Osmanlı'nın İlk Başmüderrisine Vefa - Son Dakika
Güncel

Osmanlı'nın İlk Başmüderrisine Vefa

Osmanlı\'nın İlk Başmüderrisine Vefa

ERÜ bünyesinde kurulan ve Osmanlı'nın ilk başmüderrisi Davud El Kayseri'nin hayatını ve öğretilerini ele alacak olan araştırma merkezi tarihi Çayırağası Konağı'nda hizmet verecek ERÜ Rektörü Prof. Dr. Keleştemur: "ERÜ olarak teknoloji, sağlık gibi konularda büyük araştırma merkezleri kuruyoruz.

18.02.2014 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) bünyesinde kurulan ve Osmanlı'nın ilk başmüderrisi Davud El - Kayseri'nin hayatını ve öğretilerini ele alacak araştırma merkezi tarihi Çayırağası Konağı'nda hizmet verecek.

Tavukçu Mahallesi'ndeki 19'uncu yüzyıldan kalma Çayırağası Konağında faaliyetlerine devam edecek merkezin açılışı yapıldı.

Açılışta konuşan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, araştırma merkezine adı verilen Davud El-Kayseri'nin Kayseri'de doğduğunu, Mısır'da tahsil yaptığını ve İznik Medresesi'nin ilk başmüderrisi olduğunu belirtti.

Araştırma merkezinin toplumla üniversitenin birleştiği bir mekan olacağını ifade eden Keleştemur, toplumun ileri gelen kanaat önderlerinin, zihniyet dünyası zengin insanların merkezde ağırlanacağını ve öğrencilerle buluşacaklarını dile getirdi.

Milletlerin gelişmesi için sanayileşmeye, ileri teknolojik ürünlere sahip olmaya ve eğitilmiş bir topluma ihtiyaç olduğunu ancak bu konularda yol katetmiş ülkelerin de başka problemlerle karşı karşıya kaldıklarına dikkati çeken Keleştemur, şunları kaydetti:

"İntihar olayları refah düzeyinin en yüksek olduğu İskandinav ülkelerinde büyük artış gösteriyor. Sanayileşmek, bilime sahip olmak insanları mutlu etmiyor. Biz de bilgi üretmeye, sanayileşmeye çalışıyoruz. Ancak bir yandan da akıl ve bilime hikmeti de eklemeliyiz. Bu konuda üniversitelerin de yüklenmeleri gereken sorumluluklar vardır. ERÜ olarak teknoloji, sağlık gibi konularda büyük araştırma merkezleri kuruyoruz. Ancak içsel duygularımıza yönelik de merkezler kurmak durumundayız. Düşünce hayatımızı oluşturamaz ve zenginleştiremezsek teknoloji ve sanayinin altında kalırız. Çünkü bir teknolojiyi aldığımız zaman onun kültürünü de alıyoruz."

Davud El-Kayseri Tasavvuf Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ERÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çakmaklıoğlu ise merkezin sadece Davud El-Kayseri ve eserlerini değil, Kayseri'de yaşamış veya irtibatı olan Seyyid Burhaneddin, İbrahim Tennuri gibi tasavvufi şahsiyetlerin de konu edinileceğini söyledi.

Öngörülen faaliyetlere kısa sürede başlayacaklarını anlatan Çakmaklıoğlu, "Davud El-Kayseri kalp ile aklı birleştirebilen akli ilimlerle tasavvufi ilimleri çok güzel işleyen zirve şahsiyettir. Merkezimizde Davud El-Kayseri'nin eserlerini işliyoruz. Ayrıca Mesnevi okumaları da yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise tarihi geçmişe sahip konağın restore edilerek, üniversitenin hizmetine verildiğini kaydetti.

Davud El-Kayseri

Davud El-Kayseri, 14. asırda yaşamış önemli bir İslam düşünürü ve mutasavvıfıdır. Çeşitli kaynaklarda 1258-1261 tarihleri arasında doğduğu belirtilmektedir. Tahsil hayatına doğduğu yer olan Kayseri'de başladığı ve dini ilimlerdeki bilgisini artırmak için Kahire'ye gittiği bilinmektedir. Davud El-Kayseri, Orhan Gazi tarafından 1336 yılında İznik'te yaptırılan medreseye müderris olarak tayin edilmiştir. Davud El-Kayseri, ölümüne kadar bu görevde kalmıştır. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Osmanlı'nın İlk Başmüderrisine Vefa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement