçlü Mısır Partisi, Devrimci Sosyalist Hareket yer alıyor.
Son Dakika › Güncel › Mısır'da İsrail'i Boykot Kampanyası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?