Sedye ile Geldi, Yürüyerek Çıktı - Son Dakika
Güncel

Sedye ile Geldi, Yürüyerek Çıktı

Sedye ile Geldi, Yürüyerek Çıktı

Bursa’da beyin damarlarındaki tıkanıklığa bağlı felç geçiren Şükran Şeniz, fizik tedavi ve rehabilitasyon ile hayata döndü.

05.09.2014 10:59

Bursa'da beyin damarlarındaki tıkanıklığa bağlı felç geçiren Şükran Şeniz, fizik tedavi ve rehabilitasyon ile hayata döndü. 12 gün boyunca yoğun bakımda kalan Şeniz, sedye ile geldiği merkezden yürüyerek çıktı.

Felç geçiren Şükran Şeniz'e "hastaya özel" tedavi planı oluşturuldu. Şükran Şeniz'in tedavisini yürüten Uzman Dr. Serap Latif Raif, hastanın rehabilitasyon programında egzersizler, denge ve koordinasyon çalışmaları, ayakta durma ve yürüme eğitimleri, iş ve uğraşı terapisi, konuşma terapisi, yutkunma rehabilitasyonu, mesane ve bağırsak rehabilitasyonunun yer aldığını kaydetti.

Hastaya özel planlanmış egzersizlerin fizyoterapistler yardımı ile ve robotik rehabilitasyon cihazları (Lokomat, Armeopower) ile yaptırıldığını anlatan Doktor Serap Latif Raif, Yürüme robotu ile hasta bir yürüme bandı üzerinde askı ile yukarı alınarak bacakların iki yanına robotik kısımlar yerleştirilerek yürüme çalışması yapılır. Karşısındaki bilgisayar ekranından sanal gerçeklik ortamında kendisini izleyerek normal yürüme şeklinde hareketler yapar. Armeopower (robotik kol) cihazımız ile omuz, dirsek, el ve el parmaklarında tüm hareket yönlerinde çalışabiliriz. Sık tekrarlama hareketleri ile beyine daha fazla ileti göndererek iyileşmeyi hızlandırmaktayız. Denge eğitim cihazı ile denge egzersizleri yaptırılıyor. Ayrıca tedavi havuzlarında su içi egzersiz çalışmaları, iş ve uğraşı terapisi çalışmaları yapılmaktadır" dedi.

Dr. Serap Latif Raif, felç tedavisi ve felç rehabilitasyonunun başarısının hastaya, oluşan lezyonun durumuna, hastanın aile desteğine, hekime ve rehabilitasyon ekibine ve planlanan rehabilitasyon programının yeterliliğine bağlı olduğunu belirtti.

Rehabilitasyon programına mümkün olan en erken dönemde başlamanın tedavi başarısında son derece önemli olduğunu kaydeden Dr Raif, "Hastanın psikolojik durumu ve motivasyonu tedavi başarısında çok önemlidir. Depresyon açısından mutlaka değerlendirilerek gerekli tedavisi başlanmalı, hafıza sorunları, dikkat eksiklikleri, tedavi isteksizliği gibi durumlar da değerlendirilerek motive olması sağlanmalıdır.

Hastamız Şükran Şeniz'in beynindeki etkilenme alanı çok büyük olmasına rağmen, tedaviye çok iyi uyum sağlandı. Durumunda düzelme gerçekleşti" diye konuştu.

Şükran Şeniz de doktorlara teşekkür ederken, "Adeta ikinci kez doğdum" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sedye ile Geldi, Yürüyerek Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement