Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tunçay Elmadağlı, servisçi esnafının sorunlarını dile getirdi. Elmadağlı, servis şoförleri için yaş sınırı getirildiğini belirterek, 26 yaşın altıdakilerin servis şoförü olarak çalışamayacaklarını söyledi.
Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Elmadağlı, özellikle ticari araçların zorunlu sigorta bedellerinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Son zamanlarda deyim yerindeyse 'Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası' tam bir muamma halini almıştır. Şu an küçük bir kazaya karışan bir aracın sigortası normal sigorta priminin 3-5 katına çıkmaktadır. Bu durum geçimini şoförlükten sağlayan esnafı mağdur etmektedir. Zorunlu sigortaların içerisinde keyfi olarak ek teminatlara müsaade edilmemeli, devlet tarafından belirlenen azami prim bedelleri makul seviyelere çekilmelidir"ifadesini kullandı.
SERVİSÇİLERE 26 YAŞ SINIRLAMASI
26 yaşından gün almayanların okul servis araçlarında şoförlük yapamayacaklarını belirten Oda Başkanı Elmadağlı, "24.02.2015 tarih ve 29277 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile okul taşıtını kullanan şoförler için asgari 26 yaş sınırlaması ile birlikte 'B' sınıfı sürücü belgesi olanlar için 7, 'E' sınıfı sürücü belgesi olanlar için de 5 yıl tecrübe şartı getirilmiştir. Bu değişiklik yapılırken herhangi bir bilimsel veri temel alınmamıştır. Sadece bir gazetedeki köşe yazarının birkaç gün üst üste servis şoförlerini eleştirmesine tepki olarak yapılmış bir düzenlemedir. 26 yaş sınırlaması, ülkemizin genel çalışan nüfusuna oranla yüksek bir yaş ortalaması olduğu gibi, piyasada şoför istihdamını zorlaştıracak ve taşıma maliyetlerini ciddi şekilde artıracak bir durumdur" dedi.
'BELGE YERİNE EĞİTİM İSTİYORUZ'
SRC Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Psikoteknik Değerlendirme Belgesi ile ilgili de açıklamada bulunan Oda Başkanı Elmadağlı şunları kaydetti:
"Aynı şekilde SRC Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Psikoteknik Değerlendirme Belgesi alma zorunluluğu gibi düzenlemeler de esnafımız için gereksiz zaman ve maddi kaybına sebep olmaktadır. Gerçek amaca hizmet etmeyen bu tür belgeler servisçi esnafının üzerinden kaldırılarak, bunların yerine halen Ankara Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nce yapıldığı üzere esnafa yönelik eğitimler verilmek suretiyle daha somut adımlar atılmalıdır."
'ENGELLİLER İÇİN İHTİYACA GÖRE DÜZENLENMELİDİR'
Yapılan Kanun değişikliği ile Tüm Türkiye'de 2018 yılı sonuna kadar toplu taşıma araçlarında engelli rampası uygulamasının zorunlu hale getirildiğini belirten Elmadağlı, "Sektör çalışanları olarak bizler, şu anda hizmet etmekte olduğumuz kurum, okul ve işyerlerinde engelli olması durumunda, ihalelerde şartnameye ihtiyaç sayısı kadar engelli donanımı olan araç talebi konulsun istiyoruz. 100 araç çalışan bir kurumda en fazla 2 veya 3 engelli kişiye karşılık 100 aracın tamamının özürlü rampalı araca çevrilmesi zorunluluğu olması esnafımızı mağdur edecek bir uygulamadır" diye konuştu. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Servis Şoförüne Yaş Sınırı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?