Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından geçen yıl aralık ayında başlatılan ve mart ayında sonuçlanan Sakarya'da içme suyu kaynaklarındaki mikrokirleticilerin izlenmesi projesinden çıkan sonuç, SASKİ tarafından düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı.
Ofis Sanat Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, suyun kaynakta korunmasının su yöneticileri açısından büyük sorumluluk arzettiğini anlatarak, su ve su kaynaklarında oluşabilecek çeşitli kirliliklerin coğrafi sınır tanımadığını söyledi. Keleş, oluşan hasarların bıraktığı etkilerin uzun yıllar boyunca su kaynaklarını tehdit edebildiğini kaydederek, bu sebeple proaktif yöntemler geliştirilerek, önleyici hataların zamanında atılması gerektiğini dile getirdi.
Düzenlenen projenin işleyişi hakkında bilgi veren Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Yüksel de yaptığı konuşmada mikrokirleticilerin su kaynaklarında bulunan, endüstriyel, tarımsal ve tıbbi faaliyetlerin yanı sıra günlük kullanımdaki yüzlerce ilaç, deterjan, kişisel bakım ürünleri ve benzeri ürünlerin kullanımı sonucu çeşitli desarjlarla su kaynaklarına karışarak insan sağlığını ve çevredeki diğer canlıları olumsuz olarak etkilediğini kaydetti.
Yüksel, içme sularında tespit edilmesi için yüksek hassasiyet ve deneyim gerektiren bu spesifik kirleticilerin, dünya genelinde tespit edilen ölçümlerle karşılaştırıldığında Sapanca Gölü'nde çok daha düşük konsantrasyonlarda ve eser miktarda olduğunu söyleyerek, "havzadaki su kalitesi, gerek ülkemiz ve gerekse dünya standartlarının üzerindedir." dedi.
Son Dakika › Güncel › Sakarya'da İçme Suyunda İnceleler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?