Avea'nın teknolojik destek verdiği, Ece Türkiye ve BoniBeacon ile görme engellilerin AVM'lerde özgür hareket etmesi amacıyla geliştirilen "Sesli Adımlar" projesi hayata geçirildi.
Projenin detayları, Avea Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Balcı, ECE Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Nuri Şapkacı, Engelsiz Erişim Derneği Genel Sekreteri Engin Yılmaz ve Boni Kurucu Ortağı Sarper Sılaoğlu'nun da katıldığı basın toplantısıyla paylaşıldı.
Toplantıda verilen bilgiye göre, "Sesli Adımlar" uygulaması, görme engellilere AVM'lerde adım adım bulundukları noktayı (mağaza adı, kat bilgisi gibi) sesli olarak belirterek, yaptığı yönlendirmelerle engellilerin istedikleri noktaya kolaylıkla ulaşmasını sağlıyor.
Dünyada bir ilke imza atan uygulamanın, havalimanı, hastane, tatil köyleri ve üniversite gibi alanlarda kullanılması hedefleniyor.
Uygulama, menzillerindeki akıllı cihazlarla radyo sinyalleri yoluyla konuşan kablosuz cihaz teknolojisi olan iBeacon'ları kullanılarak mobil uygulama üzerinden konum bulma ve mağaza sorgulama imkanı sağlıyor. Uygulama bu sayede görme engellilerin yardım almaksızın tek başlarına kolayca sosyalleşmelerini mümkün hale getiriyor.
"Sesli Adımlar" uygulamasına, ilk aşamada ECE Türkiye'nin yönettiği Levent, MetroCity Alışveriş Merkezi'nde kullanılmaya başlanacak.
AVM'lerde görme engellilerin akıllı telefonlarda kullanabildiği ilk konum bildirme uygulaması olma özelliğine sahip uygulama MetroCity AVM'den sonra yine ECE Türkiye'nin yönettiği diğer AVM'ler de de kısa süre içinde hayata geçirilecek.
Şu anda IOS işletim sistemine sahip telefonlarda kullanılabilen uygulama, yakın zamanda Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda da kullanılabilecek.
-"Amaç, sosyal ve ekonomik hayata eşit katılım"
Toplantıda konuşan Hüseyin Balcı, "Sesli Adımlar" uygulamasının Avea'nın engellilerin hayatını kolaylaştırma konusunda sürdürdüğü ve desteklediği pek çok projenin bir devamı niteliğinde olduğunu ve bu uygulamayı bir ilk adım olarak gördüklerini belirterek, şunları söyledi:
"Amacımız, görme engelli arkadaşlarımızın özgür bir şekilde sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlayarak, daha özgür hissetmelerine destek olmak. Örneğin Fiziksel Engelliler Vakfı (FEV) ile Türkiye'nin en büyük engeli kariyer projesi olan 'Özümüzle Üretiyoruz' projesi ile 9 yılda 3 bin 353 engellinin iş sahibi olmasına katkıda bulunduk. Bu sayı neredeyse Avea'nın toplam çalışan sayısına eşit. 'Sesli Adımlar'ı da bu anlayışımızın bir sonucu olarak hayata geçirdik. Amacımız, görme engelli arkadaşlarımızın hayatın içerisinde daha özgür hale gelmelerine destek olmak. Şu anda aynı teknoloji ABD'de San Fransisco havaalanında görme engelli yolcular için sadece bir terminalinde pilot olarak uygulanıyor. Ancak AVM'lerde, dünyada ilk kez Türkiye'de kullanılıyor. Bu da sosyal ve ekonomik hayata katılım açısından bize gurur veriyor."
Projede altı çizilmesi gereken noktanın projenin deneyimlenerek büyütülmesi olduğunu dile getiren Balcı, "Teknolojiye sahip olsak da bu ilk adıma yapabileceklerimizin hepsini projeye eklemedik. Çünkü milyarda bir ihtimal bile olsa çıkabilecek her türlü aksiliği düşünmek gerekiyor" dedi.
Uygulamada kendilerine geri bildirimlerin ışık tuttuğuna değinen Balcı, bundan sonraki aşamada da bu bildirimlerden yararlanmaya devam edeceklerini söyledi.
Hüseyin Balcı, "Dünya çapında AVM'lerde bir ilk adım niteliğindeki bu uygulamanın hastane, havaalanı, otel ve devlet binaları gibi kompleks yapılarda kullanılabilecek yönde geliştirilmesi önemli ve biz de bu yönde atılacak her türlü adımı atmaya hazırız" diye konuştu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Balcı, uygulamanın kullanılabilir olması için gerekli olan, engellilerdeki akıllı telefon kullanım oranının da oldukça yüksek olduğunu söyledi.
Avea'nın bu yöndeki çalışmalarına değinen Balcı, engelli müşterileri için uygulanan özel kampanyalar olduğunu anlattı.
"Fark yaratan iş birliklerine daima sıcak bakıyoruz"
ECE Türkiye Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Nuri Şapkacı da "Sesli Adımlar" uygulamasını yönettikleri AVM'lerde hayata geçirerek görme engellilerin hayatını kolaylaştırmasından büyük bir mutluluk duyduklarını ifade ederek şunları söyledi:
"Yüzyıllardır insanlar ticari faaliyetlerini yerine getirmek üzere ortak alanlarda, meydanlarda bir araya geliyorlar. Bu geleneğin bir uzantısı olarak alışveriş merkezleri, çağdaş yönetim anlayışı ile sosyal ve kültürel hayatın da bir parçası haline geldi. Her gün AVM'lerimizde binlerce ziyaretçi ağırlayan sektörünün öncüsü bir grup olarak, tüm ziyaretçilerimize rahat ve keyifli bir alışveriş deneyimi sunup hizmet kalitemizi daha yukarılara taşımak, bunu yaparken teknolojinin sunduğu kolaylıklardan da yararlanmak bizler için çok önemli. Yönettiğimiz alışveriş merkezlerinde gerçekleştirdiğimiz uygulamaların, ziyaretçilerimizin hayatını kolaylaştırmasına, onları tüm yönleriyle sosyal yaşamın içine katmasına önem veriyoruz. Engelli ziyaretçilerimizin yönetimimiz altındaki alışveriş merkezlerinde kendilerini daha rahat, daha özgür, daha iyi hissetmeleri için ECE Türkiye olarak Türkiye'nin önde gelen GSM operatörlerinden Avea ile birlikte bu anlamlı projeye imza attık."
Kendileri için toplumun her kesimine fırsat eşitliği sunmanın, hizmetlerinde bunu ziyaretçilerine hissettirmenin çok önemli olduğunu ifade eden Şapkacı, bu anlamda fark yaratan iş birliklerine daima sıcak baktıklarını söyledi.
Alışveriş merkezlerinin, görme engelli vatandaşların daha rahat, daha kolay sosyalleşebildiği yerlerin başında geldiğine işaret eden Şapkacı, "ECE Türkiye olarak bu projenin ilk kez Türkiye'de hayata geçmesinde öncülük etmekten mutluluk duyuyoruz. Bir ilk adım niteliği taşıyan bu uygulamanın görme engelli kullanıcılardan gelecek geri bildirimlerle daha da geliştirilip, çok daha fonksiyonel özelliklerle donatılarak sunulması için çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek" ifadelerini kullandı.
Nuri Şapkacı, bundan sonra uygulamanın hayata geçirileceği AVM'lerle ilgili, "Şu anda portföyümüzde 12 AVM var, 2 sene içinde de 16 AVM olacak. Bu bağlamda önümüzdeki 2 ay içinde 6 AVM'de daha uygulayacağız, 6 AVM yıl sonuna kadar bitmiş olacak" bilgisini verdi.
- "Bu tür projelerde engellilerin deneyimlerinden yararlanılması çok önemli"
Sesli Adımlar uygulamasını deneyimleyen ve geri bildirimleriyle geliştirilmesine destek veren Engelsiz Erişim Derneği Genel Sekreteri Engin Yılmaz ise şunları kaydetti:
"Görme engelli kişinin kimseden yardım almadan bağımsız hareket etmesini sağlayacak her türlü girişim, bizlerin bağımsız hareket etmesini sağlayan önemli adımlara dönüşüyor. Bina içi sistemlere yönelik yapılacak çalışmalar çok ufuk açıcı sonuçlar vadediyor. Engelliler adına geliştirilen projelerde engellilerin deneyimlerinden ve geri bildirimlerinden yararlanılması çok önemli. Bu bağlamda, Avea'nın teknolojik altyapısıyla hayata geçirilen Sesli Adımlar önü açık bir uygulama. Sesli Adımlar, ülkemizde bu alanda atılmış bir ilk adım olarak çok olumlu bir gelişme. Bu tip uygulamaların engellilerin evlerinden çıkarak, sosyal hayata katılmaları konusunda kendilerini teşvik eden gelişmeler olduğunu düşünüyorum."
Boni Kurucu Ortağı Sarper Sılaoğlu da, "Boni olarak, birçok uygulama alanı olan teknolojimizle kendimizi AVM içi mikrolokasyon bazlı bir çözüm sunucu olarak konumlandırdık. Bir teknoloji şirketi olarak amacımız fiziksel dünya ile cep telefonlarının birbiriyle etkileşim sağlaması. Bu uygulamayla görme engellilerin hayatlarına küçük bir ses olarak değer katmak bizim için en büyük gurur oldu" dedi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Sesli Adımlar' Projesi, Avea'nın Teknolojik Desteğiyle Hayata Geçti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?