Savcılık Duruma El Koydu - Son Dakika
Güncel

Savcılık Duruma El Koydu

Savcılık Duruma El Koydu

'Tunceli'de fişleme' haberinin ardından Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı konu ile ilgili soruşturma başlattı.

16.11.2012 17:20  Güncelleme: 17:28

Tunceli'nin Hozat İlçesi'nde jandarma ve polis tarafından ilçede çok sayıda kamu görevlisi ve vatandaşın fişlendiği ortaya çıkmasının ardından Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak'ın en başlarda yer aldığı fişlenenler listesinde, siyasi partilerin ilçe yöneticileri ve aktif üyeleriyle, 77 yaşındaki sade vatandaş, hatta kadınlar da bulunuyor.

KAYMAKAM TALİMATIYLA YAPILDI

Hozat Jandarma Komutanlığı ve Hozat İlçe Emniyet Amirliği tarafından yapıldığı belirtilen fişleme, iddiaya göre Kaymakam talimatıyla yapıldı. Kaymakamlık, jandarma ve poliste birer kopyası bulunan fişleme dosyalarında, kişilere ait birçok bilgiye yer verildi.

HANGİ BİLGİLER YER ALIYOR?

Kişilerin kimlik bilgileri, ev adresi ve telefon numarasının yer aldığı fişleme dosyalarında, kilosuna, saçına ve göz rengine, konuşma şekline ve bağlantısı olduğu ileri sürülen örgüt ve görevine kadar bilgiler yer aldı.

Fişlenen kişinin kimlik bilgileri doldurulduktan sonra fotoğrafı da eklenerek, hazırlanan çizelgenin en alt kısmında Arşiv Kayıtları ve İstihbarat Bilgileri bölümü altında kişiye ait her türlü değerlendirme, hangi örgüte sempati duyduğu ya da hangi örgütlerle ilişkisi bulunduğu, özel yaşamı, kişisel zaafları, gittiği yerler, görüştüğü kişiler, seçimlerde hangi siyasi partiye oy verdiği gibi bilgilere yer verildi.

Fişlenen kişilerin çoğu birden çok örgütle ilişkili gösterildi, yaşlı kişilerin bile örgütle ilişkisinin bulunduğu, yardım ve yataklık yaptığı yazıldı.

FİŞLENENLER LİSTESİNDE KİMLER VAR?

Hozat'ta fişlenenler listesinin baş sıralarında Belediye Başkanı Cevdet Konak ve ardından kamu görevlileri yer aldı. Kamu görevlileri arasında Özel İdare Müdürü, Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki Şube Müdürleri dikkati çekerken, onları ilçedeki okul müdürleri, adliye çalışanları ve diğer bazı kamu görevlileri izledi.

Siyasi partilerin Hozat'taki ilçe başkanları ve yöneticileri ile aktif üyeleri de fişleme listesinde yer aldı. AK Parti İlçe Başkanı İshak Aydın'ın yanı sıra oğlu Serkan Aydın'ın da bulunduğu fişleme listesinde, çok sayıda BDP'linin adına rastlandı.

Fişlenenler arasında 77 yaşlarında olan ve hiçbir siyasi parti ve örgüt ile ilişkisi olmayan yaşlı köylüler ve birçok kadının da bulunduğu dikkati çekti.

"YAPANLAR GEREKLİ CEZAYI ALACAK"

Tunceli Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, kurumsal olarak, kişisel bilgileri kaydetmek gibi hiçbir faaliyetlerinin olmadığını belirterek, "Kurumumuz hiçbir şekilde bu tür durumlara müsade etmez. Böyle bir durum söz konusu ise bunu hazırlayanlar gerekli cezayı alacaktır. Böyle bir duruma ne ben ne de kurumum asla müsade etmez" dedi.

"HUKUKTA YERİ YOK"

Hozat'taki fişlemeyle ilgili Tunceli Barosu Başkanvekili Özden Eren Başkavak Gül, yapılan fişlemenin ne ulusal ne uluslararası hukukta yeri olduğunu, böyle bir durumun asla kabul edilemeyeceğini söyledi. İlçe halkının gencinden yaşlısına, esnafından kamu kurumunda çalışanına kadar bir şablona bağlı kalınarak 'suçlu' ilan edildiğini vurgulayan Gül, ismi geçen vatandaşların tazminat davası açma haklarının olduğunu söyledi.

77 YAŞINDAKİ VATANDAŞ İLK SIRADA

Fişleme listesinde Hozat'ta oturan 77 yaşındaki B.K. da ilk sıralarda yer aldı. Yasa dışı TİKKO örgütüne yardım ve yataklık etmekle suçlanan K. ile ilgili fişleme dosyasında 'Şu ana kadar yasadışı bir örgüt ile ilişkisi tespit edilememiştir' denildikten sonra, Arşiv Kayıtları ve İstihbarat Bilgileri bölümünde şu ifadeler yer aldı:

"Adı geçen şahıs 26.09.2007 tarihinde öldürülen Bülent K. isimli şahsın babasıdır. Bülent K.'nın TİKKO terör örgütüne yardım ve yataklık etmekten suç kaydı bulunmaktadır. B.K. ilçemiz merkezinde ikamet etmekte olup, boşta gezmektedir, örgüte yakın kişiler ile ara sıra görüşmektedir, şu ana kadar örgüt ile ilişkisi belgelendirilememiştir. B.K.'nın ifade dosyasında örgüte yardım ettiği şeklinde ifadesi mevcuttur."

BELEDİYE BAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, yaptığı açıklamada olayın bir hukuk skandalı olduğunu ve ilgililerin olaya el koyarak gerekeni yapmaları gerektiğini kaydetti.

Konak, "Demokratik bir toplumda yaşadığımızı zannettiğimiz bir anda, sıkıyönetim ve olağanüstü hal uygulamalarıyla vatandaşın fişlenmesi tam bir hukuk skandalıdır.

Özel hayatın gizliliği ihlal edilmiş, düşünce, ifade özgürlüğü ihlal edilmiştir. Aşiretim belirtilerek, 'Karaballı Aşireti'ne mensup olup Karaballı Aşireti 1937-38 Dersim isyanına katılarak devlet otoritesine karşı gelmiştir' suçlamaları yapılmış. Başbakan'ın özür dileyerek o dönemde yapılan zulmü kınamasına karşın, 73 yıl önce gerçekleşen bir olay ve o dönemde ortay çıkan zihniyet taşınıyor. Bize hala dedelerimize karşı takındıkları zihniyetle yaklaşıyorlar" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Savcılık Duruma El Koydu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement