Obama'nın Işid'e Karşı Stratejiyi Açıklayacağı Konuşması - Son Dakika
Güncel

Obama'nın Işid'e Karşı Stratejiyi Açıklayacağı Konuşması

Obama\'nın Işid\'e Karşı Stratejiyi Açıklayacağı Konuşması

Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Reid, Kongre'den Suriyeli muhaliflerin teçhizatlandırılması için Obama'ya yetki vermesini istedi Obama'nın, dün Kongre liderleriyle görüşmesinde, Suriye muhalefetinin seçilmiş unsurlarına eğitim ve teçhizat sağlanması için Kongre'den yetki talebini yinelediği, yönetim yetkililerinin Kongre üyelerini ikna turunda olduğu belirtiliyor Cumhuriyetçiler, Obama'dan IŞİD'e karşı "net ve spesifik" bir plan ortaya koymasını istiyorlar.

10.09.2014 22:44

ABD Senatosu'ndaki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid, Kongre'nin, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı Suriyeli muhaliflerin teçhizatlandırılması ve eğitilmesi için ABD Başkanı Barack Obama'ya yetki vermesi gerektiğini söyledi.

Reid'in de aralarında bulunduğu, Kongre'deki her iki kanadındaki iki parti liderleri dün Beyaz Saray'da ABD Başkanı Obama ile biraraya gelerek, IŞİD tehdidiyle mücadele stratejisini görüşmüşlerdi. Amerikan basınında yer alan haberlere göre, görüşmede Obama, "Suriyeli silahlı muhalefetin uygun şekilde seçilmiş unsurlarına eğitim ve teçhizat sağlanması" için Kongre'den yetki talebini yineledi. Ancak bu talebin, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde yarın oylanması planlanan harcama tasarısının taslağına dahil edilmediği belirtiliyor. Yönetim yetkililerinin Kongre üyelerini ikna turunda olduğu, konunun Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin yarın kapalı toplantıda konuşulmasının beklendiği ifade ediliyor.

Senato'daki Demokrat lideri Reid de bugün yaptığı açıklamada, Kongre'ye bu konuda çağrıda bulunarak, "Suriyeli muhalifleri ve Ortadoğu'da yardıma ihtiyaç duyan diğer grupları eğitmemiz ve teçhizatlandırmamız gerektiği bana göre çok açık. Başkan (Obama), bunu bizden talep etti ve bunu ona vermeliyiz" dedi.

Reid, Başkan Obama'ya, Sünni Arap ülkeleri de dahil güçlü bir uluslararası koalisyon inşa etme fırsatını vermeleri gerektiğini kaydederek, "Bu misyonun başarılı olması için Sünni Arap ülkeler öncü bir rol oynamalı. Suriyeli muhalifleri eğitmemiz ve teçhizatlandırmamız gerektiğine inanıyorum. Tek başına yapmak yetmez. Dünyayı IŞİD'den kurtarmak istiyorsak uluslararası camianın desteğini almalıyız" diye konuştu.

-" Dick Cheney'den tavsiye almak? Bu korkunç"-

Kongre'deki her iki partiye, IŞİD'e karşı mücadelede Obama'ya destek vermeleri çağrısında bulunan Reid, açıklamasında George W. Bush döneminin Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve ondan tavsiye aldığını söylediği Cumhuriyetçilere ise eleştiriler yöneltti.

Reid, "Bazı Kongre üyelerinin savaşa girmek istemesinden hayrete düşmüş durumdayım. Bunun geçen sefer ne işler açtığını gördük. Acele biçimde savaşa girişmeyi öngören Bush/Cheney stratejisi işe yaramıyor. Geçmişte de işe yaramadı, bundan sonra da yaramayacak" dedi.

Cheney'nin dün Kongre'de Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyelerine hitap ettiğini hatırlatan Reid, "Cumhuriyetçilerin, dış politikada tavsiye almak için yüzlerini Dick Cheney'ye çeviriyor olmalarından hepimiz endişe duymalıyız. Dış politikada Dick Cheney'nin tavsiyesini almak? Bu korkunç bir durum. Dick Cheney, ülke tarihindeki en kötü dış politika kararı olan Irak'ın işgalinde herkesten daha fazla sorumludur" diye konuştu.

Reid, yüz binlerce Amerikan askerini tehlikeye atmadan, hava saldırıları ve insansız hava araçlarının stratejik kullanımının IŞİD'i yenilgiye uğratmanın en etkili yolu olduğunu savunarak, dolayısıyla Obama'nın kara birliği göndermeme kararını desteklediğini, bunun Amerikan halkı için bir seçenek olmadığını kaydetti.

-Cumhuriyetçiler Obama'dan "net plan" ortaya koymasını istiyor-

Cumhuriyetçiler ise Obama'dan IŞİD'e karşı planında "net ve spesifik" olmasını istiyor. Senato'daki Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch McConnell, Obama'yı "daha ziyade gönülsüz bir başkomutan" olarak niteleyerek, "Amerikan halkı, bu tehdidin doğasının çok iyi farkında. İki Amerikan vatandaşının kafası kesilerek öldürülmesinden sonra, (Amerikan halkı) neler olduğunun izahatını dinlemek istemiyor. Bir plan istiyorlar, başkandan biraz liderlik istiyorlar" dedi.

Öte yandan, ABD İç Güvenlik Bakanlığında istihbarattan sorumlu müsteşar Francis Taylor, IŞİD'in yakın zamanda ABD topraklarında bir saldırı tehdidi oluşturmadığını ancak örgütün Ortadoğu'da ciddi bir tehdit olduğunu ve yurtdışındaki ABD hedeflerine ani saldırılar düzenleyebilecek yeteneği bulunduğunu belirtti.

Taylor, Senato İç Güvenlik ve Hükümet İşleri Komitesi'ndeki bir oturumda yaptığı açıklamada, IŞİD'in birçok terörist grupta bulunmayan kapasitelere sahip olduğu uyarısında bulundu.

Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktör Yardımcısı Nicholas Rasmussen de militanların kontrol altına alınmaması halinde, tehdidin bütün ülkelere yayılacağını ve ABD'nin de dokunulmaz olmadığını kaydetti. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Obama'nın Işid'e Karşı Stratejiyi Açıklayacağı Konuşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement