Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican, 10 yıl boyunca günde bir paket sigara içen bir kişinin kansere yakalanma riskinin, içmeyen birine oranla 80 kat daha fazla olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistiklerine göre 'sigara içmek' dünya çapında bir problem olmakla birlikte tahmini 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Bu istatistiğe göre 1,2 milyar kişinin sigara kullandığı ortaya çıkmaktadır. Sigaranın içinde 4 bin zararlı madde vardır, bunların 200 tanesi zehir, 40 tanesi kanserojen madde içermektedir.
"9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" nedeniyle açıklama yapan Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican, sigara içen kişilerin akciğer kanserine yakalanma riskinin çok yüksek olduğunu vurguladı. Uzm. Dr. Dirican, "Akciğer kanseri olan kişilerin de yüzde 90'ı sigara içenlerden oluşmaktadır. Günde bir paket sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riski içmeyenlere oranla 10 kat daha fazladır. 2 paket içenlerde bu fark 25 kata çıkmaktadır" dedi.
Dr. Adem Dirican, "KOAH olarak bilinen Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı'nın tek sebebi sigaradır. Sigara diğer organlara da etki ettiği için kişide bulunan diğer hastalıkların da tedavisini olumsuz etkiliyor. Sigara, Türkiye'de ve dünyada ölüme neden olan faktörlerin başında geliyor. Öyle ki ülkemizde yılda ortalama 100 bin kişi sigaraya bağlı oluşan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor" diye konuştu.
"10 yıl boyunca günde bir paket sigara içen bir kişinin kansere yakalanma riski içmeyen birine oranla 80 kat daha fazladır" diyen Uzm. Dr. Dirican şöyle devam etti: "Ancak kansere yakalanmak için kişinin illa günde 1 paket sigara içmesi gerekmiyor. Çok daha az miktarda sigara tüketen kişiler de KOAH ya da akciğer kanseri olabiliyor. Kişinin genetik yapısı hastalıkların oluşumunda önemli rol oynuyor. Kişi sigarayı bıraktıktan hemen sonra, herhangi bir dumana maruz kalmazsa vücudunda hemen tamir başlıyor. Nabız sayısı ve kan basıncı normale geliyor, koroner arter hastalıklarına yakalanma ihtimali düşüyor. Sigara içen bir kişinin akciğer kanserine yakalanma ihtimali, sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra içmeyen bir kişiyle aynı seviyeye geliyor. Bu nedenle sigarayı bırakmak için hiçbir dönem geç değildir. Medical Park Samsun Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği'nde sigarayı bırakmak isteyen herkese hizmet vermekteyiz." - SAMSUN
Son Dakika › Güncel › Sigara İçenlerin Kansere Yakalanma Riski 80 Kat Daha Fazla - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?