Çukurova Üniversitesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Cem Kaan Parsak, zayıflama uğruna birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan mide kelepçesi döneminin sona erdiğini belirterek, bunun yerine tüp mide ve gastrik by-pass yönteminin uygulanmaya başlandığını söyledi.
Cerrahi müdahale ile zayıflamada ilk olarak uygulanan yöntemlerden birisinin mideye kelepçe takma tekniği olduğunu ifade eden Doç. Dr. Parsak, "İlk uygulanan ve sık kullanılan teknik kelepçe tekniği diye halk arasında bilinen, bizim lastik bant dediğimiz teknik. Fakat bu tüm dünyada terk edilen bir yöntem. Çünkü ciddi bir biçimde kilo almalara rastlanıyor ve karın içerisinde yabancı cisim bırakıldığı için hayatı tehdit edecek çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınıyor. Bu yüzden dünyada da artık önerilmiyor ve tamamen terk edilen bir teknik olarak yerini aldı" dedi.
Doç. Dr. Parsak, kelepçe tekniği yerine şu sıralar gastrik by-pass ve tüp mide tekniğinin popüler olduğunu belirterek, "Kelepçe dönemini artık bitti diye kabul edebiliriz. Çok nadir durumlar haricinde kelepçe yöntemi rutin uygulamadan çıkmıştır" ifadelerini kullandı.
Kelepçe tekniğinin popüler olduğundan beri tartışmalı bir ameliyat olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Parsak, kendisinin bu tekniği hiç uygulamadığını, ancak yılda yaklaşık 400'e yakın kelepçe ameliyatı gerçekleştiren kliniklerin bile bu tekniği terk ettiğini söyledi. Kelepçe tekniğinin yerini tüp mide ve gastrik by-pass tekniğinin aldığını kaydeden Parsak, "Tüp mide şuanda gerek yurt dışında, gerek yurt içinde en popüler olarak görünüyor. Tüm mide ile birlikte gastrik by-pass tekniği şişmanlık için önerilen en önemli iki tekniği oluşturmakta" diye konuştu.
Tüp mide uygulamasının gastrik by-pass'a göre avantajlarının bulunduğunu vurgulayan Parsak, şunları kaydetti:
"En büyük avantajı bağırsaklara herhangi bir şekilde müdahale edilmiyor. Yani fizyolojik sindirim sistemine en uygun bir teknik. Hiçbir şekilde bağırsaklarla ilgisi yok. Ama gastrik by-pass tekniği birazcık daha agresif bir teknik. Daha fazla kilo verdirici bir teknik gibi görünüyor. En büyük avantajı bu. Fakat onun da kötü tarafı yaklaşık 2 metre civarında ince bağırsak sindirimden by-pass ediliyor. Dolayısıyla mutlaka gerekli olan mineraller ve vitaminlerin emilimlerinde sorunlar yaratılıyor. Hastalar ömür boyu bu destek tedavisini almak zorunda kalıyorlar ve çok sık bir şekilde doktor kontrolünde olmaları gerekiyor." - ADANA
Son Dakika › Güncel › Obezitede 'Tüp Mide' Dönemi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?