Müteahhitler, Aşırı Maliyet Artışından Şikayetçi - Son Dakika
Güncel

Müteahhitler, Aşırı Maliyet Artışından Şikayetçi

Müteahhitler, Aşırı Maliyet Artışından Şikayetçi

Denizli'de müteahhitler, çimento ve hazır beton fiyatlarının son aylarda aşırı oranda artmasına tepki gösterdi.

05.09.2013 14:52

Denizli'de müteahhitler, çimento ve hazır beton fiyatlarının son aylarda aşırı oranda artmasına tepki gösterdi. Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Fehmi Demirten, yılbaşında çimentonun tonunun 85 lirayken, şu anda 155 liraya çıktığını hazır betonun ise hiçbir neden olmadan metreküp fiyatının 100 liradan 130 liralara kadar yükseldiğini belirtti. Artışın firmaların anlaşmalarıyla ortaya çıktığı görüşünün hakim olduğunu ileri süren Demirten, inşaat sektörüne ağır darbe vuran, hesapları alt üst eden artışlar için Rekabet Kurulu'na başvuracaklarını kaydetti.

Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Fehmi Demirten, dernek üyeleri ve Denizli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hayri Ün ile Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Denizli'de yılbaşından buyana çimento ve hazır beton fiyatlarındaki aşırı artıştan yakınan Demirten, "Hiç sebepsiz öyle bir artış yaşandı ki, çimento ve hazır betonda durum vahim bir hal aldı. Çimentonun ton fiyatı yılbaşında 85 lirayken bugün 155 lira. Ayrıca inşaat sektörünün kullandığı hazır beton da metrekübü 100 lirayken şimdi 130 lira. Bu ciddi artış sektörü olumsuz etkiledi. Kamuya iş yapan birçok müteahhit zor durumda. Özel sektörde taahhütle iş alan müteahhitler sıkıntıda. Dahası bu durum sektörde yaşanan durgunluğa artı durgunluk kattı, yeni yatırım yapacaklar vazgeçti. Çimento türevlerinde de ciddi artışlar var" dedi.

DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞ

Artışların rekabet halinde olan firmaların anlaşmalarından kaynaklandığını düşündüklerini belirten Demirten, "Çünkü rekabet varken 2012'de çimento fiyatı 125 liraydı. Hazır beton da 85 lirada seyrediyordu. Şimdi tekelleşmeye bağlı olarak bugünkü duruma geldik. Bunu kabul etmiyor ve protesto ediyoruz. Konuyu Rekabet Kurulu'na taşıyacağız" diye konuştu. Daha önceki yıllarda benzer durumlarda Rekabet Kurulu'nun hazır beton firmalarına cezalar kestiğini ancak sonucunda müteahhidin zararlı çıktığını aktaran Demirten, "Daha önce de Rekabet Kurulu beton firmalarına afaki fiyatlar nedeniyle cezalar kesti. O zaman şunu gördük. Cezayı çimento fabrikası ödedi. Çimento ve hazır beton almaya giden müteahhide, kesilen ceza alınan ürün fiyatına yansıtılarak tahsil edildi. Sonuçta mağdur olan müteahhit cezayı ödeyen de müteahhit oldu. Böyle bir şey yaşanmaması için de tüm tedbirleri alacağız" ifadelerini kullandı.

ARTIŞ ANLAMSIZ

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Hayri Ün de, artışları anlamsız bulduğunu dile getirip, "Burada firmaların yoğun olarak il ve il dışından gelen talebe yetişemediğini görmekteyiz. Bu nedenle de fiyatları artırıyorlar" dedi. - Denizli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Müteahhitler, Aşırı Maliyet Artışından Şikayetçi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement