AK Parti milletvekilleri tarafından kanun teklifi olarak sunulan Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Teşkilat Kanunu'nda değişiklik yapan teklif kabul edildi. MİT'in görev ve yetkililerini yeniden belirleyen kanun değişikliğine Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın önergesiyle 1 madde de eklenerek 16 madde ile yasalaştı. İhtas edilen madde ile Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kurulması kanunlaştı.
Temel kanun olarak iki bölüm halinde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen MİT Kanun Teklifi, kabul edilerek kanunlaştı. MİT'in görevleri arasında; dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu'nca verilen görevleri yerine getirmek, dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge, haber ve veri toplamak, kaydetmek, analiz etmek ve üretilen istihbaratı gerekli kuruluşlara ulaştırmak ve istihbarat kapasitesini, niteliğini ve etkinliğini artırmak amacıyla, çağdaş istihbarat teşkilat usul ve yöntemlerini araştırmak, teknolojik gelişmeleri takip etmek ve uygun görülenleri temin etmek de var.
MİT, yerli, yabancı her türlü kurum, kuruluş, tüm örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurabilme yetkisinin verildiği kanun ile ayrıca tüm kamu kurum ve kuruluşlarından bilgi ve belge isteyebilecek ve istihbari faaliyetler için görevlendirilenlerin kimliklerini değiştirebilecek, kimliğin gizlenmesi için her türlü önlemi alabilecek. MİT'te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarını belirlemek için yalan makinesi uygulaması dahil, test teknik ve yöntemlerini kullanabilecek. MİT mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilecek, görüşmeler yaptırabilecek, görevinin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilecek.
MİT mensupları hakkında Cumhuriyet Savcılarına şikayet yada ihbar olursa, bu Müsteşarlığa bildirilecek. İnceleme sonucunda görevle ilişkili ise adli bir işlem yapılmayacak. MİT Müsteşarı, Yargıtay ilgili dairesince yargılanacak. Aynı konuya ilişkin yeni ve somut delil ortaya çıkmadan, yeniden soruşturma yapılamayacak. MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bunları yok eden kişiye 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu tip belge ve bilgileri basın yoluyla yayanlar ise 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
Kanuna eklenen 1 madde ile ayrıca TBMM bünyesinde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kurulacak. Bu komisyon hem MİT, hem Jandarma istihbaratı, hem de Emniyet istihbaratını ve MASAK'ı inceleyecek ve gelecek raporları inceleyecek. Sadece bu komisyon raporları yılda bir defa incelemekle yetinilmeyecek, ayrıca komisyon yıl içeresinde güvenlik ve istihbarat alanlarında da inceleme yapacak, görüşlerini sunacak. Yurt dışında yapılan çalışmaları inceleyecek.
Son Dakika › Güncel › MİT Kanun Değişikliği Kanunlaştı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?