Seçim Dönemi ve Medya" Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Seçim Dönemi ve Medya" Toplantısı

Seçim Dönemi ve Medya" Toplantısı

RTÜK Başkanı Dursun: "Dil meselesiyle ilgili küçük bir belirsizlik var. Bunda haklısınız bir kere Türkçe'nin dışında dillerde yayın yapma hakkı olan yayın kuruluşlarının Türkçe dışındaki propagandaları, mitingleri ve benzeri faaliyetleri yayınlamakta herhangi bir problem yok" "Sayın Üst Kurul üyelerimizin.

09.01.2014 19:05

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, "Dil meselesiyle ilgili küçük bir belirsizlik var. Bunda haklısınız bir kere Türkçe'nin dışında dillerde yayın yapma hakkı olan yayın kuruluşlarının Türkçe dışındaki propagandaları, mitingleri ve benzeri faaliyetleri yayınlamakta herhangi bir problem yok. Sayın Üst Kurul üyelerimizin bu konuda görüş birlikleri var. Bütün mesele, Türkçe'nin dışında yayın yapma hakkı olmayan bir yayın kuruluşunun Türkçe'nin dışındaki propagandaları yayınlayabilme hakkının olup olmadığı" dedi.

Dursun, Radisson Blue Conference Airport Otel'de düzenlenen "Seçim Dönemi ve Medya" bilgilendirme toplantısının kapanışında yaptığı konuşmada, dikkate alınması gereken hassasiyetlere vurgu yapılması açısından toplantının önemli olduğunu söyledi.

"YSK'nın birtakım kararlarını biz uygun görmeyebiliriz, 'böyle olmaması gerekiyor' diyebiliriz" diyen Dursun, şunları kaydetti:

"Ancak sabah da vurgulamıştım Yüksek Seçim Kurulu'nun kararları kesindir ve itiraz hakkı yoktur. Dolayısıyla YSK'nın kararlarıyla ilgili burada tartışma şansımız yok. 'YSK ile diyalog halinde mi çalışıyorsunuz?', 'Bu taleplerimizi, isteklerimizi ulaştıracak mısınız?' anlamında sorular geldi. YSK ile yakın işbirliği içerisinde çalışıyoruz, bunu rahatlıkla ifade edebilirim."

Dursun, belirsiz noktaların başında dil meselesinin geldiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dil meselesiyle ilgili küçük bir belirsizlik var. Bunda haklısınız bir kere Türkçe'nin dışında dillerde yayın yapma hakkı olan yayın kuruluşlarının Türkçe dışındaki propagandaları, mitingleri ve benzeri faaliyetleri yayınlamakta herhangi bir problem yok. Sayın Üst Kurul üyelerimizin bu konuda görüş birlikleri var. Bütün mesele, Türkçe'nin dışında yayın yapma hakkı olmayan bir yayın kuruluşunun Türkçe'nin dışındaki propagandaları yayınlayabilme hakkının olup olmadığı, Türkçe'nin dışındaki dillerde propaganda ve reklam gibi benzeri materyalleri yayınlamanın ihlal oluşturup oluşturmayacağına ilişkin. Burada net bir görüntü yok."

Kişisel olarak kendisinin biraz daha özgürlüklerden yana olduğunu dile getiren Dursun, şöyle devam etti:

"Bu sebeple, mümkün olduğu kadar özgürlükçü bir bakışla konunun değerlendirilmesinin doğru olduğunu düşünenlerdenim. YSK'da benim edindiğim intiba, 'yasal olarak Türkçe esastır' ifadesinden 'Türkçe'nin dışında dil kullanılamaz' şeklinde anlamadığını düşünüyorum ben. Yani yasa evet, 'Türkçe esastır' diyor ama 'Türkçe'nin dışında yayın yapılamaz' demiyor. O sebeple bu konu zaman içerisinde netleşecek diye düşünüyorum."

Beyanname ve kaçak yayınlar

Dursun, beyannameler konusuna da değinerek, "Beyanname konusu önemli bir konu. Biliyorsunuz yasa koyucu, reklam beyannamelerini, bir önceki ayın gelirlerini bir sonraki ayın 20'sine kadar RTÜK'e beyan etme sorumluluğu getirmiş bulunuyor. Hala özellikle radyolarda ayın 20'sine kadar beyan etmeyen kuruluşlar olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Üst Kurul'un af yetkisi olmadığına dikkati çeken Dursun, bu yetkinin TBMM'de olduğunu belirterek, kuruluşların beyannamelerini ayın 20'si akşamına kadar RTÜK'e iletmelerini istedi.

RTÜK Başkanı Dursun, kaçak yayınlar konusuna da işaret ederek, radyo ihalelerini gerçekleştirmeden kaçak yayınları sıfırlama şansının olmadığının kabul edilmesi gerektiğini dile getirdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Seçim Dönemi ve Medya' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement