Antalya Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Abdullah Çalışkan, şiddete uğrayan kadınların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının "Alo 183 Sosyal Destek Hattı"nı arayarak yardım isteyebileceğini belirterek, vatandaşlara da "Şiddete uğrayan bir kadını görünce susmayın. Şiddete uğrayanları ve şiddete uğrama tehlikesi bulunanları bize ihbar edin ki o insana yardım edebilelim" diye seslendi.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Antalya Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Abdullah Çalışkan, şiddetin sadece Türkiye'nin değil dünyanın en temel sorunlarından biri olduğunu söyledi.
Kadına şiddet haberleri çıktığında "Niye bu şiddet var, devlet neden önlemiyor?" diye kolayca suçlanabildiklerini ifade eden Çalışkan, oysa bu konuda devletin çok ciddi çalışmaları bulunduğunu kaydetti.
2012 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun kadına şiddetin önlenmesine ilişkin çalışmalarda bir milat olduğuna dikkati çeken Çalışkan, söz konusu kanunun ardından Şiddet Önleme İzleme Merkezleri'nin (ŞÖNİM) kurulduğunu anımsattı.
"Alo 183 24 saat açık"
Kadınlarla ilgili ekonomik, psikolojik, hukuki, sosyolojik her türlü çalışmanın ŞÖNİM üzerinden yapıldığını dile getiren Çalışkan, şöyle konuştu:
"Kadınlar ŞÖNİM'ne fiziksel istismar, duygusal istismar, cinsel istismar, sosyoekonomik yoksunluk, evlilik dışı gebelik, istek dışı evlilik gibi nedenlerle geliyor. Fiziksel şiddet, fiziksel istismar nedeniyle gelen kadınların önce durumlarını inceliyoruz. Hayati bir riski varsa koruma altına alıyoruz. Antalya'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ait 3, Büyükşehir Belediyesine ait de bir kadın konukevi var. Alo 183 Sosyal Destek Hattı 24 saat açık.
Şiddete uğrayan veya bu konuda hayati riski olanlar bize ihbarda bulunuyor. Eğer bize kendisi doğrudan ulaşabilecek durumdaysa gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz. Hayati riski söz konusuysa kolluk kuvvetleriyle müşterek yaptığımız çalışmayla kadına yardım ediyoruz. Korunma ihtiyacı varsa korunma ihtiyacına haiz tesis edilmiş konuk evine, barınma ihtiyacı varsa barınma ihtiyacını karşılayacak konuk evine kadınımızı yerleştiriyoruz".
Barınma evlerinde maksimum kalma süresinin 6 ay olduğunu belirten Çalışkan, ancak bu süre zarfında da kadınların kendi ayakları üzerinde durabilmesiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
Çalışkan, "İŞKUR'a kaydını yapıyoruz. Çocuğu varsa kreş desteği sağlıyoruz. Çocuğundan dolayı çalışamayacak durumdaysa kendisine ekonomik destek sağlıyoruz. Hayati riski yoksa işgücü anlamında istifade etmek için öncelikli turizm sektörü olmak kaydıyla bir işe yerleştiriyoruz" dedi.
"Görünce susmayın"
Şiddete uğrayan kadınların doğrudan ulaşabiliyorlarsa Alo 183'ü aramaları durumunda her türlü yardımı yapacaklarını vurgulayan Çalışkan, vatandaşların da bu konuda duyarlılık göstermeleri gerektiğine işaret etti.
Çalışkan, "Şiddete uğrayan bir kadını görünce susmayın. Şiddete uğrayanları ve şiddete uğrama tehlikesi bulunanları bize ihbar edin ki o insana yardım edebilelim. Biz gelen her ihbarı değerlendiriyoruz. Uzman arkadaşlarımızı hemen ilgili adrese gönderiyoruz. Bize ulaşabilen herkese yardım ediyoruz. Anında müdahale konusunda hem kolluk hem bakanlık olarak biz yeterli düzeydeyiz ve sonuç alabiliyoruz" diye konuştu.
Ekonomik yoksunlukla başvuranlar daha fazla
ŞÖNİM'e ekonomik yoksunluktan dolayı başvuranların fiziksel istismar nedeniyle gelenlerden daha fazla olduğunu da ifade eden Çalışkan, "Sosyoekonomik yoksunluk da aile içi şiddeti tetikleyen unsurlardan bir tanesi. Merkez 2013 yılında açıldı. Merkeze açılışından itibaren fiziksel istismar nedeniyle gelen kadın sayısı bugüne kadar yaklaşık 500. Sosyoekonomik yoksunluk nedeniyle gelenlerin sayısı 650" diye konuştu.
Antalya'da ayda ortalama 2 bin 500 kişiye doğum yardımı
15 Mayıs 2015 tarihinde başlayan doğum yardımı konusunda da bilgi veren Abdullah Çalışkan, Antalya'da aylık ortalama 2 bin 500 kişinin doğum yardımı müracaatında bulunduğunu bildirdi.
Devletin, ilk bebek için 300 lira, ikinci bebek için 400 lira, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 lira çocuk yardımında bulunduğunu anımsatan Çalışkan, "Uygulamanın yürürlüğe girdiği günden bu yana Antalya'da yaklaşık 25 bin kişiye doğum yardımı yapıldı" ifadesini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Şiddete Uğrayan Bir Kadını Görünce Susmayın' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?