Obama, Malezya'da - Son Dakika
Güncel

Obama, Malezya'da

Obama, Malezya\'da

ABD Başkanı Obama, dini ve etnik azınlıklar ile kadınlara eşit olanaklar tanınması gerektiğini söyledi Obama, Malezya ziyaretinin ardından Filipinler'e geçti.

28.04.2014 10:26

ABD Başkanı Barack Obama, Güneydoğu Asya ülkelerindeki azınlıklara eşit olanaklar tanınması gerektiğini vurguladı.

Asya ülkeleri turu çerçevesinde Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki bir üniversitede yaklaşık 700 öğrenci ve sivil toplum temsilcisine seslenen Obama, "Geleceğin liderleri olarak insanları birbirinden uzaklaştırmak yerine birbirlerine yakınlaştıran siyasetlerin tarafını tutmalısınız" dedi.

Yaklaşık 50 yıllık askeri cunta yönetiminin ardından önemli bir değişim süreci geçiren Myanmar'a değinen Obama, "Demokratikleşen Myanmar'da hukukun üstünlüğü ve demokrasi yerine dini ve etnik kimlikler üzerine siyaset yapan gruplar ortaya çıkabilir ve tehlike yaratabilir" uyarısında bulundu.

Nüfusun büyük bir kısmının Budist olduğu Myanmar'daki Müslüman azınlığın haklarının korunmadığına dikkati çeken Obama, "Benzeri sorunlar, her yerde yaşanıyor. Malezya'da da gayrimüslimler, düşmanlıkla karşılaşıyor. Gayrimüslimler, Müslümanlar ile aynı haklara sahip olmadığı sürece Malezya, başarılı olamayacak" dedi.

ABD'deki ırkçılık tarihi konusunda bilgi veren Obama, nesiller içinde bu sorunun aşıldığını ve sonunda kendisinin başkan seçilebildiğini belirtti.

Obama, nüfusun yarısını oluşturan kadınların da erkeklerle aynı eğitim ve istihdam haklarına sahip olması gerektiğini vurguladı.

İnsanların kendilerinden farklı olanlara karşı önyargılı olduğuna işaret eden Obama, küreselleşme ve internet gibi teknolojilerin kültürler arasındaki etkileşimi artırdığını, hiçbir ülkenin, nüfusunun bir kısmına ayrımcılık uygulayarak başarılı olamayacağını  söyledi.

"Kendimize nasıl davranılmasını istiyorsak başkalarına da öyle davranmalıyız" diyen Obama, sözlerine şöyle son verdi: "Eğer bunu yapmazsak, ileriye gitmek yerine gerileriz. Bu tüm ülkeler için geçerli."

48 yıl aradan sonra Malezya'yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olan Obama, konuşmasının ardından sivil toplum örgütleri temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda insan hakları ve muhalefet lideri Enver İbrahim'e verilen hapis cezası gündeme geldi.

Obama, Filipinler'e geçti

ABD Başkanı Obama, Malezya'daki temaslarının ardından Filipinler'in başkenti Manila'ya geçti.

Obama, Japonya, Güney Kore ve Malezya'yı da kapsayan Asya turunun son ayağı olan Filipinler'de Devlet Başkanı Benigno Aquino ile bir araya gelecek.

İki gün sürecek ziyaret sırasında Obama'nın, iki ülke arasında imzalanan ve ABD'nin Filipinler'deki askeri varlığını artıran işbirliği anlaşmasının önemini vurgulaması bekleniyor.

On yıllık bir süreyi kapsayan anlaşma, bu sabah Filipinler Savunma Bakanı Voltaire Gazmin ile ABD'nin Manila Büyükelçisi Philip Goldberg tarafından imzalandı.

Obama'nın ziyareti nedeniyle Manila'da güvenlik önlemleri artırıldı.

Geçen hafta Obama'nın ziyaretini ve yeni güvenlik anlaşmasını protesto eden bir grup, Manila'daki ABD Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlemiş ve polisle çatışmaya girmişti. - Kuala Lumpur

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Obama, Malezya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement