Ölümün Kıyısından İstanbul'a Dönüş - Son Dakika
Güncel

Ölümün Kıyısından İstanbul'a Dönüş

Ölümün Kıyısından İstanbul\'a Dönüş

Kabil'de bir otele düzenlenen saldırıdan kurtulan Türkler yurda döndü.

30.06.2011 13:50  Güncelleme: 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Talibanın kaldıkları otele yönelik saldırısından yara almadan kurtulan Saga Havayollarının 6 kişilik Türk ekibi İstanbul'a geldi.

Taliban'ın Kabil'de Türk havayolu şirketi Saga Airlines çalışanlarının da bulunduğu otele saldırması sonucu şirketin İspanyol pilotu ölürken altı Türk personeli de saatler süren çatışmanın ortasında kalmıştı. Saga Hava Yolları'nın çatışmadan kurtulan altı çalışanı bugün Frankfurt üzerinden THY'ye ait bir uçakla İstanbul'a getirildi. Otelde bulunan kabin amiri Emine Bağıt, kabin memuru Ayşe Dağcı, hareket memuru Kayhan Ayıklar, teknisyen Dursun Haltun, teknisyen Turgay Çetin ve yardımcı Hüseyin Sayın saldırıdan yara almadan kurtuldu.

ŞİRKETİN İSPANYOL PİLOTU ÖLDÜ

Güvenliği NATO tarafından sağlanan Afganistan'da, başkentin en iyi korunan binalarından biri, önceki akşam korkunç bir saldırının merkezi oldu. Kabil'de genellikle Batılı konukları ağırlayan InterContinental Oteli, en az sekiz silahlı Taliban militanının saldırısına uğradı. Olaylarda ölü sayısı en az 19 olarak açıklanırken, ölenlerden 8'inin Taliban militanı olduğu belirtildi. Gece yerel saatle 22. 00 sularında kapıdaki güvenlik görevlilerini öldürerek otelin içine giren militanlar, üzerlerindeki patlayıcı kemer, uçaksavar ve bomba atarlarla dehşet saçtılar. Teröristlerden bazıları saldırıya intihar bombacısı olarak katılırken, diğerleri, üzerlerinde bulunan silahlarla otel personeli, güvenlik güçleri ve konuklara ateş açtı. Bazıları odalara tek tek girip taramaya başladı. Otelde akşam yemeği için bahçeye inen Saga Hava Yolları'nın pilotu Antonio Planas Juan (48)?da burada hayatını kaybetti.

EKİP TRAVMA GEÇİRMİŞ

Atatürk Havalimanı VİP Salonu'ndan çıkarılan Saga çalışanlarını SAGA Havayolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Musa Alioğlu karşıladı. Kurtulan personel bir araçla VİP Salonu'ndan çıkarken konuşmamayı tercih etti. Yaşanan dehşet saatlerini Musa Alioğlu anlattı. Alioğlu, Afganistan havayollarına uçaklarını kiralık olarak verdiklerini belirtirken otelde valiler toplantısı olduğunu ve bu toplantıyı sabote etmek isteyen Taliban'ın otele saldırdığını belirtti.

Alioğlu, " Saldırı sırasında da bahçede bulunan İspanyol arkadaşımızı kaybettik Son derece üzüntülüyüz, ailesine başsağlığı diliyoruz. Arkadaşlarımız sapasağlam geldiler. Büyükelçiliğimize teşekkür ediyoruz" dedi. Alioğlu, saatler süren çatışmada ekibe ulaşmak için çabaladıklarını fakat telefonla da fazla konuşamadıklarını kaydederken konuşamama nedeni için, " Karyola altındaki arkadaşlarımız sessiz bir şekilde konuşuyorlardı. Saldırganlar kapıları açıp ses gelince ateş ediyorlardı. Biz de tehlikeye düşürmemek için elçiliğimizle görüştük" dedi.

TÜRK ELÇİLİĞİ EKİP İÇİN ZIRHLI ARAÇ GÖNDERDİ

Elçiliğe ait Kobra tipi zırhlı araçların operasyon sonrası ekibi otelden aldığını söyleyen Alioğlu, " Oraya akşam 5'te ulaşabildiler ve kobra araçlarıyla gelip almışlar. Büyük bir travma yaşadıklarını görüyorsunuz. 6 '7 saatlik bir çatışmadan sağ kalıp gelmelerine şükrediyoruz" şeklinde konuştu. Alioğlu ekibin psikolog kontrolünden geçirteceklerini de sözlerine ekledi. Alioğlu, öÖlen İspanyol pilot 6 aydır Saga'da uçuyordu ve aybaşında ayrılacaktı'dedi.

Ekibi karşılayan Kaptan Pilot Gökhan Algın ise bugüne kadar Afganistan uçuşlarında herhangi bir güvenlik sorunuyla karşılaşmadıklarını söyledi. Algın, 'İspanyol 2. pilot arkadaşımız akşam yemeği için indiğinde bu vahim olay yaşanıyor. Diğer arkadaşlarımız restorantta yaşanan saldırı sırasında orada olmadıkları için zarar görmüyorlar" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ölümün Kıyısından İstanbul'a Dönüş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement