Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Hasabu Muhammed Abdurrahman, ülkesindeki seçimlere yönelik eleştirilere tepki gösterdi.
Abdurrahman, seçimleri takip için farklı ülkelerden gelen basın mensuplarıyla başkent Hartum'daki başkanlık köşkünde bir araya gelerek, muhaliflerle yürüttükleri "ulusal diyalog sürecini, seçimler ile ülkesinin Yemen'de Husilere yönelik düzenlenen Kararlılık Fırtınası operasyonuna ilişkin tutumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
"Muhaliflerle diyalog" sürecini 2 yıl önce başlattıklarını aktaran Abdurrahman, "Ulusal diyaloğu seçim kazanmak ya da sıkıştığımız bir noktada aldığımız taktiksel bir karar değildir. Bilakis ülkemizdeki muhalif taraflarla bir araya gelerek anlaşmazlıkları ve Sudan'ın problemlerini gidermek için izlediğimiz bir stratejidir" dedi.
Sorunların ancak diyalogla çözülebileceğini vurgulayan Abdurrahman, "Hükümet olarak demokratik yöntemlerle, Sudan'a zarar vermeyecek şekilde, tüm taraflara açığız. Hiçbir ön şart sunmaksızın diyalog masasına oturduk" ifadesini kullandı.
Buna rağmen bazı muhaliflerin diyalog için "geçiş hükümeti kurulması, seçimlerin ertelenmesi" gibi ön şartlar ileri sürdüğünü dile getiren Abdurrahman, "Bu da kabul edilemez. Çünkü zaten halk tarafından seçilmiş bir yönetimi, bir başkanı görevden uzaklaştırmak mümkün değildir. Üstelik diyaloğun sonunda karar alınır diyalog için ön şart koşulmaz" diye konuştu.
"Batı ülkeleri çifte standart uyguluyor"
Avrupa Birliği (AB) ve ABD'den Sudan'daki seçimlerin "bir şeyi değiştirmeyeceği ve ülkedeki gerçeği yansıtmadığına" dair yapılan açıklamaları hatırlatan Abdurrahman, "Sudan'a karşı çifte standart uygulayan AB'nin veya başka birilerinin Sudan seçimleri gerçeği yansıtmıyor deme hakkı yoktur, bu Sudanlıların karar vereceği bir konudur" şeklinde konuştu.
ABD ve AB'nin Sudan'ın bölünmesine yardım ettiğini iddia eden ve 50 yıllık mücadelenin ardından ayrılan Güney Sudan'ın "şu anda tam bir kaos içinde olduğunu" ifade eden Abdurrahman, "Güney Sudan bizden ayrılsın diye siyasi ve finansal olarak 2010 seçimlerini destekleyen Batı, şu anda yaptığımız seçimlerin gerçeği yansıtmadığını söylüyor. Batı ülkeleri çifte standart uygulamaktan vazgeçmelidir ve kimsenin Sudan'ın içişlerine karışma hakkı yoktur" değerlendirmesinde bulundu.
Seçimler için bölgesel ve uluslararası bağımsız kurumlar ile devletlerden temsilcileri ülkeye çağırdıklarını aktaran Abdurrahman, "Böylece herkes ne kadar demokratik bir seçim yaptığımızı görsün istedik" dedi.
"Kararlılık Fırtınası" operasyonu
Abdurrahman, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'de Husilere karşı başlattığı "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna niçin destek verdikleri yönündeki soruyu, "Biz ilkesel bir duruş sergiledik ve Yemen'de meşruiyeti destekledik" şeklinde yanıtladı.
Sudan'da dün başlayıp yarın sona erecek seçimlerde, devlet başkanı, 450 üyeli Milli Meclis ve Sudan Federal Yasama Meclisi'nin üyeleri belirlenecek. Yaklaşık 13 milyon kişinin oy kullanacağı seçimde, devlet başkanlığı için mevcut Başkan Ömer el-Beşir'in de bulunduğu 16 aday, parlamento için de 44 parti yarışıyor.
Sudan'ı 26 yıldan bu yana yöneten Devlet Başkanı Beşir ve lideri olduğu Milli Kongre Partisi, seçimlerin "favorisi" olarak gösterilirken, muhalefet seçim kampanyasının eşit şartlarda gerçekleşmediğini savunuyor.
Muhalefetteki güçlü partilerden Hasan Turabi liderliğindeki Halk Kongre Partisi ile Sadık Mehdi'nin Milli Ümmet Partisi olmak üzere bazı gruplar, "değişim olmayacağı" gerekçesiyle seçimleri boykot edeceklerini duyurmuştu.
Son Dakika › Güncel › Sudan Seçimleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?