Fransa'daki Ermeni sığınmacıların portresi "99 Sürgün Portresi- Ermeni Soykırımından Hayatta Kalan 99 Kişi" ismiyle Amed Sanat Galerisi'nde sergilenmeye başlandı. 1915'te Marsilya'ya gelen Ermeniler'in çekilen kimlik fotoğrafları Güney Fransa Ermeni Kilisesi tarafından Fransızca düzenlenen ve geçici nüfus kaydı olarak kullanılan vaftiz belgelerine iğnelendi.
Fotoğraflar ARAM Derneği'nin arşivlerinde muhafaza edilen Güney Fransa Ermeni Kilisesi vaftiz belgelerinden alındı. Sergi, bu topraklarda doğan ve tüm hayatları boyunca çocukluklarının memleketlerini düşünmekten vazgeçmeyen Ermenilerin kuşağından portreler sunuyor. Sergi; Marsilya'da Ermeni Bellek Araştırma ve Arşivleme (ARAM) Derneği ile Ermeni -Türk diyalogu alanında çalışmalar yürüten Lyon merkezli Fransız-Ermeni sivil toplum kuruluşu olan Yerkir Europe ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla açıldı.
ERMENİ HALKININ BİREYLERİ ARTIK YOKLAR
Serginin açılışını yapan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, "Büyük bir acıyı, trajediyi, soykırımı gözler önüne seren bir sergi" diyerek serginin büyük bir acıyı hatırlattığını belirten Kışanak, "Bu toprakların en kadim halklarından biri olan Ermeni halkına uygulanan zalim soykırım yaklaşımı ne yazık ki büyük acılara, dramlara neden oldu" dedi. Politik olarak konuyu tartışmanın fazla bir anlamı olduğunu düşünmediğini ifade eden Kışanak, "En nihayetinde ortada yalın bir hakikat var. 99 yıl önce bu topraklarda bizlerle birlikte olan kardeşlerimiz Ermeni halkının bireyleri artık yoklar" dedi. Buna hukuki, siyasi, tarihsel olarak çok çeşitli şekilde yaklaşılabileceğini ifade eden Kışanak, "Ama hakikati değiştirecek hiçbir yorum ileri sürülemez. Bir hakikat var. Bu topraklarda kadim halklardan biri olan Ermeni halkı da yaşıyordu. Birlikte bu coğrafyada geçmişiz vardı ve geleceğe bir yolculuk içerisindeydik" dedi.
ACI SADECE ERMENİLERİN DEĞİL HEPİMİZİN
Serginin açılışı vesilesiyle olaylarda hayatını kaybedenleri saygıyla, rahmetle yad ettiklerini belirten Kışanak, "Tüm Ermeni halkına da, tüm insanlığa da, bu acıyı hep beraber paylaşırsak azaltabiliriz sözünü tekrarlamak istiyorum. Sadece Ermeni halkının acısı değil, hepimizin açısıdır. Bu toprakların kanayan bir yarasıdır. Bu acıyı azaltmak bu yarayı tedavi etmek hepimizin görevi ve sorumluluğudur" diye konuştu.
SERGİ YÜZLEŞMEYE KATKI SUNACAKTIR
Siyasi kulvarda yapılamayanı sanatın gücüyle yapılmaya çalışıldığına işaret eden Kışanak, "Bize bu imkanı sunan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu toplumsal yüzleşme sürecinde resimleriyle bize katkı sundular" dedi. "En nihayetinde tarihsel, siyasi ve hukuki yüzleşmeye tabi ki ihtiyaç var" diyen Kışanak, "Bizim yapmamız gereken toplumsal bir yüzleşme sürecine katkı sunmaktır. Bu konulara sanatın gücü fazladır. İnanıyorum ki bu serginin bu acıların hatırlanması, bu toplumsal yüzleşmenin yaşanması ve bir daha asla denilebilmesi için son derece önemli bir işlev ve rol oynayacaktır" şeklinde konuştu.
SERGİYİ İZLEYEN EMPATİ YAPACAKTIR
Sergiyi izlemeye gelen her bir insanın yüreğinin titreyeceğine inandığını belirten Kışanak, "Bu sergiden çıktığında yaşayacağı empati ile acıların azaltılması için ben ne yapmalıyım diye kendisine sorarak buradan ayrılacak. Bu toplumsal yüzleşme sürecinde hepimizin en çok ihtiyacı olan şey empati yapmaktır" diye konuştu.
Serginin açılışına katılan Yerkir Europe Temsilcisi Armen Ghazarian, fotoğrafların Aram Derneği arşivlerinde muhafaza edilen Güney Fransa Ermeni Kilisesi vaftiz belgelerinden alındığını belirterek kendilerine imkan sağlayan Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Açılışta konuşan Aram Derneği Temsilcisi Varujan Artin ise bu serginin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Sergideki fotoğraflar soykırımdan kurtulanların fotoğraflarından oluşuyor. Bunları tanıyanlardan biri de benim. Onlar büyük dedelerimiz, büyük annelerimizdi. Onlar hiçbir zaman yaşadıkları korkunç şeyleri bize anlatmak istemediler" dedi.
Katılımcılar daha sonra 99 fotoğraftan oluşan sergiyi gezdi. Sergi 2 Mayıs'a kadar açık kalacak.
Son Dakika › Güncel › Sürgündeki Ermeniler Fotoğraflarıyla Memleketinde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?