Orman Kanunu Değişiyor - Son Dakika
Güncel

Orman Kanunu Değişiyor

Özel orman alanlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, imar planlarına uygun hazırlanan avan veya kentsel tasarım projesine göre inşaat yapılabilecek.

27.05.2013 20:36

Özel orman alanlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, imar planlarına uygun hazırlanan avan veya kentsel tasarım projesine göre inşaat yapılabilecek. Bu alanda yapılacak binaların taban alanı toplamı, özel orman alanının yüzde 6'sını, bina yüksekliği en düşük zemin kotundan itibaren 9,5 metreyi geçemeyecek.

Orman Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Devlet ormanlarında orman bitki türlerinin tohum ve fidanlarını yetiştirmek üzere fidanlık kurulmasına, arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına ve bu alanların kullanımına, define aranmasına, odun kömürü, terebentin, katran, sakız gibi işletilmesinde ağaç kullanılan ocakların açılmasına, balık üretmek üzere tesis kurulmasına ve göl, baraj ve deniz yüzeyinde yapılan balık üretimi için karada yapılması mecburi tesislere Orman Genel Müdürlüğü'nce bedeli alınarak 29 yıla kadar izin verilebilecek. Bu süre sonunda her türlü bina ve tesis eksiksiz ve bedelsiz olarak Orman Genel Müdürlüğü tasarrufuna geçecek. Bu bina ve tesisler, Orman Genel Müdürlüğü ihtiyaçları için kullanılabilecek veya kiraya verilebilecek. Genel bütçe kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarına verilen izinlerden bedel alınmayacak. Bedelsiz izne konu tesislerin izin sahibi tarafından üçüncü kişilere kiralanması halinde, orman sayılan alana isabet eden kira bedelinin yüzde 50'si her yıl Orman Genel Müdürlüğü özel bütçe hesabına yatırılacak. Yangın görmüş ormanlarla, gençleştirmeye ayrılmış veya ağaçlandırılmış sahalarda hayvan otlatılamayacak. Bu sahalarda fidan ve ağaçların boyu, hayvanların zarar veremeyeceği seviyeye ulaştığında otlatmaya izin verilebilecek.

Devlet ormanlarından elde edilen ürünlerin satışları ile dikili satışlarda açık artırma esas olacak.

-Orman köylülerine teşvik-

Sınırları içinde devlet ormanı bulunan köylerle sınırları içinde devlet ormanı bulunan ve nüfusu 5 bine kadar olan kasabalarda, orman köylerini kalkındırma kooperatiflerine; köy veya kasabanın mülki sınırları içinde kalan baltalık ormanlarından, koruya tahvil sahalarından ve ağaçlandırılacak yapraklı bozuk ormanlardan kesilip çıkarılacak ağaçlar, istedikleri takdirde maliyet bedeli üzerinden dikili olarak verilebilecek veya şartnamedeki süre ve esaslara uygun olarak birim fiyat usulüyle kesip satış istif yerine taşıdıkları yakacak odunların yüzde 100'üne kadarı idarece tayin edilecek süre içerisinde maliyet bedeli üzerinden verilebilecek.

Bu köylerle kasabalarda kurulan kooperatiflere; mülki sınırları içinde kalan koru ormanlarından açık artırmayla satın aldıkları dikili ağaç metreküp miktarı üzerinden ilgili işletme müdürlüğünün bilançosunun çıkarılmasını müteakip teşvik primi ödenecek. Prim bedeli, prime konu dikili ağaç miktarı ile ilgili işletme müdürlüğünün açık artırmalı dikili ağaç satışı ortalama fiyatının yüzde 15'ine kadar idarece belirlenecek oran üzerinden tespit edilen bedelin çarpımıyla hesaplanacak. Prime esas dikili ağaç metreküp miktarı, o yerin mülki sınırları içindeki koru ormanlarından yapılan toplam açık artırmalı dikili ağaç satış miktarının yüzde 15'ini geçemeyecek. Mülki sınır ihtilafı bulunan yerlerdeki ormanlarda orman köylerini kalkındırma kooperatifleri bu haktan yararlanamayacak.

Devlet ormanlarında üretim işlerinin idarece yaptırılması durumunda, üretim işinde çalışan gerçek ve tüzel kişilerin kesip, satış istif yerine taşıdıkları endüstriyel ve yakacak emvale ait istihkak tutarları, ayrıca yüzde 10 fazlası ile ödenecek. Bu haktan yararlanabilmek için kesme ve taşıma işinin, birim fiyat kararı ile şartnamedeki süre ve esaslara uygun olarak yapılması gerekecek.

-Özel ormanlardaki yapılaşmaya yeni düzen-

Tasarıyla özel orman alanlarındaki yapılaşma oranı yeniden düzenleniyor. Özel orman alanlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın uygun görüşü ile onaylanan imar planlarına uygun olarak hazırlanan avan veya kentsel tasarım projesine göre inşaat yapılabilecek. Bu alanlarda yapılacak binaların taban alanları toplamı, genel kamu hizmetlerine yönelik izinler hariç olmak üzere, izne konu hususi orman alanının yüzde 6'sını, bina yüksekliği ise binanın oturduğu alanın en düşük zemin kotundan itibaren 9,5 metreyi geçemeyecek. İnşaatların yapılmasında orman alanlarının tabii vasıflarının korunmasına özen gösterilecek. Orman Genel Müdürlüğü; özel ormanları ve hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanları da lüzum görmesi halinde milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma sahaları ve orman mesire yerleri olarak ayırabilecek, düzenleyebilecek, yönetebilecek ve gerektiğinde işletebilecek ya da işlettirebilecek. Orman bitki türleri tohumluklarının karantina işleri hariç; kayıt altına alınması, yetiştirilmesi, işlenmesi, ıslahı, sertifıkasyonu, satışı, dağıtımı, ithalat ve ihracatı Orman Genel Müdürlüğü'nün izni, kontrolü ve denetimi altında yapılacak.

-Orman yangınlarıyla mücadele-

Orman idaresi, orman sayılan alanlar dışındaki yangınların söndürülmesine, ihtiyaç duyulması halinde imkanlar ölçüsünde katkı sağlayacak. Kapalı alan ve sanayi yangınlarında en büyük mülki idare amirinin talebi üzerine araç desteği verilecek. Oluşabilecek afetlerde çalışmak üzere acil müdahale ve arama kurtarma ekipleri kurulacak. Yangın söndürmek amacıyla görevlendirilen resmi ve özel her türlü aracın akaryakıt giderleriyle söndürme çalışmaları sırasında hasara uğrayan araçların zararları, Orman Genel Müdürlüğü tarafından karşılanabilecek. Orman yangınlarıyla mücadelede gönüllülerden de faydalanılacak. Gönüllülerin ulaşım ve iaşeleri karşılanacak, gönüllülere herhangi bir ücret verilmeyecek. Ormanların geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla yapılan ağaçlandırma, erozyon, sel ve çığ kontrolü çalışmaları ile toprak muhafaza, rehabilitasyon ve silvikültürel çalışmalar dolayısıyla ihtiyaç duyulan koruma işleri, bedeli karşılığında mülki sınırları içindeki köy tüzel kişiliklerine yaptırılabilecek.

-Para cezaları-

Orman Genel Müdürlüğü'nden izin almadan ticari olarak orman bitki türleri tohumluğu üretimi yapanların faaliyetine son verilecek; 33 bin lira idari para cezası kesilecek;, ürüne el konulacak; mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğü'ne geçecek. İzinli olup da Genel Müdürlük tarafından belirlenmiş esaslara aykırı hareket edenlere 17 bin lira idari para cezası kesilecek.

Orman bitki türleri tohumluğunu izinsiz olarak depolayan, işleyen, yurt içinde ticaretini yapanlara 5 bin lira, orman bitki türleri tohumluğu üretim, depo ve teşhir alanlarında mücadelesi istenen zararlı organizmalarla ilgili mücadeleyi yapmayanlara kesilecek idari para cezası ise 2 bin lira olacak.

Orman Genel Müdürlüğü'nden izin almadan orman bitki türleri tohumluğu ithal ve ihraç edenlerle, gerçeğe aykırı bilgi ve belge verenler veya belgeler üzerinde tahrifat yaptıkları tespit edilenlere, 42 bin lira idari para cezası verilecek. Fiilin tekrarı halinde bu kişiler 5 yıl süreyle faaliyetten men edilecek.

Orman bitki türleri tohumluğu ve ürünlerinde zarar yapan organizmaların yayılmasına engel olmak için Orman Genel Müdürlüğü'nce alınan tedbirlere riayet etmeyenlere 5 bin lira, orman bitki türleri tohumluklarında zararlı organizmanın salgın halinde ortaya çıkmasını bilip, Orman Genel Müdürlüğü'ne ihbar etmeyenlere 2 bin lira idari para cezası uygulanacak.

-Orman içi hizmet tesisi-

Devlet ormanları üzerinde kamu yararına yapılan veya yapılacak her türlü yapı ve tesis için ilgili mevzuat uyarınca gerçek ve tüzel kişiler lehine tesis edilen veya edilecek bağımsız ve sürekli üst hakları dahil irtifak haklarına ilişkin olarak tapuda yapılacak tüm işlemler ile bu işlemlere bağlı diğer işlemleri yapmaya ve yaptırmaya Orman Genel Müdürlüğü yetkili olacak. Orman vasıflı taşınmazlardan Turizmi Teşvik Kanunu ile Milli Parklar Kanunu kapsamında kalanlar hakkında ilgili bakanlıklara verilen yetkiler saklı olacak. Ancak bu taşınmazlar üzerinde tesis edilen veya edilecek bağımsız ve sürekli üst hakları dahil irtifak haklarına ilişkin işlemler de Orman Genel Müdürlüğü'nce yapılacak. Devlet ormanlarında, erişme kontrolü uygulanan karayollarındaki ulaştırma yapılan ve müştemilatı olan hizmet tesisleri ile bakım işletme tesislerine, karayolu sınır çizgisi içinde kalmak kaydıyla izin verilecek. Devlet idareleri ile kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan, işletilen, işlettirilen veya yap-işlet-devret modeli esas alınarak yaptırılan ve işlettirilen bu tesislerden herhangi bir bedel alınmayacak. Ayrıca, demiryolu, otoyol, devlet ve il yolları ile su isale hatlarının yapımında zorunlu olarak ortaya çıkan kazı fazlası malzemenin depolanacağı alanlara, Orman Genel Müdürlüğü'nce belirlenen yerlerden ağaçlandırma bedeli alınarak izin verilebilecek.

Orman sayılan alanlardaki liman yatırım izinlerinden, bu izinlere konu tesislerin üçüncü kişilere kiralanması halinde, Orman Genel Müdürlüğü özel bütçe hesabına yatırılması gereken kira bedeli alınmayacak.

-Bozuk veya verimsiz ormanlar-

Bozuk veya verimsiz orman alanları, ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışmalarına konu edilecek.

Orman idaresi tarafından ağaçlandırılan, erozyon kontrolü yapılan, imar-ihya ve rehabilite edilen sahalardan elde edilen odun dışı orman ürünleri, öncelikle bu sahaların bakımını gerçekleştiren köy tüzel kişiliklerine, tarımsal kalkınma kooperatiflerine, Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu ile kurulmuş üretici birlikleri ve birliklere veya yöre halkına tarife bedeli ile verilebilecek. Tapuda kişiler adına kayıtlıyken orman sınırları içerisinde kaldığı gerekçesiyle tapuları iptal edilen yerler, öncelikle eski tapu maliklerine veya kanuni mirasçılarına özel ağaçlandırma veya özel imar-ihya çalışmalarına konu edilmek üzere bedelsiz tahsis edilecek.

Müsadere kararı kesinleşen yapı ve tesisler, Orman Genel Müdürlüğü tarafından kiraya verilerek değerlendirilebilecek. Bunlardan tapulu olup da tapusu iptal edilen yerlerdeki müsadere kararına konu yapı ve tesisler öncelikle eski tapu maliklerine kiralanacak.

Kesinleşen orman alanları içerisinde olup, tarım ve hayvancılık amacıyla fiilen en az 20 yıldır mera, yaylak, kışlak ve bu şekilde kullanılan alanlar, bu amaçlar doğrultusunda kullanılmak kaydıyla 29 yıla kadar kullanıcılarına veya mirasçılarına kiralanabilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü'nde orman muhafaza memuru olarak çalışan personelden emekli olanlar da silah taşıyabilecek ve bulundurabilecek.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Orman Kanunu Değişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement