Selma Bıyıklı Adabaş- İlaç tedavisinden fayda görmeyen ileri evredeki Parkinson hastaları, beyne yerleştirilen cihazla daha rahat bir yaşam sürüyor.
8 yıl boyunca kullandığı ilaçların yan etkisi ortaya çıkan Fatma Koçak (68), cihaz sayesinde ilaca bağlı kasılmalardan kurtulurken günlük aktivitelerini daha rahat yerine getirmeye başladı.
Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Hakan Seçkin, Parkinson hastalığının ameliyatla tedavisi ile Koçak'a uygulanan operasyonla ilgili AA muhabirine bilgi verdi.
Parkinson hastalığının başlangıç evresinde ilaç tedavisi uygulandığını, ilerleyen süreçte ilaçların yan etkisi ya da direnç ortaya çıktığında cerrahi tedavinin gündeme geldiğini anlatan Seçkin, "Cerrahi tedavi daha çok 65 yaş altında olup 5-7 yıllık hastalarda tercih ediliyor. Kalıcı beyin hasarı ve psikolojik rahatsızlığı olmayan seçilmiş hastalarda bu operasyon uygulanabilir" dedi.
Operasyonla beynin istemli hareketlerin kontrolünü sağlayan bölümlerine elektrotlar, göğsün ön duvarına ise pil yerleştirilerek oluşturulan akım sayesinde istemsiz hareketlerin önlendiğini ifade eden Seçkin, şu bilgileri verdi:
"Hasta psikiyatri, nöroloji, beyin ve sinir sinir cerrahisi uzmanlarının yer aldığı konseyde yapılan değerlendirme sonrası uygun bulunursa bu ameliyata karar veriliyor. Her ameliyatta olduğu gibi bunda da belirli bir risk var ama çok yüksek değil. İyi seçilmiş hastalarda düzgün bir cerrahi planlama ve iyi bir ekip çalışmasıyla yüksek başarı elde edilebiliyor. Ameliyatta beyin kanaması ve enfeksiyon riski var ama hastanın durumuna kıyasla göze alınabilir ve düşük oranda."
-"Hasta günlük yaşamını sürdüremez haldeydi"-
Fatma Koçak'ın Parkinson hastalığının ileri evresinde olduğunu, kullandığı ilaçların yan etkileri ortaya çıktığı için artık fayda görmediğini, kasılma ve kilitlenme gibi sorunlar yaşadığını anlatan Seçkin, hastayı, nöroloji uzmanının tavsiyesi üzerine değerlendirmeye aldıklarını belirtti.
Operasyon sonrası hastanın başkalarına ihtiyaç duymadan günlük aktivitelerini rahatlıkla yerine getirebildiğini, kullandığı ilaç sayısının 23'ten 2'ye düştüğü için yan etki sorununu da yaşamadığını belirten Seçkin,
"Ameliyattan yüzde yüz sonuç alınıyor mu" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Ameliyattan hedeflenen şeyler var. İlaç dozunun azaltılması, yan etkinin ortadan kalkması, ilacın etkilemediği hastalarda yatağa bağımlılığın engellenmesi, kendi bakımlarını yapabilecek düzeye gelmeleri ki hastada bunu başardık. Beklentilerin hastayla düzgün konuşulması, ameliyattaki sorunların ve aile desteğinin anlatılması lazım. Doğru hasta seçilirse ve ameliyat öncesi iyi bir hazırlık yapılırsa yüzde yüz değil ama yüksek oranda başarı sağlanır."
Doç. Dr. Seçkin, ciddi bir teknik donanım, altyapı ve eğitim gerektiren ameliyatın Türkiye'de yaklaşık 10 merkezde yapılabildiğini bildirdi.
-"Saatler boyu kilitlenip hareket edemiyordum"-
Parkinson hastası Fatma Koçak da ameliyat öncesi kullandığı ilaçlar nedeniyle uzun saatler vücudu kilitlendiği için hareket edemez hale geldiğini anlattı.
Günlük ihtiyaçlarını göremez durumda olduğunu kaydeden Koçak, "Şimdi çok iyiyim, Allah'a şükür abdestimi alıyorum, namazımı kılıyorum. Bu ameliyatı herkese tavsiye ediyorum" dedi.
Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA
Son Dakika › Güncel › 'Parkinson'a Pilli Tedavi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?