Ordu Ziraat Odası'ndan İftar Yemeği - Son Dakika
Güncel

Ordu Ziraat Odası'ndan İftar Yemeği

Ordu Ziraat Odası\'ndan İftar Yemeği

Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, "Devlet olarak çay bitkisin de nasıl doğrudan müdahale ediliyorsa, fındıkta da aynı fiyat müdahalesinin yapılmasını istiyoruz" dedi.

30.07.2013 22:44

Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, "Devlet olarak çay bitkisin de nasıl doğrudan müdahale ediliyorsa, fındıkta da aynı fiyat müdahalesinin yapılmasını istiyoruz" dedi.

Ordu Ziraat Odası tarafından iftar yemeği düzenledi. Düzenlenen iftar yemeğine Ordu Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, CHP Milletvekili İdris Yıldız, Ordu Vali Yardımcısı Yemen Bayrak, İl Özel İdaresi GEnel Sekreteri Selami Aydın, Baro Başkanı Av. Oktay Çanak, Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal, Ziraat Odaları Başkanları, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar katıldı.

İftar yemeği sonrasında konuşan Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, "Fındık, bölge insanı ile Leyla ile Mecnun gibi ayrılmaz iki sevgili olmuşlardır" dedi.

Cörüt, 2 milyon dönüm fındık bahçeleriyle toplam dünya üretiminin neredeyse yarısını tek başına Ordulu fındık üreticileri ürettiğini belirterek, "İlimizin gözdesi ve dünyanın alternatifi olmayan fındığımızın hasat sezonuna büyük bir coşku ve heyecanla girmiş bulunuyoruz. Fındık Ordu'ya hep nazlıdır. ya rekolte olarak yada fiyat olarak. Ama Ordulu fındığın nazını hep çekmiştir. Bilir ki bu sert coğrafyada başka bir ürün alternatifi yoktur. Bundan 78 yıl önce 1935 yılında 1. Ulusal Fındık Kongresi yapılmıştır. O yıllarda ortalama dünya rekoltesi 80 bin ton o yıllarda fındığın çikolata ve pastacılıkta rakibi olmadığı anlaşılıyor. Ceviz, badem, Amerikan fıstığı fındığımız karşısında önemsiz kalıyor. Fakat fındık fiyatının maliyetler ölçeğinde kalması üreticinin refah düzeyinin yükselmemesi 78 yıl önceki raporda da hazırlanmış ve kamuoyuna sunulmuştur. Birinci sebep rekoltenin yüksek gösterilmesi, ikincisi ise alivre satışlardır. Bir 78 yıl sonrada bu sorunları konuşmak istemiyoruz. Bu güne geldiğimizde ise değişen hiç bir şey yok. Dönüm başına 80 kg ve sadece insan kuvvetiyle ve tamamen susuz bir tarım. Bizler Ordu Ziraat Odası olarak katma değerleriyle beraber 5 milyar dolarlık bir piyasanın başıboş bırakılmaması ve bu zor şartlarda ve coğrafyada yaşamaya çalışan üreticilerimizin, refah seviyelerinin yükselmesini istiyoruz. Devlet olarak çay bitkisin de nasıl doğrudan müdahale ediliyorsa, fındıkta da aynı fiyat müdahalesinin yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Ordu Valisi Kenan Çiftçi ise, Ordu'ya fındık toplamak için Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden fındık işçilerinin geldiğini, fındık üreticilerinin, hiç fındık toplamamış işçileri bahçelerine götürmeden önce fındığın nasıl toplandığıyla ilgili bilgi vermesini istedi. Vali Çiftçi, "Ben fındık üreticisiyim. Fındıktaki politikaları, fındıktaki diğer işleri bilmem. Ben sadece üreticiyim. Tarlamda fındığı üretiyorum. Fındık üreticilerimiz için inşallah bereketli bir yıl olur. Bütün üreticilerimiz bol miktarda ürün alır. Aldıkları fındıkların ücretini de arzu ettikleri gibi elde ederler. Düğünlerinde, derneklerinde çok güzel kullanırlar diye ümit ediyorum. Burada tarlalarda fındık toplanmaya başlandı. İşçi arkadaşlarımız da gelmeye başladılar. İşçilerimizin kaldığı alana gittik. Orada ki arkadaşlarımız ile muhabbet ettik. Üreticilerimizden, bu kardeşlerimiz Urfa'dan Diyarbakır'dan farklı bölgelerden onlarda evlerine çalışarak alın terlerinin karşılığında almış oldukları paralar ile ekmek götürmek için buradalar. Onlar bizim misafirimiz, bizler ev sahipleriyiz. Ev sahibi misafire nasıl davranırsa bizde onlara aynı şekilde davranıp, iş bitiminde hayırlısı ile memleketlerine inşallah göndeririz. Hepimiz içinde hayırlı uğurlu olur. Ben şunu arzu ediyorum. Çiftçilerimiz ilk defa fındık toplamaya gelen işçileri tarlalarına sokmadan önce nasıl fındık toplanması gerektiği ile ilgili kardeşlerimize anlatırlarsa faydalı olacağını düşünüyorum. Fındık dalını kırarak, eğilen fındık dalı yerine bırakılmaz ise, çotanakları sıyırarak dalından alırsak önümüzdeki yılın rekoltesinden yeriz" şeklinde konuştu - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ordu Ziraat Odası'ndan İftar Yemeği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement