Afyonkarahisar'ın Dinar İlçesi'ndeki sanayi sitesinde babalarına ait oto tamir atölyesinde çalışan Aliye, Fatime ve Tuğçe Yıldırım kardeşler, traktör, kamyon, kamyonet, minibüs tamiratından lastik değişimine kadar her işi yapıyor.
Dinar Sanayi Sitesi'ne gidenler, Yıldırım Oto Tamir Atölyesi'nin çalışanlarını görünce gözlerine inanamıyor. 10 yaşında oto tamirhanesine çırak olarak giren, 20 yaşında kendi atölyesini açan motor ustası 43 yaşındaki İlyas Yıldırım'ın yanında 3 kızı çalışıyor. İlyas Usta'nın kızları, pek çok erkeğin daha yerini dahi bilmediği fren, palata tamiri yapıyor, bir aracın motorunu kendi değimleriyle indiriyor (söküp takma) yeniden topluyor, lastik değiştiriyor. Bir aracın motor sesinden pek çok arızayı daha kaputu açmadan biliyor.
İlyas Yıldırım'ım atölyesinde çalışan kızları, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Aliye, otomotiv üzerine bir bölüm okumak isteyen ve bu yıl üniversite sınavlarına giren 19 yaşındaki Fatime ve Burdur Sosyal Bilimler Lisesi 2'nci sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Tuğçe, sanayide araç tamiri yapıyor.
9 YAŞINDAN BERİ SANAYİDE
Yaz tatilerinde babasının ne iş yaptığını merak ederek sanayi sitesine giden Aliye ve Fatime, babalarının 'Bana yardım edin' demesi üzerine anahtar takımını ellerine almış.
Bir daha anahtar takımını elinden bırakmadığını anlatan Fatime Yıldırım, 9 yaşında babasının işini merak ettiği için sanayiye geldiğini söyledi. Atölyenin çöplerini atarken, oyun oynarken motor tamirini öğrendiğini kaydeden Fatime, "Babama yardım etmek istemiştim. Ama sonra işi öğrenmeye başladım. Önce anahtar takımının parçalarını, sonra arabalara bakım yapmayı, yağını, lastiğini değiştirmeyi öğrendim. Ardından kendimi traktör tamir ederken buldum. Makinelere çok meraklı olduğum için okulda arta kalan vakitlerde ve yaz tatillerinde hep burada çalıştım. Şimdi bir traktörün ya da kamyonun motosunu söküp takıyorum. Pek çok erkek aracın parçlarının ismini bilmezken ben tamirini yapıyorum" diye konuştu.
ÜNİVERSİTEYİ KAZANAMAZSA BABA MESLEĞİNİ SÜRDÜRECEK
Lisede motor bölümü okumak istediğini vurgulayan ancak Dinar'da meslek lisesinde motor bölümü olmadığı için okuyamadığını kaydeden Fatime Yıldırım, hayalinin otomotiv üzerine bir bölüm okumak olduğunu vurguladı. Üniversite sınavlarına girdiğini ve sınav sonuçlarını beklediğini belirten Fatime, "Eğer üniversiteyi kazanamazsam baba mesleğini devam ettireceğim. Ancak ilk hedefim üniversite okumak" dedi.
ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİ
Abla Aliye Yıldırım ise kardeşi kadar olmazsa da araç tamiri yaptığını söylüyor. Arabasıyla yolda kalmayacak kadar oto tamirinden iyi anladığını belirten Aliye, bir aracın kaputunu açmadan motor sesinden pek çok arızayı tahmin edebildiğini belirtti. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi olduğunu hatırlatan Aliye, iş tulumu içinde ve üzerleri yağ içindeyken kendilerini görenlerin ilk başta şaşırdığını söyledi. Zamanla insanların bu duruma alıştığını vurgulayan Aliye, "Babamızın yaptığı iş bizim için oyun gibiydi. 10 yaşımdan beri çalışıyorum. Babam da sürekli personel sıkıntısı çekiyordu. Bizim çalışmamıza karşı çıkmadı, destek verdi. Bizde burada birer motor ustası olduk" diye konuştu.
OJE SÜRÜYORUZ, MAKYAJ YAPIYORUZ
Erkeklerin işi zor bulduğunu ve çalışmak istemediğine işaret eden Aliye, 252 dükkanın bulunduğu ve 500 erkeğin çalıştığı sanayi sitesinde babasının desteğiyle zorlanmadan çalıştığını aktardı. Bir aracın her türlü tamiratını yaptıktan sonra babası İlyas Yıldırım'ın son kontrolünden sonra teslim ettiklerine değinen Aliye, işten çıktıktan sonra diğer genç kızlar gibi tırnaklarına oje sürdüklerini, makyaj yaptıklarını söyledi. İş yerinde kural olarak oje sürmediklerini, makyaj yapmadıklarını vurgulayan Aliye, "Üniversiteyi bitirdikten sonra otomotiv sektöründe çalışmak istiyoruz. Kız kardeşimle bu alanda iş yeri açmak istiyorum" dedi.
HEDEFİ HUKUK OKUMAK
Atölyenin diğer bir çalışanı Tuğçe'nin hedefi ise hukukçu olmak. Tüm hesaplarını hukuk bölümü okumak üzerine yapan Tuğçe, zaman geçirmek ve oyun oynamak için geldiği sanayi sitesinde hayatı öğrendiğini söyledi. 6 yaşından beri ablalarıyla birlikte
çalıştığını anlatan Tuğçe, "Babamız bize bir öğretmen gibi herşeyi öğretti. Şimdi lastik takıyor, motor tamiratı yapıyoruz. İleride baba mesleğini yapmayacağım ama kendi arabamla da yolda kalmayacağım" dedi.
BEN İSTEMEDİM, ONLAR GİTMEDİ
Baba İlyas Yıldırım ise erkek çocuğu olmadığı için kızlarının mesleğe yöneldiğini kaydetti. Bu durumdan hiç şikayet etmediğini vurgulayan İlyas Yıldırım, "4 kızım var. En büyük kızım Rukiye evlendi. Merak edip çalışmadı. Kızlarımın çalışmasını istemedim. Ancak onlar tamirhaneden çıkmadı. Ben de bildiklerimi onlara öğrettim. Zamanla sürekli personel sıkıntısı çektiğim için onlar bu açığı kapattı. Sanayiye gelen herkes onlara alıştığı için durumu artık yadırgamıyor" diye konuştu. - Afyon/ Dinar
Son Dakika › Güncel › Motor Ustası 3 Kız Kardeş - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?