Neonaziler, Cezaevinde de Örgütlenmiş - Son Dakika
Güncel

Neonaziler, Cezaevinde de Örgütlenmiş

Neonaziler, Cezaevinde de Örgütlenmiş

Almanya'daki cezaevlerinde aşırı sağcıların örgütlendiği ve ülke geneline yayılan bir ağ oluşturmaya çalıştığı belirlendi.

11.04.2013 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'daki cezaevlerinde aşırı sağcıların örgütlendiği ve ülke geneline yayılan bir ağ oluşturmaya çalıştığı belirlendi. Bu ağın 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü ile bağlantısının araştırıldığı açıklandı.

Almanya'da Neonazi örgütlenmelerine ilişkin ortaya çıkan yeni bilgiler şok etkisi yarattı. Alman medyası aşırı sağcıların bir yardım örgütü kisvesi altında birbirleri ile iletişime geçtği, Neonaziler'in aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı üyesi Beate Zschaepe ile de bağlantı kurmaya çalıştığına dair bilgiler bulunduğunu bildirdi. Aşırı sağcılar konusunda uzman Bernd Wagner, DW'ye yaptığı açıklamada bunun olasılıklar arasında olduğunu söyledi. Wagner, 'Nasyonal Sosyalist Yeraltı'nın bir buz dağının görünen yüzü olduğunu düşünmenin gerektiğini ifade ederek, Bu kişilerin, sanıklarla çeşitli şekillerde bağlantıları var. Çok sayıda örgütlenmenin iç içe geçtiğini söyleyebiliriz. Örgütlenmelerden ve aşırı sağcı gruplardan örülü koca bir sistem söz konusu dedi. Aşırı sağcı yardım örgütünün merkezinin ise Hessen eyaletinin doğusundaki Hünfeld kentinde bulunan hapishane olduğu belirtiliyor.

Hessen Eyaleti Adalet Bakanı Jörg-Uwe Hahn de, 'Şimdiden ilk faaliyetlerin Hünfeld kaynaklı olduğunu söyleyebilirim' diye konuştu. Ortaya çıkarılan bu yeni aşırı sağcı örgütlenmenin bir geçmişi olduğunu söyledi.

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich'in de 1.5 yıl önce, 'Nasyonal Siyasi Tutuklular ve Tutuklu Yakınları İçin Yardım Örgütü' adlı aşırı sağcı kuruluşun yasaklanması talimatı verdiği hatırlatıldı. Buna gerekçe olarak derneğin demokratik hukuk devleti ilkesini reddetmesi ve nasyonal sosyalizmi yüceltmesi gösterilmişti. Derneğin yüzlerce üyesi olduğu ve hapis cezasına çarptırılan aşırı sağcıları serbest kaldıktan sonra da desteklemeye devam ettiği sanılıyor. Hessen Eyaleti Adalet Bakanı Jörg-Uwe Hahn, derneğe getirilen bu yasaktan sonra tutuklu örgüt üyelerinin yeni bir ağ çevresinde toplanmaya çalıştığını ifade ederken, 'Elimizde dernek üzerinden ilişkiler kurulduğunu ve bu ilişkilerin Hessen eyaleti ile sınırlı kalmayıp tüm Almanya'ya yayıldığını gösteren kanıtlar var' diye konuştu.

KÜÇÜK BİR İLAN SORUŞTURMAYI BAŞLATTI

Alman yetkililer, Hessen Eyaleti'ndeki soruşturmanın bir motor dergisinde küçük bir ilanın dikkat çekmesi sonucu başladığını söyledi. Soruşturma derinleştirilirken haftalarca Neonaziler'in mektup ve kişisel belgelerini incelediği, soruşturma sonucunda, aralarında 17 Nisan'da Münih'de yargılanacak Nasyonal Sosyalist Yeraltı üyesi Beate Zschaepe'nin adresinin de yer aldığı 129 kişinin isim ve adreslerinden oluşan bir liste ele geçirildi. Mahkumların mektuplaşırken gizli mesaj, şifre ve semboller kullandığı ifade edildi. Uzmanlar hapisteki aşırı sağcıların tutuklanmadan önce örgütlü olduklarını, 1960'lı yıllardan bu yana cezaevlerinde sürekli örgütlenme içinde olduklarını hatırlattı.

Neonaziler arasındaki bu yeni örgütlenme ortaya çıkarıldıktan sonra Hessen eyaletindeki Hünfeld Hapishanesi gibi diğer hapishanelerde de bulunan aşırı sağcılar başka hapishanelere sevk edildi. Aynı zamanda kontroller sıkılaştırıldı. Ayrıca hapishane görevlilerinin de Neonazilerin vücutlarındaki dövmeleri daha iyi yorumlamak ve sınıflandırabilmek için bir eğitimden geçirilmesi söz konusu. Hessen Eyaleti Adalet Bakanı Hahn, dövmelerle bu kişilerin kendileri hakkında ipucu verdiğini ifade ediyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Neonaziler, Cezaevinde de Örgütlenmiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement