MİT, MHP'yi de Fişlemiş - Son Dakika
Güncel

MİT, MHP'yi de Fişlemiş

MİT, MHP\'yi de Fişlemiş

CHP'li işadamlarına devlet ihalelerini vermemek için fişleyen MİT'in aynı yöntemle MHP'lileri de fişlemiş.

14.06.2013 22:25  Güncelleme: 09:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Taraf'ın haberine göre MİT, MHP'yi de fişlemiş. CHP'den sonra MHP'li şirket ve işadamlarının da kamu ihalelerini almamaları için fişlendikleri ortaya çıktı.

CHP'li işadamlarına devlet ihalelerini vermemek için fişleyen MİT'in aynı yöntemle MHP'lileri de fişleyip, özel telefondan Başbakanlığa bildirdikleri ortaya çıktı. Taraf'ın elindeki yeni MİT belgelerine göre, MİT'in fişlemesinden önce devletten ihale alan MHP'ye yakın isimler, şirketlerinin fişleme raporuna girmesinin ardından tek ihale alamamışlar.

İşte skandal raporlar ve ayrıntıları;

MİT'in tıpkı CHP'li işadamları gibi fişlediği şirketlerden biri Erzurum merkezde 2009 yılında faaliyete başlayan Seba Yol Yapı İnşaat şirketi. MİT'in şirket ismiyle açtığı fişleme raporunda, şirketin ortakları, sermayedarları, TC kimlik numaraları gibi onlarca ayrıntı fişlenmiş. Şirketin daha önce aldığı ihaleler, ortakların Ankara'ya geldiklerinde kullandıkları evler, şirket ortağı Selahattin Güler'in kendi adına kayıtlı olan diğer şirketleri gibi ayrıntıları da fişleme raporunda görmek mümkün.

MİT NEDEN FİŞLEDİ?

Fişleme belgesine göre, şirketin üzerinin çizilmesinin nedeni ise yazıhane olarak kullandıkları ofisi Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum/ Palandöken İlçe Başkanlığı'na kiraya vermeleri. 2010 ve 2011 yılında iki ihale alan şirket, fişlemenin ardından girdiği beş ihaleyi de kazanamamış.

Erzurum'da yaşanan olayın bir benzeri de Giresun'da yaşanmış. MİT'in fişleme belgesinde İLK-NUR İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi başlığıyla şirket ortakları Mehmet Hilmi Karakılıç ve Gönül Karakılıç fişlenmiş. Tıpkı yukarıdaki fişleme belgesi gibi şirketin tüm işleri, ayrıntılı olarak not edilmiş. Hilmi Karakılıç'ın, 1978'de Ülkücü Gençlik Derneği Giresun Şubesi'ni kuran kişiler arasında olduğu, 1980'de Ülkü Yolu Derneği'ni kurduğu, 1993 yılında Büyük Birlik Partisi kurucuları arasında yer aldığı gibi notlar da fişleme belgesine konmuş. Bu şirket de 2010-2012 yılları arasında 13 ihaleye girmesine rağmen hiçbir ihaleyi alamamış.

FİŞLENİNCE İHALE ALAMADILAR

Fişlenen şirketlerden biri de Ankara merkezli Mudes İnşaat Hazır Beton Şirketi. Bu firma ve ortaklarıyla ilgili de yine ayrıntılı bilgilere yer verilmiş fişleme raporlarında. Ortaklardan birinin 1994 seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi adayını desteklediği notu bile bu belgelere düşülmüş. Şirketin 2010-2012 yılları arasında 18 adet ihale alamamasının nedeni de bu fişleme raporları. Ortaklarının ülkücü harekete yakın olmaları, milliyetçi kökenli MHP'ye yakın durmaları notları ihale alamamalarının en büyük nedeni.

MİT'in fişlediği firmalardan biri de AR-KA Madencilik İnşaat Şirketi. Bu firmanın ihale alamamasının nedeni ise yine MİT'in hazırladığı raporlar. Raporda firma sahipleri hakkında şu not düşülmüş: "CHP taraftarı oldukları, CHP Kırklareli Belediyesi ile iyi ilişkilerinin bulunduğu şeklinde bilgiler mevcuttur." Firma 2010 yılında devletten bir ihale almış, birini ise kaybetmiştir. 2011 yılında dört ihale almış ve beş ihale alamamıştır. 2012 yılında MİT tarafından fişlenince girdiği 15 ihaleyi de kaybetmiştir. Firmaya ihale öncesi her türlü resmî engel uygulanmaya başlanmış.

MİT'in fişlediği bir başka şirket de Bingöl merkezli AK-Yapı İnşaat şirketi. Şirket hakkında ayrıntılı bilgilerin yer aldığı fişleme belgesinde, firma sahibinin 1995 yılında Yeni Demokrasi Hareketi Bingöl İl Teşkilatı'nın Olağan Kongresi'nde üye seçildiği notu bile düşülmüş. Firma, fişlendikten sonra girdiği 11 ihaleyi de alamamış.

Anaokulundaki çocuklardan, okuyan tüm öğrencilere ve velilerine kadar fişleme yapan, bunları da "Çok Gizli" protokoller adı altında saklamaya çalışan MİT'in, yeni yasayla "muhaberat" teşkilatına kavuşmak istediğini önceki gün Taraf 'ta belgeleriyle yazılmıştı. Ayrıca MİT ve Başbakanlık arasında bir telefon kurulduğunu, kamu kurumlarına atanacak kişiler ve ihalelere girecek firmalarla ilgili fişleme belgelerinin de bu telefonla "şifahi olarak" Başbakanlığa iletildiğinin belgesi de paylaşılmıştı. Ticari firmaların ve temsilcilerinin "dinleri, ideolojileri" de fişleme belgelerine konmuştu.

KAMUOYU AÇIKLAMA BEKLİYOR

Taraf 'ın dün okurlarıyla paylaştığı MİT'in fişleme belgelerinde, güvenlik tahkikatlarında, ihale verilecek kişilerin tesbitinde, ideolojik durumların hukuken sıkıntı yaratmamak için şifahi verileceği bilgisi de yer almıştı. Yasadışı yapılan bu uygulamadan da endişe eden MİT ve Başbakanlık yetkilileri endişelerini de belgelere yazılı olarak yansıtmışlardı; "Güvenli/kriptolu telefon" olmamasından şikâyet eden yetkililer, "Bilgi ve Evrak Güvenliğinin" sağlanamayacağından, yaptıkları hukuksuz eylemin ortaya çıkacağından da endişe etmişlerdi. Belgeye "Önümüzdeki süreçte evrak güvenliğinin çeşitli komplikasyonlara" sebep olacağı uyarısı da not olarak düşülmüştü.

MİT DE HÜKÜMET DE SESSİZ

Taraf 'ın haberleri üzerine hükümet yetkililerinin ve MİT'in sessizliğe bürünmesi ise geçmiş dönemde yaşanan hukuksuz eylemleri hatırlatıyor. Kamuoyu ve Taraf, hem hükümetten hem de MİT'ten bu hukuksuz uygulamalarla ilgili cevap bekliyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel MİT, MHP'yi de Fişlemiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement