Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarmak amacıyla başlatılan operasyonlar, 43. gününe girerken, çatışmaların yaşandığı doğu kesimlerinde yaşayanlar ve çadır kamplara sığınan siviller, kış mevsimini hiçbir ısınma aracı olmaksızın zor şartlar altında karşılıyor.
Irak ordu birlikleri, 3 Kasım'da doğu bölgesinden kente girerek, DEAŞ'ın ülkedeki son kalesini almak amacıyla ilerlemeye başladı. Güvenlik güçlerinin kent merkezine girmelerinin üzerinden 25 gün geçmesine rağmen doğu bölgesinde birçok mahalle tamamen kontrol altına alınamadı.
DEAŞ militanları, kent merkezinin doğusunda sokak sokak ilerlemeye çalışan güvenlik güçlerine bomba yüklü araçlar ve yüksek binaların üzerine konuşlanan keskin nişancılarla saldırıyor.
Örgütün kent içerisindeki hareket kabiliyetini ve saldırı imkanını en aza indirmek için Musul'un her iki yakasını birbirine bağlayan Dicle Nehri üzerindeki 5 köprüden 4'ü de uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçakları tarafından yakın zamanda vuruldu. Halihazırda kentin doğu ve batı bölgesi arasındaki irtibat sadece bir köprü üzerinden sağlanıyor.
Kent merkezinde, terör örgütüyle mücadele eden güvenlik güçleri, köprülerin vurulmasının "DEAŞ'ın halen Irak ordusunun giremediği batı bölgesinde imal ettiği bombalı araçların doğu bölgesine sevk edilmesini engelleme" amacı taşıdığını belirtiyor.
43 günde 80 bin kişi evini terk etti
Musul'un doğusunda devam eden sokak çatışmaları ve bombalı araçlarla yapılan saldırılardan dolayı evler ve diğer hükümet binaları büyük zarara, yıkıma uğradı.
Şiddetli patlamalar sebebiyle bölgede zarar görmeyen ev neredeyse kalmadı. Bunun yanı sıra kentteki elektrik şebekeleri de devam eden çatışmalarda büyük ölçüde tahrip oldu. Musullular, gıda sıkıntısının yanına elektrik sorunu da eklendiği için yaşadıkları yeri terk etmekten başka çare bulamıyor.
Irak Kızılayının açıklamasına göre, Musul operasyonunun başladığı tarihten bu yana yaklaşık 80 bin kişi kentin farklı bölgelerine kurulan çadır kamplara sığındı.
Kentin güneydoğusunda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) denetimindeki Hazır ve Hasan Şam çadır kampları en çok sığınmacı ağırlayan kamplar arasında yer alıyor. Kısa bir süre önce kurulan çadır kampların hepsi çıplak zemin üzerine yerleştirilmiş ince bir naylondan ibaret olduğu için "kış aylarının soğuk şartlarına dayanıklı" değil.
Elektriğin olmadığı kamplarda, dağıtılacağı söylenen gaz sobaları da henüz verilmedi. Bu nedenle ailelerin battaniyelerden başka ısınma araçları bulunmuyor.
Hastanelerde yer sıkıntısı yaşanıyor
Öte yandan, Musul kent merkezindeki sokak çatışmalarında yaralanan siviller askeri ambulanslarla Erbil'in Batı Hastanesine sevk ediliyor.
Operasyonun başladığı tarihten bu yana çok sayıda sivil yaralandı. Erbil Batı Hastanesindeki sağlık görevlileri Musul'dan günlük ortalama 150 yaralı kabul ettiklerini ancak hastane 200 yataklı olduğu için ciddi bir şekilde yer sıkıntısı yaşadıklarını belirtiyor.
Son Dakika › Güncel › Musul'u Deaş'tan Kurtarma Operasyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?