NYAPYİDAW/ Myanmar'da dün yapılan genel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre muhalif Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi'nin (NLD) oyların yaklaşık yüzde 70'ini kazanması olumlu karşılanırken, Arakanlı Müslümanların seçimlere katılamaması uluslararası tepkilere neden oldu.
?Arakan Projesi (Arakan Project) Başkanı Chris Lewa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arakanlı Müslümanların genel seçimlere katılamamasının, "kesinlikle kabul edilemeyeceğini" belirterek "Arakan'dan gelen ilk sonuçlara göre, eyaletin kuzeyinde ve orta kesminde ırkçı Arakan Ulusal Partisi (ANP) açık ara önde gidiyor. Bu Müslümanlar açısından endişe verici ve beraberinde yeni şiddet olaylarını getirebilir. Çok tehlikeli bir durum" diye konuştu. Lewa, Arakan eyaletinin güneyinde ise NLD'nin önde olduğunu söyledi.
Seçimlerde bağımsız olarak adaylıklarını koyan Müslümanlar
Chris Lewa, genel seçimlerde iktidardaki Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) ile NLD'nin radikal Budistlerin baskısı üzerine Müslüman aday göstermemesine dikkati çekerek, adaylık başvuruları reddedilen bazı Müslümanların seçim yarışına bağımsız olarak katıldıklarını ifade etti.
Lewa, seçimlerde 18 Müslüman adayın milletvekili olabilmek için yarıştığı, bir Müslüman partisinin de seçimlere katıldığı bilgisini verirken, bu kişilerin, USDP ve NLD'nin adayları karşısında şanslarının olmadığını söyledi.
Myanmar'ın bağımsızlığını kazandığı 1948 yılından bu yana ilk defa yüzbinlerce Arakan Müslümanının seçimlere katılamadığını anımsatan Chris Lewa, "Genel seçimlerin tamamen tarafsız, özgür ve demokratik bir ortamda yapıldığını söylemek imkansız" ifadesini kullandı.
Muhalefetteki NLD'nin, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yaklaşık yüzde 70'ini kazandığını açıklamasını, Arakanlı Müslümanlar açısından "olumlu bir gelişme" olarak değerlendiren Lewa, "NLD'nin tek başına iktidara gelmesi Rohingyaların bir nebze olsun nefes almasını sağlayabilir" diye konuştu. Lewa, Nobel ödüllü muhalif lider Aung San Suu Çii'nin liderliğindeki NLD'nin tek başına iktidara olabilmesi için oyların en az üçte ikisini alması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Myanmar'daki genel seçimlerde vatandaşlık hakları yasası gereği çeşitli gruplar oy kullanamadı. Bu grupların başında Arakanlı Müslümanlar gelirken, başka eyaletlerde oy kullanamayan diğer gruplar "Beyaz Kart" adı verilen geçici kimlik kartı sahibi olan Nepal (Gorkhalar), Hint ve Çin kökenliler olarak sıralanıyor. Seçimlerde Hint asıllı Müslümanlar da oy kullanamadı.
Myanmar'da eski cunta rejimi tarafından şekillendirilen 2008 anayasası, orduya parlamentodaki sandalyelerin yüzde 25'ini veriyor. Seçimlerin ilk resmi sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor.
Son Dakika › Güncel › Myanmar'daki Genel Seçim - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?