Sulak Alanlar İçin Yeni Koruma Programı - Son Dakika
Güncel

Sulak Alanlar İçin Yeni Koruma Programı

Sulak Alanlar İçin Yeni Koruma Programı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından sulak alanların korunması için genel strateji belgesi hazırlanacak ve alanların her biri için ayrı eylem planları uygulanacak

17.09.2013 11:20

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ülke genelindeki sulak alanların sürdürülebilir şekilde korunmasını sağlamak üzere strateji belgesi ve sulak alanların her biri için ayrı olmak üzere eylem planları hazırlanması kararı aldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık Müsteşarı Lütfi Akca başkanlığında sulak alanlara ilişkin toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda, özellikle Orta Anadolu'da yer altı sularının aşırı miktarda kullanımı ve 10 binlerce izinsiz kuyu açılması yüzünden yer altı suyu rezervlerinin oldukça azaldığı, bazı yerlerde 300 metre derinliğe kadar su bulunmasının dahi zor hale geldiği tespiti yapıldı.

Sulamada salma sulama gibi tekniklerin hala yaygın olarak kullanılıyor olmasının problem teşkil ettiği belirtilen toplantıda, "Yanlış ürün deseni su kaynaklarını tehdit etmektedir. Bütün dünyada olduğu gibi iklim değişikliğinin ve buna bağlı olarak küresel ısınmanın etkileri nedeni ile yağışlarda gözle görülebilir şekilde azalmalar görülmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu.

-Her Sulak Alan İçin Ayrı Eylem Planı

Akşehir, Burdur, Seyfe ve Meke Gölleri'nin özel olarak ele alındığı toplantıda, sulak alanların korunması için genel bir strateji belgesi hazırlanması kararlaştırıldı. Strateji belgesinden yola çıkarak sulak alanların her biri için ayrı eylem planlarının uygulamaya konulması kararı da alındı.

Yapılacak çalışmalar kapsamında değerlendirilecek çözüm teklifleri ise "Sulak alan havzasındaki depolamalı su yapılarının sulak alanları olumsuz etkilememesi için gerekli can suyunun verilmesinin sağlanması veya planlanması, özellikle sulak alan havzasında yer altı suyu kullanımında ve sulama projelerinde hassas davranılması, kaçak yüzey suyu ve yer altı suyu kullanımının engellenmesi, ekosistem yapısındaki tabii ve suni müdahaleler neticesi sorun yaşanan sulak alanlarda rehabilitasyon çalışmalarına başlanması, Havza Koruma Eylem Planlarına, Sulak Alan Yönetim Planlarının entegre edilmesi, 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planlarına Havza Koruma Eylem Planları ve Sulak Alan Yönetim Planlarının entegre edilmesi" şeklinde belirlendi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sulak Alanlar İçin Yeni Koruma Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement