Sanat Meclisi'nden Ankaralı Sanatçılara Çağrı - Son Dakika
Güncel

Sanat Meclisi'nden Ankaralı Sanatçılara Çağrı

Sanat Meclisi\'nden Ankaralı Sanatçılara Çağrı

Sanat Meclisi, Ankara Sanat Tiyatrosu'nda toplandı.

03.02.2014 10:44

Sanat Meclisi, Ankara Sanat Tiyatrosu'nda toplandı. Grup Yorum üyesi Caner Bozkurt, toplantının Sanat Meclisi'nin Ankara'daki sanatçılara, sanat çevresine çağrı amacıyla yapıldığını belirterek, "Ankara'da 22 veya 23 Şubat'ta da daha geniş bir toplantı yapılacak, Sanat Meclisi'nin ilk toplantısı olacak belki ve burada Ankara'nın gündemi de tartışılacak" dedi.

Sanat Meclisi'nin tanıtım toplantısı, "Bu ülkede güzel şeyler de oluyor, olacak" şiarıyla, Ankara Sanat Tiyatrosu'nda gerçekleşti. Toplantıya, Grup Yorum, Mehmet Esatoğlu, Mehmet Özer, Zerrin Taşpınar, Şenol Tiryaki, Yaşar Gündem, Duygu Çivi, Işıl Çivi'nin yanı sıra çok sayıda genç sanatçı katıldı. Toplantıda, 26-27 Ekim 2013'te İstanbul Gazi Mahallesi'nde yapılan Sanat Meclisi etkinliğinden videolar gösterildi, Sanat Meclisi'nin ilkeleri ve çalışma biçimiyle ilgili bilgi verildi.

-"DİĞER ŞEHİRLERE DE YAYILACAKTI, İLK ÖRNEĞİ ANKARA OLDU"-

Grup Yorum üyesi Caner Bozkurt, toplantının ardından ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, İstanbul'da Gezi direnişi öncesinde başlattıkları çalışmanın, Gezi sürecinden sonra daha da boyutlandığını ve yaz boyunca İstanbul'da sanatçılarla yaptıkları toplantılar sonunda "Sanat Meclisi" ismiyle bir birliktelik oluşturduklarını söyledi. Birçok sanatçının, sanat çevresinin ve sanat etkinliklerinin yoğunlukla İstanbul'da olması nedeniyle çalışmanın burada başladığını dile getiren Bozkurt, şöyle konuştu:

"Sanat Meclisi'nin amacı, hem sanatçıların kendi mesleki özlük haklarıyla ilgili sorunları için çözüm üretmek, hem de sanatın sorunlarına kafa yormak, estetik üzerine tartışmak, sanatçıyla halk ilişkisini gerçek anlamda doğal haline getirmek, bununla ilgili çalışmak ve ülke gündeminde politik bir tavır geliştirmekti. Şimdi biraz daha oturmuş bir şekilde Meclis çalışmaları devam ediyor. Sanat Meclisi'nin alt meclisleri oluşmaya başladı; Sinemacılar Meclisi, Tiyatrocular Meclisi, Müzisyenler Meclisi, Heykeltıraşlar Meclisi ve Edebiyatçılar Meclisi toplantılar yapıp gündem üzerine tartışmaya ve çeşitli projeler geliştirmeye devam ediyorlar. Bu sadece İstanbul'la sınırlı kalacak bir çalışma değildi. Anadolu'daki diğer şehirlere de yayılacaktı. Bunun ilk örneği de Ankara oldu. Ankara'da böyle bir ihtiyaç da ortaya çıktı aslında."

-"22 VEYA 23 ŞUBAT'TA DAHA GENİŞ BİR TOPLANTI YAPILACAK"-

Bozkurt, toplantının Sanat Meclisi'nin Ankara'daki sanatçılara, sanat çevresine çağrı amacıyla yapıldığını belirterek, şunları ifade etti:

"Biz öğrendik ki, Ankara'da birçok kişi Sanat Meclisi'ni takip ediyor. İlk büyük etkinliği olan sanat buluşmasında oraya çıkan sanatçıları, oradaki kültürel faaliyetleri herkes takip etmiş ve "Ankara'da buna benzer bir şey yapılabilir' fikri oluşmuştu. Biz de Ankara'ya sık gelip giden insanlar olarak, bir Grup Yorum elemanı olarak burada en yakınımızdaki sanatçılarla beraber bir toplantı örgütledik. Hem biz biraz daha canlı, detaylı Sanat Meclisi'ni anlattık ve asıl olarak da "Ankara'da ne yapılabilir, Ankara'da bir Sanat Meclisi kurulabilir mi' diye tartıştık. Bugün Ankara Sanat Tiyatrosu'nda yaptığımız toplantı da bunun küçük bir adımı. İşin somutlanması ve motivasyon için de çok önemli bir adım. Ankara'da da Sanat Meclisi'nin kısa zamanda faaliyete geçeceğine inanıyoruz ve İstanbul'da yaptığımız gibi, Ankara'da da büyük bir etkinlikle bunu duyurabiliriz. Bunun şeklini, tarihini Ankaralı sanatçılar belirleyecektir; ama Sanat Meclisi bölgesel değil, Türkiye genelinde, hatta evrensel bir sanat-sanatçı hareketidir. Böyle olduğu için de Türkiye'nin her yerindeki sanatçılarla birlikte örgütlenebilecek, hazırlanabilecek bir sanat buluşmasını burada yapabiliriz. Bunun önünü açan bir çalışmaydı bugünkü toplantı. Katılımcıların daha da gelişmesi, daha da kalabalık bir toplantı umuduyla bugünkü toplantıyı sonlandırdık. Ankara'da 22 veya 23 Şubat'ta da daha geniş bir toplantı yapılacak, Sanat Meclisi'nin ilk toplantısı olacak belki ve burada Ankara'nın gündemi de konuşulup tartışılacak."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Sanat Meclisi'nden Ankaralı Sanatçılara Çağrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement