Sakarya Özel Yurtlar Birliği Başkanı Yaşar Kaba, özel öğrenci yurtlarının fiyatlarının belli bir kriterde ayarlanması önerisinde bulunarak, "Bunun için de otellerde uygulanan yıldız sistemi, öğrenci yurtlarında da yapılmalı. Nasıl ki yıldız sayısına göre otellerin hizmet kalitesi ve fiyatı artıyorsa, öğrenci yurtlarının fiyatları da buna göre belirlensin. Yani daha kaliteli ve iyi hizmet veren yurda yüksek yıldız verilsin ve bu şekilde ücreti de diğer yurtlara göre biraz daha yüksek olsun" dedi.
Kaba, düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öğrenci evleriyle ilgili açıklamalarını desteklediklerini ve bu konuda iyileştirilme yapılabilmesi için de özel yurtlara ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
Sakarya Üniversitesi bünyesinde yaklaşık 70 bin öğrencinin öğrenim gördüğüne işaret eden Kaba, bu öğrencilerin 37 bin 500'ünün, şehir dışından gelip Sakarya'da ikamet ettiğini ancak 21 bin 800 öğrencinin nerede ve nasıl barındığını bilmediklerini ifade etti.
Ülke genelinde, bu durumun daha da vahim olduğunu vurgulayan Kaba, "YURTKUR'a bağlı öğrenci yurtları, tamamen doluykan özel yurtlardaki doluluk oranı yalnızca yüzde 56 oranında. Kayıt dışı kalan öğrenciler de çeşitli evlerde ikamet ediyor. Bu alanlar, kayıt altında tutulmuyor. Öğrenci evleri ve apart daireler hiçbir şekilde denetlenemiyor. Bu nedenle de gayrı ahlaki ve yasa dışı olayların yanı sıra kayıt dışı kazanç da ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.
Kaba, kontrol altına alınmayan öğrenci evleri nedeniyle kayıt dışı ekoniminin oluştuğunu savundu.
"Öğrencilerin, Milli Eğitim Bakanlığı çatısı altındaki yurtlarda daha fazla barınması ülke ekonomimiz açısından çok önemli bir hamle olacaktır" diyen Kaba, öğrenci evlerinde yurtlara nazaran daha fazla para harcandığını ileri sürdü.
Kaba, öğrenci yurtlarının fiyatlarının da hizmet kalitesine göre devlet kontrolünde belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Öğrenciler, daha rahat bir yaşam için evlere çıkıyor. Yurtların yetersiz olduğu nedeniyle öğrencilerin evlerde kaldığı görüşü var ancak özel yurtların yüzde 44'ü boş durumda. Devlet, özel yurtları düzenleyerek, öğrencilerin sürekli olarak bu yurtlarda kalmasını teşvik edelim. Böylelikle gayri ahlaki olaylara ve kayıt dışı ekonominin önüne geçilmiş oluruz. Zaten en ucuz evde kalan bir öğrenci, bu eve ödediği parayla iyi kalitedeki bir yurtta da kalabilir. Yani bu olay ekonomik değil.
Öğrenci evleri, yurtlara göre kesinlikle ekonomik değil. Öğrenci yurtlarındaki fiyatlar da belli bir standarta getirilmeli. Bunun için de otellerde uygulanan yıldız sistemi, öğrenci yurtlarında da yapılmalı. Nasıl ki yıldız sayısına göre otellerin hizmet kalitesi ve fiyatı artıyorsa, öğrenci yurtlarının fiyatları da buna göre belirlensin. Yani daha kaliteli ve iyi hizmet veren yurda yüksek yıldız verilsin ve bu şekilde ücreti de diğer yurtlara göre biraz daha yüksek olsun." - Sakarya
Son Dakika › Güncel › Öğrenci Yurtlarına 'Yıldız' Önerisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?