Psikolog Nagihan Akarsu, sınav dönemlerinin başladığı bugünlerde ailelere uyarılarda bulunarak, "Aileler sınav sürecinde pasif kalmalı, sınav sürecine kadar çocuklarına verilmesi gereken bilinci vermiş olmalıdır" dedi.
Ordu'da eğitim-öğretimin kalitesini artırmak amacıyla Ordu Valiliği tarafından başlatılan 'Kardeş Okul Kardeş Kurum Projesi' kapsamında Ordu Atatürk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrenci ve velilerine, kardeş kurum Medical Park Ordu Hastanesi tarafından bir seminer veridi. Seminerde konuşan Psikolog Nagihan Akarsu, 'Sınav Kaygısı ve Ailelerin Yaklaşımı' konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
"BEKLENTİ FAZLA OLURSA BASKI FAZLA OLUR"
Sınava hazırlanan öğrencilerde, ailenin ve çevrenin yanlış yaklaşımlarının onların daha da fazla panik olmasına neden olabileceğini belirten Psikolog Nagihan Akarsu, "Aileler sınavdaki başarıyı değil çocukların tüm hayatındaki başarılı önemsemeliler" diye konuştu.
Akarsu, şöyle konuştu: "Sınav süresince ailelerin beklentilerinin abartılı olması, öğrencilerin sınavı yüceltmesine yol açar. Beklentilerin, kuralların ve disiplinin olmayışı ise duyarsız ve farkında olmayan öğrenciler ortaya çıkarır. Her fırsatı vermek öğrencilerin ders çalışacağı anlamına gelmez. Bu bilinçlilik doğru iletişim ile sağlanabilir. Ancak erken yaşlarda okul bilinci verilmesi önemlidir. Ondan daha başarılı öğrencilerle karşılaştırmak, onu devamlı irdelemek işe yaramayacaktır. Aileler kendilerini devamlı geliştirmeli, onların gözünden bakmaya çalışmalı ve sınavdaki başarıyı değil, çocuklarının tüm hayatındaki başarısını önemsemelidirler."
"ÇOCUKLARA 'DERS ÇALIŞ' DEMEKLE OLMUYOR"
Psikolog Nagihan Akarsu, şöyle devam etti: "Sınav dönemlerinde öğrencilerin sinirleri hassas olur. Bu dönemde aileler çocuklarının ne fazla üstlerine düşmeli ne de tamamen ilgisiz davranmalıdırlar. Aileler sınav sürecinde pasif kalmalı, sınav sürecine kadar verilmesi gereken bilinci vermiş olmalılar. Yapılacak bir şey varsa sağlanmalı, onun dışında ara ara ne düşündüğü, ne kadar yorulduğu ile ilgili sorular sorarak sadece çocuklarının anlatmasını sağlamalılar. Yani sadece dinlemeye odaklı olmalılar. Eğer çocuğunuz ders çalışmıyorsa, siz ders çalış diyerek bunu sağlayamazsınız. Neden ders çalışmadığını bulup ona göre çözüm bulmak zorundasınız. Son haftalarda daha fazla hassas olan gençlere, ailelerin aşırı duyarlı davranmamaları gerekir. Özellikle 'sana güveniyorum, sen yaparsın' gibi cümleler kurmamaya özen göstermeliler. Çünkü bunların hepsi sınavı hatırlatıcı ve önemli olduğunu vurgulayıcı cümlelerdir. Sınava girecek öğrenci bildiğini aktarmalıdır. Siz güveniyorsunuz diye daha fazlasını aktarmayacaktır. Siz böyle konuştukça ancak başarı kaygısı içerisine girecektir." - ORDU
Son Dakika › Güncel › Psikologlardan Ailelere Sınav Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?