Osmaniye'de Hes Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Osmaniye'de Hes Tepkisi

Osmaniye\'de Hes Tepkisi

Osmaniye'de HES tepkisi OSMANİYE'nin Çona Köyü'ne yapılacak Yarpuz Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, HES'e karşı çıkan vatandaşların tepkisi nedeniyle yapılamadı.

07.01.2016 16:44

Osmaniye'de HES tepkisi

OSMANİYE'nin Çona Köyü'ne yapılacak Yarpuz Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, HES'e karşı çıkan vatandaşların tepkisi nedeniyle yapılamadı.

Çona Deresi üzerine inşa edilecek HES ile ilgili Çona, Dereli ve Çardak Köyü sakinlerini bilgilendirmek amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile danışman firma yetkilileri Çona Kıraathanesi'ne geldi. Heyeti 'Geleceğime dokunma', 'HES istemiyoruz', 'Çona HES'e direniyor', 'Köyümü katletme' gibi dövizlerle karşılayan yaklaşık 300 kişi, köye santral yapılmasına karşı olduklarını, bu nedenle toplantı yapılmasını istemediklerini söyledi. Köylüleri bir türlü ikna edemeyen yetkililer, ÇED toplantısının yapılamadığına dair bir tutanakla köyden ayrıldı.

Vatandaşlar adına açıklama yapan köy sakinlerinden Vahit Karadağ, HES ile birlikte doğal alanların tahrip olacağını, suyun yerinin değiştirileceğini ve orada yaşayan canlıların yok olacağını, bu nedenle de santralın yapılmasına karşı olduklarını söyledi. Köy sakini avukat Bilge Tosun Başlamışlı ise enerji üretimine ve elektrik üretimine itirazlarının olmadığını ancak elektriğin temiz üretilmesini istediklerini söyledi. Doğal kaynakların, yaşam alanlarının katledilmeden elektriğin üretilmesini istediklerini ifade eden Başlamışlı, "O noktada biz köylü olarak nükleer santrale karşıyız, HES'e karşıyız, yenilenebilir, sürdürülebilir enerji kaynaklarına bizim bir itirazımız yok. Bizim sulama sularının olduğu suların, yer altı kaynaklarımızın nehrin mecrası 13 kilometrelik bir alanda baypas edilerek canlılara zarar verilerek elektrik üretilmesine karşıyız" diye konuştu.

Başlamışlı ayrıca, Çevre İl Müdürlüğü'nün ÇED bilgilendirme toplantısı yapacağını muhtarlara ve köylülere duyurmadan kendi başına yasal mevzuata aykırı bir şekilde bir toplantı yapmaya çalıştığını öne sürerek, "Biz bu toplantıdan bilgi sahibi olmadık. Biz buraya bugün HES'i protesto etmeye geldiğimizde böyle bir toplantının da yapılmaya çalışıldığını öğrendik. Bizim karşı duruşumuz, biz HES istemiyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Osmaniye'de Hes Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement