'Sigara İçen İnsanlar Ömürlerini Teslim Ediyor' - Son Dakika
Güncel

'Sigara İçen İnsanlar Ömürlerini Teslim Ediyor'

\'Sigara İçen İnsanlar Ömürlerini Teslim Ediyor\'

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr.Hasan Rıza Aydın, sigara içen insanların ömürlerinin önemli bir bölümünü bu kötü alışkanlığa teslim ettiğini söyledi.

28.02.2013 18:12

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, sigara içen insanların ömürlerinin önemli bir bölümünü bu kötü alışkanlığa teslim ettiğini söyledi.

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, 1-7 Mart Yeşilay Haftası'yla ilgili açıklamalarda bulundu. Sigara, uyuşturucu ve alkollü içeceklerin zararlı olduğunu herkesin bildiğini ifade eden Uzm. Dr. Aydın, "İnsanlar bağımlı hale geldiklerinde ne yazıkki bilinçsiz bir şekilde bunları tüketir ve kendilerine zarar verirler. Sağlık Bakanlığı tarafından sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması ve bu alışkanlıkların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi konusunda oldukça kapsamlı çalışmalar yürütülmektedir" dedi.

Sigaranın toplumda yaygın olarak kullanılan ve en zararlı maddelerden biri olduğunun altını çizen Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Aydın, şunları söyledi:

"Sigara içen insanlar, ömürlerinin önemli bir bölümünü bu kötü alışkanlığa teslim ederler. Sigara başta kansere olmak üzere pek çok hastalığa sebep olmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından 4207 sayılı 'Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun' ile belirlenen düzenlemelerin takibine ilişkin denetimlerin daha etkili ve hızlı bir şekilde yapılması, izlenmesi ve raporlanması amacıyla 'Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi' geliştirilmiştir. Ayrıca 2010 yılında kurulan 'Alo 171 Sigarayı Bırakma Danışma Hattı' sigarayı bırakmak isteyenlere 7/24 destek olmakta ve yapılan değerlendirmeler sonucunda bağımlılık derecelerine göre kişilere sigarayı bırakma planı yapılmaktadır. Bağımlı olan hastalarımız kimi zaman hastanelerimizde kurulan sigara polikliniklerine yönlendirilmektedirler."

Uyuşturucu bağımlılığının ise kişinin sinir sistemine etki ederek bedenen, ruhen ve aklen sağlığını bozup, zararları uzun yıllar devam eden hem maddi hem de manevi çöküntülere sebep olduğunu vurgulayan Uzm.Dr. Hasan Rıza Aydın, "Madde bağımlısı olan kişilerde geçici olarak sahte ve sanal bir tatmin duygusu oluşur. Madde bağımlıları kriz döneminde dayanılmaz eklem ağrıları, kramplar gibi anatomik ve fizyolojik rahatsızlıklar geçirirler. Algı dengeleri altüst olur. Ülkemizde bağımlılıkla mücadele etmek için Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlığı İzleme Merkezi (TUBİM) 08 Ekim 2008 tarihinde bakanlar kurulu kararı ile şube müdürlüğü olarak oluşturulmuştur. Madde bağımlılığı ve sigara gibi alkollü içkilerde insan sağlığını tehdit eden unsurlardan biridir. Beyin, kalp, mide ve akciğer gibi organlar içkiden etkilenmekte ülser, felç ve siroz gibi hastalıklara ise içki sebep olmaktadır. Bu tür zararlı alışkanlıklarla kişi hem kendisine hem de çevresine zarar vermektedir" dedi. - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Sigara İçen İnsanlar Ömürlerini Teslim Ediyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement