Dünya genelinde yaklaşık olarak bir milyarı aşkın insan açlık sınırında yaşıyor ve toplam gıda üretiminin ise üçte biri çöpe gidiyor. Sadece ABD ve İngiltere'de israf edilen gıdalar eğer ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilmiş olsaydı, dünyadaki açlık sorunu tümüyle çözülmüş olurdu. İşte tam bu noktada gıdalar için ambalaj tercihi ön plana çıkıyor. Uygun ambalajlar, gıdaları bir yandan dış etkenlere karşı korurken diğer yandan tüketim sürelerini ve raf ömürlerini uzatıyor. PAGEV de 2013 yılında gerçekleştirilecek VIII. Türk Plastik Endüstrisi Kongresi'nde "Gıda Sektöründe Plastik Uygulamaları" konusunu masaya yatıracak.
Ekonomik gelişmeler, kullanım kolaylığı, enerji tasarrufu ve çevresel faktörlerin etkisi ile tüm dünyada kâğıt, çelik, alüminyum, ahşap, cam gibi malzemelere alternatif olan plastiklerin, ambalaj sektöründeki kullanımı da giderek artıyor. Ambalaj sektöründeki payı yaklaşık yüzde 35 seviyesinde olan plastikler ambalaj malzemelerinin üçte birini oluşturuyor. Cam ve metal ambalajlar ikinci ve üçüncü sırada, kâğıt ambalajlar ise dördüncü sırada yer alıyor.
Plastiklerin ambalaj sektöründe ilk sırada tercih edilmesinin en önemli sebebi ise daha az malzeme ile daha çok üretim, şekil verme kolaylığı ve geri dönüşüm ile ekonomik değerini uzun süre yitirmemesinden kaynaklanıyor.
Gıda ambalajlarında plastiğin tercih edilmesinde ise ağırlıklı olarak; düşük maliyet, taşıma kolaylığı, geri dönüşüm, değişik üretim teknolojileri, hafiflik, saydamlık gibi faktörler ön plana çıkıyor.
Gıda ambalajlarının doğru ve başarılı şekilde uygulanması raf ömrünü uzatırken, gıda israfını da önlüyor. Gıda ambalajlarının gıdaları bakterilerden, oksijen, su buharı ve ışık ile etkileşimden koruması gerekiyor. Plastik ambalajlar, gıda sektöründe özellikle meyve ve sebzeler, et, balık ve kümes hayvanları, dondurulmuş gıdalar, hazır yemekler, kuru gıda, şekerleme, fırın ürünleri, süt ürünleri, içecekler, bebek maması ambalajları için kullanılıyor.
Ürünlerin tazeliğini uzun süre sağlamak üzere su, ayran, yoğurt gibi ürünlerin korumasında kullanılan plastik ambalajlar, sert ve esnek çeşitleriyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ağırlıklı olarak tercih ediliyor. Koruyucu özellikleri, işlenirken esneklikleri sayesinde küçük, mikrodalga fırına konulabilen, kolayca açılan veya açıldıktan sonra tekrar kapatılabilen plastik ambalajlar özellikle hazır veya donmuş yemeklerde tercih ediliyor. Çalışan kadın nüfusunun artması ile hızlı tüketimin yaygınlaşması ve hazır yemek sektörünün gelişmesi bu ürünlere karşı olan eğilimi arttırıyor.
Türkiye'de genel plastik tüketiminin yüzde 40'ı ambalaj sektöründe gerçekleşiyor. Ambalaj plastikleri içindeki gıda ambalajları oranının ise önümüzdeki yıllarda daha da artacağı öngörülüyor.
Dünya ve ülkemiz için "gıda"nın korunması ve tüketim ömrünün uzatılması konusunda ambalajın önemi ve gıda ambalajlarında plastiklerin yerini değerlendirmek üzere; Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) 2013 yılı Plastik Endüstri Kongresi'nin ana temasını, "Gıda Sektöründe Plastik Uygulamaları" olarak belirledi.
Son Dakika › Güncel › Plastik Ambalajlar Gıdaların Raf Ömrünü Uzatıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?