Rusya'nın Singapur'u? Olarak Bilinen Kaluga, Türk Yatırımcıları Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Rusya'nın Singapur'u? Olarak Bilinen Kaluga, Türk Yatırımcıları Bekliyor

Rusya\'nın Singapur\'u? Olarak Bilinen Kaluga, Türk Yatırımcıları Bekliyor

Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB), beşincisini düzenlediği 'Zirve Sohbetleri'ne Kaluga Bölge Valisi Anatoliy Artamanov'u konuk etti.

09.04.2014 10:12

Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB), beşincisini düzenlediği 'Zirve Sohbetleri'ne Kaluga Bölge Valisi Anatoliy Artamanov'u konuk etti.

Hem Rus hem de Türk iş adamlarının yoğun ilgi gösterdiği programının açılış konuşmasını yapan RTİB Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan, 17 yıldır Türk-Rus ilişkilerini geliştirmek için çabaladıklarını belirterek, RTİB üyesi iş adamlarının 10 milyarı aşan yatırım ve 100 bini aşan istihdam gerçekleştirdiklerini söyledi.

Rusya'da başta işçi kotaları, alt yapı sıkıntıları ve bir takım bürokratik engellerle karşılaşıldığını da belirten Karaaslan, bu problemleri çözebilen bölgelerin yatırım aldığına dikkat çekerek Kaluga Bölgesi'nin de bunlardan birisi olduğunu belirtti.

'Bürokrasi olmayacak'

Kaluga Bölge Valisi Anatoliy Artemanov ise konuşmasında, ekonomiyi geliştirmenin tek yolunun yatırımcıları çekmek olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

'Biz yatırımcıların ilgisini nasıl çekeceğimizi düşünmeye başladık. Bunun diğer ülkelerde nasıl yapıldığını araştırdık. Ayrıca Rusya'da kendilerini neyin memnun etmediğini ve niye Rusya'ya gelmediklerini sorduk. Şu cevapları aldık: Rusya'da bürokrasi engeli var, yolsuzluk var, altyapı yok, vergiler çok yüksek, bize kim enerji ve gaz verecek' Kim malzemelerimizi çıkarmamız için yol yapacak? Böylelikle yatırımcıların ilgisini çekmek için çözmemiz gereken 4 sorunun olduğunu anladık. Yatırımcılarımıza burada bürokrasiyi görmeyeceklerine dair söz verdik. Tabi ki bazen yatırımcıları korumamız gerekiyor. Bunlardan sonra yatırımcılar yavaş yavaş gelmeye başladılar. Başkalarına da bizi anlatmaya başladılar. Böylelikle yatırımcıların sayısı gittikçe artmaya başladı. Şu anda bütçemize yeterli miktarda vergi geliyor bu yüzden kendi kendimize yetebiliyoruz. Burada çalışmak isteyen herkes güzel çalışma olanakları elde edebilirler. ?

'Yatırımın %12'si Kaluga'ya'

Sanayi alanındaki yatırımın göz önünde bulundurulması halinde, son 5 yılda Rusya'ya gelenlerin %12 'sinin Kaluga Oblastı'na yatırım yaptığını da belirten Bölge Valisi Artemanov, Türk yatırımcıları davet ederek sağlanacak olanaklar ve kolaylıklar konusunda ise şunları söyledi:

'Yaşamak için güzel bir yer arayanlarında ilgisini çekmeye başladık. Bu yüzden şu anda kira fiyatlarımız çok yüksek. Çünkü Kaluga'da çalışmak isteyenler belirli bir zaman yaşıyorlar ve daha sonra ev satın almak istiyorlar. Şu anda ev satışlarında büyük artış yaşanıyor. Bu yüzden her geçen gün inşaatları artırıyoruz. Bu tabi ki bizi çok memnun ediyor. Bu ekonomiyi geliştirmek ve yeni girişim alanları yaratmak için güzel bir fırsat. Yatırımcılarımızın iş gücüyle zorluk çekmemeleri için sanayi alanı için özel bir merkez kurduk. 30 milyon dolardan fazla para yatırdık ve bu merkez şu ana kadar 9 binden fazla uzman yetiştirdi. Şu anda 10'dan fazla ilaç firması kuruluyor.'

'Türk firmalarından çok memnunuz'

İş adamlarının sorularını da yanıtlayan Artemanov, bir soru üzerine bölgelerindeki Türk şirketlerinden çok memnun olduklarını belirterek, 'Bu şirketle çalışmaktan çok memnunuz. İş ilişkilerimizin çok benzer olduğunu görüyoruz. Çok sayıda inşaat firması var. Neredeyse büyük çaplı bütün inşaat firmaları bizim bölgemizde inşaatla meşguller. Biz onların gerçekten uzman mimarlar olduklarını görüyoruz. Onlar hiçbir zaman zamanı geciktirmiyorlar, her şeyi kaliteli ve zamanında yapıyorlar' diye konuştu.

Vergi kolaylığı

Kaluga'da yatırımcılara vergi kolaylığı sağladıklarını da anlatan Artemanov, sağlanan kolaylıkları da şöyle sıraladı:

'Gelir vergisi kolaylığı %20-30,5 oranında indirim yapıyor. Yatırım hacmine göre 5 yıl emlak vergisinden muaf oluyorlar. Diğer kolaylıklara gelirsek; araba mühendisliği, araç malzemelerinin üretimi gibi alanlarda çalışanların bölge bütçesine aktarılan gelir vergisini %0'a indiriyoruz, emlak vergisinden 10 yıla kadar muaf oluyorlar ve federal kanunların sağladığı gümrük kolaylıkları. Artı ücretsiz arazi. Bunların hepsi diğer kolaylıkları kapsıyor.

Ben buraya Türk yatırımcılarını çağırmak için geldim. Bizim için araba malzemesi üretimi, inşaat malzemeleri üretimi, cam üretimi, kereste üretimi, tarım, besin malzemeleri ve lojistik başta olmak üzere her alan ilgimizi çekiyor. Ekolojik zarar vermeyecek her türlü girişime hazırız.?

'Türk-Rus ilişkileri ders kitaplarına girecek'

Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Ahmet Polankoyev ise Türk-Rus ilişkilerinin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, 'Türk-Rus ekonomik ilişkileri öyle bir noktaya geldi ki yakında çocuklarımızın ders kitaplarına girecek. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Türkiye'de gerçekleştirilen yerel seçimlerde AKP başarı sağladı ve Sayın Erdoğan'ı ilk arayan Devlet Başkanı'mız Sayın Putin oldu. Bu çok önemli bir gelişme' dedi.

'100 milyar dolar ticaret hedefi afaki değil'

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Gökhan Turan da konuşmasında, Rusya Federasyonu ile ticaret hacminin 32-33 milyar dolara kadar çıktığını belirterek, ' Liderlerimizin telaffuz ettiği 100 milyar dolarlık ticaret rakamı var. Bazıları için afaki görünüyor ancak bunun gerçekçi bir temele dayandığın sizlere hatırlatmak isterim. Her iki ülkenin de gayet olumlu ekonomik tabanı var ve bu siz iş adamlarımızın sayesinde olacaktır. Biz de olabildiğince desteğimizi vermeye devam edeceğiz' dedi.

Moskova National Otel'de gerçekleşen organizasyona çok sayıda Türk ve Rus iş adamı katılım sağlarken, Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Ahmet Polankoyev, Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Georgy G. Petrov ve Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Masası Şefi Namık Yakubov da hazır bulundu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rusya'nın Singapur'u? Olarak Bilinen Kaluga, Türk Yatırımcıları Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement