Pertek, Cazibe Merkezi Oluyor - Son Dakika
Güncel

Pertek, Cazibe Merkezi Oluyor

Pertek, Cazibe Merkezi Oluyor

Tunceli'nin Keban Baraj Gölü kıyısındaki Pertek İlçesi'nde yatırımlar üst üste geliyor.

02.04.2012 12:37  Güncelleme: 12:57

Tunceli'nin Keban Baraj Gölü kıyısındaki Pertek İlçesi'nde yatırımlar üst üste geliyor. Termal otel ve turizm tesisisin ardından ilçede 18 kişinin istiham edildiği günlük 4 ton süt işleme kapasitesi olan süt ürünleri tesisleri kuruldu. Pertek'te ayrıca üzüm dut ve keçiboynuzu pekmezi gibi ürünleri üreten şimdilik 7 kişinin çalıştığı fabrika da faaliyetlerini sürdürüyor.

Tunceli'nin Keban Baraj Gölü kıyısında bulunan ve zaman zaman terör olaylarıyla anılan 6 bin 900 nüfuslu Pertek İlçesi, son yıllarda yapılan yatırımlarla dikkat çekilor. Geçen yıl göl kıyısına açılan termal otel ve turistik tesislerin ardından Pertekli işadamı Enver Doğan, ilçedeki yaklaşık 30 bin olan küçükbaş hayvan potansiyelini gözönüne alarak günlük 4 ton süt işleme kapasitesi olan süt ürünleri tesisi kurup, 18 kişiyi de istihdam sağladı.

Fabrikasının temelini 2010 yılında attıklarını belirten Doğan, Kısa sürede tesisi bitirip ve makineleri de temin ettikten sonra hemen üretime başladık. Bölge insanının en büyük geçim kaynağı hayvancılık. İlçemizde de yoğunlukla hayvancılık yapıldığı için bu tesisi kurmaya karar verdik. Biz fabrikamızda ürettiğimiz bütün süt ürünlerinin hammaddesi olan sütü Pertek ve Tunceli bölgesindeki üreticiden alıyoruz. Hem üretici kazanıyor, hem de tesisimizde çalışan gençler, iş sahibi oluyor. Şu an günlük 4 ton süt temin edebiliyoruz ve 4 ton süt kapasite ile çalışıyoruz dedi.

Ürünlerin pazarlanmasında hiçbir sorun yaşamadıklarını, aksine gelen talepleri karşılamakta yetersiz kaldıklarını ifade eden Doğan, şöyle dedi:

Tesisimizdeki makineler, Türkiye'de kullanılan en son teknoloji. Ancak süt konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Daha fazla süt temin etsek, daha fazla üretim yapabiliriz. Yakın zamanda köylümüze inek temin ederek süt üretimini arttırmayı planlıyoruz. Bu konuda çeşitli projelerimiz var. Özellikle Tunceli ve ilçelerinde ve yakın komşumuz olan Elazığ'da, bizim ürünlerimize büyük talep var. Kapasitemizi önümüzdeki günlerde arttırırsak daha geniş bölgelere pazarlayabiliriz.

Özellikle İstanbul'dan bize büyük bir talep var ancak süt kapasitesi nedeniyle İstanbul pazarına bir iki yıl içinde ancak açılabiliriz. Biz ilk üretime başladığımızda talebin çok olacağını düşünüyorduk. Ancak bu kadar fazla olacağını da düşünemedik. Şu an çok fazla bir talep var. Tüketici damak tadını çok beğeniyor. Ürünlerimizin tamamı pastörize edilerek harınlanmaktadır. Bir örnek vermek gerekirse örgü ve tulum peyniri bölgede tamamen çiğ sütten yapılıyor ama biz bu peynirleri daha sağlıklı ve kaliteli üretmek için pastörize sütten üretiyoruz ve çok yoğun bir talep alıyoruz

İşadamı Enver Doğan, fabrikada 18 kişinin çalıştığını anlatarak, yakın bir zamanda 2 milyon liralık bir yatırımla çalışan sayısının 30'a çıkacağını dile getirdi. Fabrikaya 150 çiftçinin de süt satarak kazanç sağladığına dikkat çeken Enver, kendileriyle birlikte hem çalışanların hem de çiftçinin kazandığına işaret etti.

Pertek'teki bir diğer yatırım ise, üzüm dut ve keçiboynuzu pekmezi gibi ürünleri üreten şimdilik 7 kişinin çalıştığı fabrika, ilçe halkına hem cesaret hem de umut veriyor. Fabrikada üretilelen organik meyve ve sebzelerden üretilen pekmezler, şimdiden, İstanbul, Ankara ve izmir gibi büyük şehirlerdeki tanınmış marketlerde satılmaya başlandı.

Fabrikanın Pazarlama Müdürü Atakan Naci, yıllık 120 ton dut ve üzüm işleyerek pekmez üretimi yaptıklarını ifade ederek, Bulabildiğimiz kadarıyla keçi boynuzu pekmezi üretebiliyoruz. Ürünlerimiz Türkiye'nin tanınmış büyük marketlerinde ve yok satıyor. Bu yıl kapasitemizi daha da arttırmak istiyoruz. Bu nedenle çiftçiden daha fazla ürün talep edeceğiz. Fabrikamızda son teknoloji makinalar kullanılıyor ve katı maddesi koymadan üretim yapıyoruz. önümüzdeki dönemlerde yeni çeşitlerle kapasitemizi arttırmayı hedefliyoruz. Fabrikamızda şimdilik 7 kişi çalışıyor. Kapasite arttırımına giderek çalışan sayısını da arttırmayı hedefliyoruz, dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Pertek, Cazibe Merkezi Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement