Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, öğretmenlerle ilgili şubatta atama yapılacağı yönünde açıklama olmaması durumunda ocak ayında atama bekleyen öğretmenler ile büyük bir eylem yapacaklarını bildirdi.
Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşık 350 bin öğretmenin atama beklediğini belirterek, bazı bölgelerde ve büyük şehirlerde sınıf mevcutlarının 60-70'e ulaştığı düşünüldüğünde Türkiye'deki öğretmen ihtiyacının 125 bin civarında olduğunu vurguladı.
Geçen eğitim-öğretim yılında ücretli öğretmen sayısının 60 bin civarında olduğunu ve öğretmen açığının ücretli öğretmenler ile kapatılmaya çalışıldığını ifade eden Koncuk, öğretmen atamasının zorunlu olduğunu savundu.
Atama konusunda hükümet yetkililerinin birbirinde farklı açıklamalarda bulunduğunu ileri süren Koncuk, şunları kaydetti:
"Şubat ataması bizim için hayat memat meselesidir. Öğretmenlerimizin daha fazla ağlamamasını, daha fazla öğretmenin intiharı son çare olarak görmemesini, kısacası ülkemizin pırıl pırıl gençlerinin yüzlerinin solmamasını istiyoruz. Bu noktada, atama bekleyen öğretmenlerimiz ekim, kasım ve aralık aylarında illerinde basın açıklamaları yapmalı, atama yapılması için hükümetin harekete geçmesini sağlamalıdır. Şayet şubat ayında atama yapılacağı açıklanmazsa, ocak ayında Ankara'da atama bekleyen öğretmenler ile büyük bir eylem yapacağız."
-"Düzenlemenin başörtüsü ile sınırlı tutulmasını eksikli"
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer de yaptığı yazılı açıklamada, kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması için yıllardır verdikleri mücadelenin beklentiler doğrultusunda sonuçlandığını kaydetti.
Düzenleme sayesinde Türkiye'nin vatandaşına ikinci sınıf muamelesi yapma ayıbından kurtulduğunu belirten Özer, şu ifadeleri kullandı:
"Kamuda kılık-kıyafet düzenlemesinin başörtüsü ile sınırlı tutulmasını bir eksiklik olarak görüyoruz. Erkek kamu görevlilerinin de takım elbise, kravat, saç ve sakal gibi yasaklardan kurtarılması için mücadelemiz devam edecektir."
-"Hükümet toplumda oluşan bu konsensüsü gördü"
Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay ise yazılı açıklamasında, kamuda başörtüsü yasağı getiren yönetmelikte yapılan değişikliği büyük sevinçle karşıladıklarını ifade etti.
Kamuda başörtüsünün serbest olabilmesi için Memur-Sen Konfederasyonu başta olmak üzere konfederasyona üye sendikaların topyekün seferberlik ilan ettiğini vurgulayan Turbay, toplanan 13 milyonu aşkın imza ile sivil itaatsizlik eylemlerinin bunun sonucu olduğunu kaydetti.
Söz konusu çabaların toplumsal bir uzlaşma oluşturduğunu belirten Turbay, "Hükümet ve kamuoyu, toplumda oluşan bu konsensüsü gördü. Başörtüsünün bir insan hakkı, inanç hürriyeti olduğunu gördü. Başörtüsünün öyle cumhuriyet yıkıp, çağ değiştirecek bir argüman olmadığını ve insanların inançlarının gereği başlarını örtmek istediklerini gördü" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Sendikalardan Kısa Kısa - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?